20% din persoanele vaccinate pot să se infecteze cu COVID-19 și să transmită boala

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 26.08.2021 - 17:16
20% din persoanele vaccinate pot să se infecteze cu COVID-19 și să transmită boala. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Tot mai multe persoane vaccinate sunt diagnosticate, în ultima periodă, cu COVID-19.

SHARE

Specialiștii spun că 20% dintre persoanele vaccinate pot să se infecteze și pot transmite boala și altora. Profesorul de Sănătate Publică de la Universitatea Babeș-Bolyai, Răzvan Cherecheș, afirmă că în cazul persoanelor vulnerabile și cu co-morbidități vaccinul oferă o protecție, însă aceasta este limitată.

„În unele cazuri, vaccinul face diferența dintre viață și moarte. Ce știm până acum este că peste 80% dintre persoanele vaccinate nici nu se infectează, nici nu transmit infecția. Restul de până la 20% pot să se infecteze, pot să infecteze pe alții, dar simptomele vor fi ușoare sau moderate.

Citește și: Americanii, față în față cu „clonele” talibane, care poartă echipament USA, la aeroportul din Kabul

În Islanda, peste 93% din populația eligibilă este vaccinată și ei au acum un val, o creștere a numărului de cazuri noi, dar numărul de internări pe Terapie Intensivă și numărul de decese a rămas extrem de mic. Vulnerabili continuă să fie persoanele care au co-morbidități, care sunt în vârstă și care un organism care este extrem de vulnerabil”, a explicat Răzvan Cherecheș.

Profesorul a menționat că vaccinul oferă, într-adevăr, o protecție, dar este limitată. Pentru restul populației, care nu este într-o stare critică deja, din cauza unei alte boli, vaccinul oferă protecție, doar că fiind numere mari de oameni care sunt vaccinați deja, adică și în România ne apropiem de 30%, în mod evident 20% din 30% reprezintă 6% care pot să dezvolte simptome. Varianta Delta este semnificativ mai infecțioasă, printre cele mai infecțioase microorganisme pe care e avem în acest moment.

Citește și: Motreanu: Salariații ce au grijă de o persoană grav bolnavă, concediu de cinci zile lucrătoare pe an

„Ce face diferența este creșterea infecțiozității. Tulpina Delta fiind mult mai infecțioasă îi găsește pe acei 20% care sunt vaccinați dar în continuare expuși la infectare și îi infectează. Dacă la tulpina Alfa, cea din Marea Britanie, expunere însemna să stai cu o persoană o perioadă de minim 15 minute pe parcursul a 24 de ore, acum la tulpina Delta suntem la sub un minut. Deci infecțiozitatea este extrem de mare. 

Tot ce vedem din țările cu procente mari de vaccinare este că vaccinul funcționează, oferă protecție la simptome severe, internări și decese, doar că, într-adevăr, oamenii se pot infecta, dar pentru populația vaccinată, în cea mai mare parte, tulpina Delta are un comportament ca o viroză cum aveam virozele de dinainte de pandemie”, a menționat Răzvan Cherecheș. (Mai multe detalii la RFI).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te