68 persoane din etapa a III-a, vaccinate în etapa a II-a numai în martie. Clujul, campion peste rând

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 09.03.2021 - 23:11
Doar bătrânii și persoanele vulnerabile se pot vaccina în etapa a II-a. Foto cu caracter ilustrativ, Inquam Photos/Octav Ganea

68 de persoane din etapa a III-a a campaniei de vaccinare au fost imunizate deja, deși vaccinările pentru această etapă vor începe oficial abia în aprilie, după cum au anunțat autoritățile.

SHARE

Dintre cele 68 de persoane care se încadrează la etapa a III-a de vaccinare, care se adresează populației generale, fără probleme de sănătate, s-au vaccinat în primele opt zile din martie în etapa a II-a, care în mod normal se adresează, în prezent, doar persoanelor peste 65 de ani și bolnavilor cronici. 

Potrivit anunțurilor oficiale ale autorităților, vaccinarea pentru populația generală ar urma să înceapă abia din aprilie, fără a fi cunoscută, la acest moment, data exactă. 

Dintre persoanele care s-au vaccinat deja „peste rând”, atât cu vaccin Pfizer/Biontech, chiar și cu AstraZeneca, cele mai multe s-au încadrat la categoria „lucrători din hoteluri și restaurante”. 15 români din această categorie s-au imunizat deja, potrivit datelor puse la dispoziție de Ministerul Sănătății, prin platforma data.gov.ro, și analizate de Newsweek România.

Citește și: Medicul Valeriu Gheorghiță l-a „pârât” pe Voiculescu la premierul Cîțu cu datele despre vaccinare

12 casieri și lucrători din magazinele de retail alimentar, din toată țara, s-au vaccinat în etapa a II-a. 

8 sunt, potrivit datelor oficiale, lucrători în industria extractivă, 2 din domeniul muzeal, 11 din domeniul spectacolelor, 9 din sistemul financiar. 

11 persoane din etapa a III-a care s-au vaccinat în etapa a II-a s-au încadrat la categoria „lucrătorii din domeniul de întreținere corporală”. 

4 sunt persoane din zona comunicațiilor, 1 din industria prelucrătoare și un deținut.

Cele mai multe vaccinări „peste rând” au fost realizate la Cluj: 22 dintre cele 68 de persoane care au fost imunizate în luna martie provind din acest județ.

Citește și: Valeriu Gheorghiță: Elevii de peste 16 ani ar putea avea prioritate la vaccinare în etapa a treia

Cine se vaccinează în etapa a II-a și cine în etapa a III-a

În etapa a doua de vaccinare se puteau imuniza inițial persoanele vulnerabile, dar și mai multe categorii de „lucrători esențiali”. După ce la sfârșitul lui ianuarie a intervenit o criză a vaccinurilor - Pfizer a livrat mai puține decât se angajase - Ministerul Sănătății a decis ca în februarie și martie să fie vaccinate doar persoanele peste 65 de ani și bolnavii cronici cu ser de la Pfizer.

De asemenea, mai pot fi vaccinate persoane până în 55 de ani cu doze de la AstraZeneca.

Citește și: Premierul Cîțu a cerut ca etapa a III-a a campaniei de vaccinare anti-COVID să înceapă mai devreme

În categoria a III-a, intră populația generală, respectiv persoane care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unor unităţi, operatori economici cu risc ridicat de infectare a personalului propriu şi a persoanelor deservite, din următoarele domenii de activitate, opulaţia adultă, alte categorii decât cele menționate anterior, și populaţia pediatrică, în funcţie de evoluţia epidemiologică şi de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani.

Un sistem de vaccinare care ocolește platforma oficială

Datele publicate de Ministrerul Sănătății arată că pe lângă centrele oficiale de vaccinare, accesibile în platforma națională și pe care se fac programări, mai există încă de 4 ori mai multe centre care nu apar pe platformă – de la spitale, la instituții militare sau ale Ministerului Afacerilor Interne.

Citește și: 58 de centre de vaccinare sunt în mediul rural, din 435. Unele vaccinează câte un om pe zi

O situație făcută pe 5 zile, adică datele care sunt acum accesibile, arată că mai mult de 60% din vaccinări s-au făcut în afara centrelor de vaccinare din platforma oficială. 80% dintre centrele din București nu apar pe platforma RoVaccinare.

Din 48 de centre, doar 11 sunt disponibile pentru programare pe platformă, în timp ce celelalte sunt fie cu circuit închis, fie blocate de Institutul de Sănătate Publică, susține publicația Buletin de București.

 

Valeriu Gheorghiță: „Sunt persoane exceptate de la programare, pentru a grăbi vaccinare”

Toate persoanele vaccinate sunt înregistrate în Registrul Național Electronic al Vaccinărilor, a precizat coordonatorul campaniei de vaccinare din România, dr. Valeriu Gheorghiță, doar că acesta a precizat că se impun unele mențiuni. 

„Faptu că există o diferență între numărul de persoane programate și numărul de persoane vaccinate este irelevant, deoarece avem mai multe categorii de persoane exceptate de la programare: persoanele din centrele sociale, persoanele imobilizate la domiciliu, personalul medical nevaccinat, personalul din învățământ, pacienții cu transplant, persoanele fără adăpost. 

Citește și: Etapa a III-a de vaccinare anti-COVID: atenție, se schimbă regulile! Când începe, cine e prioritar

Vom mai adăuga și alte categorii de persoane, pentru că interesul nostru este să ajungem la cât mai multe persoane prin centre mobile, fără programare în platformă”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei de vaccinare susține că simpla analizare a unor date statistice nu este suficientă pentru a lămuri situația. 

„Avem nevoie de o validare a datelor și explicate în mod corect, tocmai pentru că acum generează ideea că se vaccinează și persoane care nu sunt eligibile etapei actuale.

Atât timp cât există persoane exceptate de la programare, nu pentru că sunt privilegiate, ci pentru a grăbi și înlesni procesul de vaccinare, procentul este irelevant”, a explicat Valeriu Gheorghiță, într-o conferință de presă de marți.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te