10 lucruri pe care le face UE pentru combaterea pandemiei de coronavirus

DE Octavia Constantinescu | 22.04.2020 - 08:58

În aceste momente de criză, UE și statele sale membre colaborează și se susțin reciproc, mobilizând resurse, asigurând livrarea de echipamente de protecție, stimulând cercetarea și sprijinind partenerii noștri din întreaga lume aflați la nevoie.

SHARE


Aflați 10 lucruri concrete pe care le face UE pentru a atenua impactul pandemiei de Covid-19, pentru a proteja oamenii și economia și pentru a promova solidaritatea.

Prezentare generală a răspunsului UE la Covid-19
1. Încetinirea răspândirii virusului
Pentru a contribui la limitarea transmiterii virusului în Europa și dincolo de granițele acesteia, UE și-a închis frontierele externe pentru călătorii neesențiale, asigurând totuși în continuare circulația bunurilor esențiale pe teritoriul UE prin introducerea de culoare verzi. De asemenea, este descurajată deplasarea cetățenilor europeni în afara UE.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor furnizează evaluări rapide ale riscurilor și actualizări epidemiologice pentru europeni.

 
2. Furnizarea de echipamente medicale
Țările UE au acces rapid la prima rezervă rescEU, constituită vreodată, de echipamente medicale, cum ar fi ventilatoare mecanice și măști de protecție. În plus, UE a lansat patru licitații internaționale ample, care permit statelor membre să achiziționeze în comun echipamente și seturi de testare.

 
3. Promovarea cercetării în vederea unui vaccin
Programul de cercetare Orizont 2020 al UE finanțează 18 proiecte de cercetare și 140 de echipe din întreaga Europă pentru a contribui la obținerea rapidă a unui vaccin împotriva Covid-19. Scopul este de a îmbunătăți diagnosticarea, pregătirea, managementul clinic și tratamentul. La 4 mai 2020, UE va organiza un eveniment online al donatorilor pentru a strânge fonduri în vederea unui vaccin.

 
4. Repatrierea cetățenilor UE
Peste 45 000 de europeni blocați în întreaga lume din cauza epidemiei au fost aduși acasă datorită mecanismului de protecție civilă al UE.

În plus, statele membre ale UE au acționat împreună pentru a le oferi cetățenilor UE aflați în țări terțe sprijin consular și posibilitatea repatrierii. Până la jumătatea lunii aprilie 2020, peste 650 000 de europeni aflați în străinătate au beneficiat de efortul de repatriere coordonat cu sprijinul UE și peste jumătate de milion de cetățeni au fost aduși acasă, eforturile continuând pentru identificarea și repatrierea mai multor europeni.

Zborurile comune de repatriere pentru aducerea acasă a cetățenilor europeni pot fi cofinanțate de la bugetul UE în proporție de până la 75%.

 
5. Stimularea solidarității europene
UE facilitează trimiterea de echipe medicale prin intermediul Corpului medical al UE, astfel încât echipele din diferite state membre să poată veni în sprijinul sistemelor de sănătate cel mai afectate de criză.

În spiritul solidarității, statele membre s-au ajutat unele pe altele. De exemplu: Austria, Germania și Luxemburgul și-au pus unitățile de terapie intensivă la dispoziția pacienților olandezi, francezi și italieni aflați în stare critică. Polonia, România și Germania au trimis echipe de medici pentru a ajuta la tratarea pacienților din spitalele din Italia. Danemarca trimite Italiei ventilatoare mecanice și echipamente pentru spitale de campanie.

De asemenea, UE a aprobat noi norme care permit statelor membre să solicite asistență financiară din Fondul de solidaritate al UE pentru a acoperi urgențele în materie de sănătate. Prin extinderea recentă a domeniului de aplicare al fondului, o sumă de până la 800 de milioane EUR va fi pusă la dispoziția statelor membre în acest an pentru combaterea pandemiei de Covid-19 provocate de coronavirus.

 
6. Sprijinirea economiei
UE avansează un pachet de sprijin în valoare de 540 de miliarde EUR pentru a face față crizei și pentru a sprijini lucrătorii, întreprinderile și statele membre. În plus, Banca Centrală Europeană furnizează 750 de miliarde EUR pentru reducerea datoriei publice pe durata crizei, precum și 120 de miliarde EUR sub formă de măsuri de relaxare cantitativă și 20 de miliarde EUR sub forma achizițiilor de titluri de stat.

 
7. Protejarea locurilor de muncă
UE pune la dispoziția țărilor UE 37 de miliarde EUR din fondurile structurale existente ale UE în 2020 pentru a combate criza provocată de coronavirus și pentru a sprijini asistența medicală, întreprinderile și lucrătorii. Pentru a se asigura că angajații își pot păstra locul de muncă atunci când întreprinderile își încetează activitatea ca urmare a crizei provocate de coronavirus, UE lucrează la introducerea unui instrument de sprijin temporar (SURE) în valoare de până la 100 miliarde EUR pentru a sprijini sistemele naționale de muncă.

 
8. Contribuția la redresarea UE
Pentru a ajuta UE să se redreseze în urma impactului economic și social al pandemiei, liderii UE lucrează la un plan masiv cu scopul de a asigura creșterea economică și a sprijini cetățenii, întreprinderile și economiile noastre în următorii ani.

 
9. Sprijinirea partenerilor din întreaga lume
Criza provocată de Covid-19 reprezintă o provocare globală care necesită soluții globale. UE a elaborat planuri pentru a sprijini eforturile țărilor partenere în combaterea virusului, oferind sprijin financiar în valoare de 20 de miliarde EUR pentru a răspunde crizei sanitare imediate și nevoilor umanitare generate de aceasta.

UE a sprijinit, de asemenea, înghețarea datoriei pentru țările în curs de dezvoltare, eliberând resurse extrem de necesare care să poată fi folosite pentru îmbunătățirea sistemelor de sănătate și pentru combaterea pandemiei.

 
10. Combaterea dezinformării legate de Covid-19
Toate statele membre și UE în ansamblu sunt amenințate de răspândirea deliberată a știrilor false în contextul pandemiei de Covid-19. UE contribuie la detectarea, denunțarea și combaterea dezinformării prin furnizarea de informații corecte și actualizate. De asemenea, UE colaborează cu platforme online pentru a promova sursele de informații fiabile, a demonta știrile false și a elimina conținutul ilegal.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te