Ziua Victoriei Revoluţiei de la 1848 şi a Democraţiei Româneşti

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 11.06.2023 - 09:57
Ziua Victoriei Revoluţiei de la 1848 şi a Democraţiei Româneşti - Foto: radioromaniacultural.ro

La 11 iunie, începând din acest an, este marcată Ziua Victoriei Revoluţiei de la 1848 şi a Democraţiei Româneşti, instituită prin Legea nr.27 din 10 ianuarie 2023.

SHARE

În iunie 2018, mai mulţi deputaţi şi senatori au depus un proiect de lege privind instituirea zilei de 11 iunie ca "Ziua Victoriei Revoluţiei de la 1848 şi a Democraţiei Româneşti".

În expunerea de motive se arată că ziua de 11 iunie a fost cel mai important moment al anului 1848, la această dată domnitorul Gheorghe Bibescu a semnat "Proclamaţia de la Islaz", programul mişcării revoluţionare din Ţara Românească, conceput ca act constituţional, recunoscând astfel cererile poporului şi ale guvernului revoluţionar, relatează Agerpres.

Citește și: Grevă pentru salarii la metrou, unde un dispecer câștigă dublu față un profesor cu 25 de ani vechime

Ziua Victoriei Revoluţiei de la 1848 şi a Democraţiei Româneşti

"Evenimentele care au continuat până pe 13 septembrie 1848, când armata otomană, dar în special cea rusă, au înăbuşit Revoluţia, au pus bazele a ceea ce urma să devină statul român modern", se precizează în continuare.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, la 20 iunie 2018, iar de Camera Deputaţilor, la 13 decembrie 2022.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, prin Decretul nr.44 din 10 ianuarie 2023, Legea privind instituirea "Zilei Victoriei Revoluţiei de la 1848 şi a Democraţiei Româneşti" şi declararea unor municipii ca oraşe-martir ale Revoluţiei de la 1848.

Citește și: FOTO Un autocar românesc, surprins fără o roată pe autostradă în Austria. Puntea, legată cu sfoară

Potrivit Legii nr. 27/2023, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi organizaţiile neguvernamentale pot organiza manifestări şi acţiuni publice dedicate sărbătoririi acestei zile.

În semn de cinstire a eroismului manifestat şi a memoriei martirilor căzuţi în lupta pentru victoria Revoluţiei de la 1848 şi a democraţiei româneşti, municipiile Bucureşti, Blaj şi Craiova se declară oraşe-martir ale Revoluţiei de la 1848.

Revoluția Română de la 1848

Revoluția Română de la 1848 a fost parte a revoluției europene din același an și expresie a procesului de afirmare a națiunii române și a conștiinței naționale.

Un factor deosebit de important l-a constituit Revoluția Franceză din februarie 1848 care a avut repercusiuni asupra întregii Europe.

Revoluția Română de la 1848 s-a desfășurat în condițiile în care părți din teritoriul național se aflau în stăpânirea imperiilor vecine (Transilvania, Bucovina, Basarabia), în timp ce Moldova și Țara Românească erau constrânse să accepte protectoratul Rusiei țariste și suzeranitatea Imperiului Otoman, conform wikipedia.org.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te