1.000.000 € investiţie pentru roboţi de recuperare medicală, în Alba

DE Florin Budescu | Actualizat: 05.08.2024 - 12:33
1.000.000 € investiţie pentru roboţi de recuperare medicală, în Alba - Foto: Flickr/Fondazione Santa Lucia
1.000.000 € investiţie pentru roboţi de recuperare medicală, în Alba - Foto: Flickr/Fondazione Santa Lucia

1.000.000 € investiţie pentru roboţi de recuperare medicală, în Alba. Un centru de recuperare neuromotorie din municipiul Aiud a fost dotat cu un sistem unic în România, destinat atât copiilor, cât şi adulţilor.

SHARE

1.000.000 € investiţie pentru roboţi de recuperare medicală, în Alba. Un centru de recuperare neuromotorie din municipiul Aiud a fost dotat cu un sistem unic în România, destinat atât copiilor, cât şi adulţilor, o investiţie de aproape un milion de euro.

"Asociaţia 'Un pas înainte Alexandra' din Aiud a finalizat instalarea unui sistem unic Lokomat Hocoma în ţara noastră, un model Pro Combo care dispune de module de recuperare atât pentru copii, cât şi pentru adulţi.

1.000.000 € investiţie pentru roboţi de recuperare medicală, în Alba

Investiţia totală, care s-a ridicat la aproape un milion de euro, include, de asemenea, un sistem robotizat de recuperare a membrelor superioare, precum şi un exoschelet motorizat, pentru pacienţii care îşi pot susţine singuri greutatea corporală în timpul ce exersează mersul", se menţionează în comunicat.

Potrivit acestuia, recuperarea neuromotorie asistată de roboţi este o terapie folosită în Occident de câteva decenii pentru recuperarea pacienţilor cu diferite afecţiuni neurologice, însă în ţara noastră, aceste sisteme robotice medicale au apărut relativ recent.

Un astfel de exemplu este Lokomat, lansat în 2001, un sistem robotic pentru reeducarea funcţională a mersului la pacienţii cu afecţiuni neurologice care este în amplasat în câteva unităţi de recuperare medicală din România.

Citeşte şi: Accesul la serviciile de fizioterapie și kinetoterapie a fost limitat de reforma în Sănătate

Aparatul este destinat pacienţilor cu deficite severe şi moderate de mers cauzate de accidente vasculare cerebrale, paralizii cerebrale, traumatisme cranio-cerebrale sau vertebro-medulare.

"Prin comparaţie cu kinetoterapia convenţională, terapiile asistate de roboţi au avantajul posturii verticale a pacientului fără asistenţă din partea kinetoterapeutului, precum şi pe cea a creşterii duratei şi a frecvenţei şedinţelor de recuperare.

Spre deosebire de un kinetoterapeut, roboţii nu obosesc, astfel încât pacientul poate exersa mai mult mersul pe jos cu ajutorul unui robot. De asemenea, atunci când sunt conectaţi la orteza robotică, pacienţii nu mai trebuie să suporte propria greutate şi se pot concentra asupra mersului", se explică în comunicat, conform Agerpres.

Citeşte şi: Hipoterapie pentru pacienţii cu boli neurologice, la fostul hipodrom din Roma

Robotul Lokomat Pro Combo a fost instalat în cadrul centrului de recuperare pentru copii al Asociaţiei "Un pas înainte Alexandra", dar de acesta vor beneficia atât copii, cât şi adulţi, sistemul fiind echipat cu ortezele necesare pentru fiecare tip de pacient.

"Suntem foarte bucuroşi că am reuşit să aducem în România un astfel de robot pentru recuperarea neuromotorie a copiilor şi adulţilor cu afecţiuni sau traumatisme neurologice", a spus preşedintele asociaţiei, Mirela Popa.

În urmă cu un deceniu, familia Popa a decis să înfiinţeze un centru de recuperare neuromotorie în Aiud, pentru a veni în sprijinul persoanelor cu nevoi speciale, după ce, acum 26 de ani, fiica lor, Alexandra, a fost diagnosticată cu tetrapareză spastică, pe fond de paralizie cerebrală.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te