6.000€/lună iau medicii din Spitalul Pantelimon unde se moare suspect. Doar sporurile sunt 3.000€

DE Petre Bădică | Actualizat: 08.08.2024 - 15:23
Ministrul rafila și conducerea Spiatlului Pantelimon - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

DOCUMENT 30.000 lei pe lună iau medicii de la Spitalul Pantelimon. Doar sporurile sunt 14.000 lei potrivit hârtiilor oficiale. Veniturile sunt brute. La acest spital s-ar fi înregistrat o serie de morți suspecte pentru că pacienții au primit mai puține doze decât trebuia.

SHARE

UPDATE 2. rRafila NU demisionează „Eu nu am de ce să-mi asum personal această situație. Acolo e vorba de o infracțiune care presupune omor premeditat. Într-o astfel de situație nu cred în niciun fel că este responsabilitatea mea sau a Ministerului Sănătății pentru astfel de acuză. Deci, din punctul ăsta de vedere, nu am de ce să demisionez. Noi avem foarte multe proiecte, reconstruim sistemul de sănătate, reformăm sistemul de sănătate. Așa că o chestiune care pune în dubiu, cum spuneți dumneavoastră, pentru că a creat foarte multă emoție e o chestiune pe care o înțeleg, de asta am venit în fața dumneavoastră să explic, dar demisia pentru ceva pe care nu puteam în niciun fel să controlăm și să influențăm, pentru că nimeni nu poate interveni în decizia individuală a medicului (…) Nu cred că această problemă ține de Ministerul Sănătății și de politica Ministerului Sănătății”, a declarat Alexandru Rafila.

UPDATE 1 Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că managerul și directorul medical de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon” își depun demisiile. Totuși, aceștia vor avea o perioadă de preaviz, timp în care vor asigura funcționalitatea spitalului.

UPDATE Majoritatea medicilor din secţia de anestezie-terapie intensivă (ATI) din cadrul Spitalului Sfântu Pantelimon îşi anunţă demisia din gărzi, internările în spital fiind blocate, în contextul în care doi medici de la Secţia de Anestezie-Terapie Intensivă a spitalului sunt acuzaţi de omor calificat cu premeditare. Şefa secţiei ATI afirmă că medicii nu se tem, dar că preferă să meargă în locuri unde „nu sunt călcaţi în picioare”, anunță Digi24

Un uriaș scandal a izbucnit în urmă cu câteva luni după ce 17 pacienţi internaţi la Terapie Intensivă au decedat în doar patru zile.

6.000€/lună iau medicii din Spitalul Pantelimon unde se moare suspect. Doar sporurile sunt 3.000€

UPDATE: Directorul medical al Spitalului Sfântu Pantelimon din Bucureşti a demisionat, iar managerul a transmis că vrea să renunţe la funcţie, însă demisia acestuia va intra în vigoare peste câteva zile, întrucât unitatea sanitară nu poate fi lăsată fără conducere, spune ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Atunci, un angajat al spitalului a reclamat că bolnavii au primit doze reduse de noradrenalină, în luna aprilie. Nu s-a lăsat cu nicio demisie sau demitere. Rafila a declarat, inițial, că lucrurile au fost în regulă la spitalul Sfântul Pantelimon din București.

Corpul de control de la Ministerul Sănătății nu a descoperit nimic. În cursul zilei de ieri, însă, Rafila a solicitat demisia conducerii Spitalului ”Sf. Pantelimon”, ”în urma unor deficienţe grave în funcţionarea unităţii şi a pierderii încrederii publice”, după ce 17 pacienţi internaţi la Terapie Intensivă au murit în doar patru zile.

Citește și: Rafila cere demisia directorului Spitalului Pantelimon. Corpul său de control îl dădea nevinovat

Astăzi, cadrele medicale au dat o replică tăiaosă și au anunțat că vor demisiona. 

Medicii joacă tare

10 medici din ATI de la Spitalul Sf Pantelimon îşi dau demisia. 10 medici din ATI de la Spitalul Sf Pantelimon îşi dau demisia în semn de protest.

Medicii le apără astfel pe cele două doctoriţe puse sub acuzare de procurori.

Ei spun că acuzaţiile că unuia dintre pacienţi i-a fost grăbit decesul se extind asupra lor, pentru că oricare putea fi atunci când lucrul acesta s-ar fi întâmplat din tură.

Citește și: 10 medici din ATI de la Spitalul Sf Pantelimon îşi dau demisia

Și iarăși ajungem în punctul pe care Newsweek l-a dezbătut nu o dată. Salariile medicilor au crescut de 3 sau 4 ori începând din 2017 prin noua lege a salarizării. A fost un efort bugetar uriaș și este în continuare pentru a ține medicii în țară și pentru un act medical îmbunătățit.

Dn păcate, mecanismele care să „măsoare” calitatea actului medical sunt de formă. Salariile sunt, însă, uriașe după cum vedeți în facsimilul de mai jos.

Un medic de la spitalul Pantelimon are un salariu de bază de 16.000 de lei, la care se adaugă 2.500 de lei plus aproape încă un salariu de 14.000 de lei pentru condiții grele de muncă. Totul este brut.

30.000 lei pe lună și pentru manager

Managerul căruia Rafila îi cere demisia este și profesor, așa că ajunge și el la venituri lunare de 30.000 de lei.

Mangaerul Spitalului este profesorul Socea Bogdan.

El are 2 surse de venit:

274.000 de lei ca medic și manager al spitalului

74.000 de lei pentru că este profesor.

În total 349.000 de lei, adică 30.000 lei pe lună.

Potrivit declarației de avere, medicul are un apartament, o casă de locuit și o casăd e vacanță.

El mia deține 4 terenuri, 3 intravilan.

De asemenea, mai are 2 mașini și 500.000 lei în bancă.

70% din cheltuieli merg pe salarii

Potrivit documentelor, din cheltuielile spitalului de 300 milioane de lei, 223 milioane sunt doar cu salariile în 2024. Sporurile pentru condiții de muncă sunt în valoare de 31.000.000 lei. 6.000.000 de lei sunt cheltuite pentru plata cu ora.

Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te