150.000 €, despăgubire pentru malpraxis, la Spitalul Marius Nasta. Un pacient a rămas fără un plămân

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 23.05.2024 - 10:47
150.000 €, despăgubire pentru malpraxis, la Spitalul Marius Nasta - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Spitalul Marius Nasta din București trebuie să plătească daune morale unui pacient operat de cancer deși avea TBC. Instanța a decis ca unitatea medicală să plătească 150.000 de euro. Managerul spitalului spune că nu sunt fonduri pentru a achita această sumă.

SHARE

Spitalul Marius Natsa trebuie să plătească 150.000 de euro unui pacient care a fost operat de cancer deși avea TBC, o boală tratabilă. Operația a fost făcută de un medic celebru. 

Analizele ulterioare au arătat că pacientul nu avea cancer ci TBC, boală de care a fost trata ulterior. 

Timp de 9 ani, pacientul s-a judecat cu spitalul, iar instanța i-a dat câștig de cauză. Acum, unitatea medicală spune că nu are bani pentru daunele morale și cere o eșalonare pe 3-5 ani a sumei. 

150.000 € daune morale pentru un pacient căruia i-a fost scos un plămân. Spitalul nu are bani 

Pacientul Teodor Mema avea 59 de ani, în 2015, când medicul Ioan Cordoș a decis să-l opereze de cancer la plămâni. De atunci a fost nevot să învețe să trăiască cu dureri mari și să respire cu un plămân. A fost nevoie să se mute din București pentru a respira aer curat. 

Cum s-au întâmplat toate acestea? Chirurgul, Ioan Condroș, medic primar Chirurgie Generală și Toracică în cadrul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta. supranumit pe atunci ”videcătorul de cancer” a decis, în timpul operației, să-i extirpe pacientului întregul plămân stâng, scriu jurnaliștii de la Hotnews.

Citește și: Medicii șpăgari de la Spitalul Marius Nasta împărțeau mita prin Revolut. ”Când avem de unde, avem”

Analizele făcute în spital arătau că ar putea fi vorbă de o tumoră. Pe de altă parte, analizele făcute la o clinică privată contraziceau rezultatul de la ”Marius Nasta”.

Numai că, așa cum au arătat analizele ulterioare, bărbatul nu suferea de fapt de cancer, ci de tuberculoză (TBC). Aceasta este o boală care se tratează, conform protocolului, cu antibiotice și se poate vindeca în câteva luni.

„Îmi este frică, vă spun cinstit, să mai merg la medic în România. Am mai avut nevoie de o operație și m-am dus în Germania. Mori cu dreptatea în mână în România, nu s-a schimbat nimic.

A trebuit chiar să mă mut din București. Mi-au zis medicii: Vrei să trăiești? Da. Mută-te la munte, la aer curat, n-ai nicio șansă în București. A trebuit să-mi iau o căsuță pe lângă Cheia, altfel aș fi fost deja mort. Am crize de respirații, pic din picioare. Mi se îngustează căile respiratorii și când respir se aude 10 etaje, încep să șuier, să fac urât. Mă sufoc.

Am dureri. Am început să mă mai obișnuiesc cu ele…”, își povestește Teodor Mema suferința singurului plămân rămas.

Spitalul nu are bani pentru a plăti daunele morale

Pacientul a rămas cu infirmitate pe viață și, timp de 9 ani, a luptat în instanță pentru dreptate. În noiembrie 2023 a venit și sentința: spitalul este vinovat și trebuie să plătească daune morale în valoare de 150.000 de euro. 

Citește și: Cine sunt medicii acuzați de șpagă de la Spitalul Marius Nasta. În casa unuia s-au găsit 50.000 €

Managerul spitalului, medicul Beatrice Mahler, spune că ar rămâne fără bani de medicamente și materiale sanitare dacă ar plăti integral, în acest moment, despăgubirile datorate.

”Pur și simplu, nu sunt bani, nu e vorba de rea intenție sau rea voință”, a spus dr. Mahler. 

Avocata pacientului susține însă că a demarat procedura de executare silită, pentru că Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” nu a plătit nici acum despăgubirile, în ciuda hotărârii judecătorești definitive.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te