VIDEO Premierul Ciucă: România va contribui la Fondurile Voluntare NATO cu 1.300.000 de dolari

DE Bianca Iosef | 26.10.2022 - 16:11
Premierul Ciucă- FOTO: Facebook/Guvernul Romaniei

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, după întâlnirea cu şeful NATO, Jens Stoltenberg, la Bruxelles, că România rămâne pe deplin angajată în îndeplinirea tuturor obligaţiilor care îi revin.

SHARE

Acesta a mai declarat că vom continua să fim un contribuitor responsabil, precizând că, în acest serns, creşterea bugetului pentru apărare, la 2,5% din PIB, este un demers concret, în spiritul solidarităţii aliate. Ciucă a mai spus că a reiterat sprijinul pentru integrarea euroatlantică a Ucrainei, asumat încă din 2008, la Summitul de la Bucuresti.

”Mă bucur să fiu din nou la Bruxelles, la mai puţin de un an de la ultima discuţie pe care am avut-o aici, în acest format. Am apreciat discuţia consistentă de astăzi pe temele de importanţă majoră pentru Alianţă. Am discutat despre ameninţările şi provocările de securitate din regiunea Mării Negre, recunoscută ca zonă de importanţă strategică pentru Alianţă prin noul Concept Strategic al NATO”, a spus premierul în mesaj. Nicolae Ciucă a arătat că ”securitatea în regiune continuă să fie afectată de războiul ilegal de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei”.

Citește și: VIDEO Ciucă s-a întâlnit cu noul președinte al Parlamentului European și cu Ursula Von der Leyen

”Am exprimat îngrijorarea pentru efectele ample pe care comportamentul agresiv şi iresponsabil al Rusiei le poate genera pe termen lung pentru securitatea regională şi pentru securitatea euroatlantică, precum şi pentru stabilitatea globală. Având în vedere dinamica ridicată a acestor evoluţii, cât şi impredictibilitatea comportamentului Rusiei, am accentuat necesitatea ca NATO să monitorizeze atent în continuare situaţia din Marea Neagră. Acest război arată, din păcate, ceea ce România susţine de mult timp: relevanţa strategică a Mării Negre pentru NATO, pentru interesele majore de securitate ale Alianţei”, a afirmat prim-ministrul. Astfel, a precizat Ciucă, ”implementarea deciziilor adoptate la Madrid pentru consolidarea fermă şi durabilă a posturii aliate, inclusiv pe Flancul Estic şi în ţara noastră, este crucială”.

Citește și: VIDEO Ciucă: Guvernul României apreciază susţinerea CE pentru extinderea Spaţiului Schengen

”Crearea Grupului de luptă condus de Franţa, la care contribuie şi contingente de militari din Ţările de jos şi Belgia, reprezintă o materializare a acestor decizii şi o dovadă concretă a solidarităţii şi unităţii care caracterizează Alianta noastră. Mulţumesc, şi cu acest prilej, acestor Aliaţi pentru implicare şi solidaritate şi îi asigur de implicarea României pentru aspectele care ne revin în sprijinirea acestei prezenţe Aliate”, a completat el.

Şeful Executivului a menţionat că a apreciat rolul activ şi implicarea substanţială a Secretarului General în adoptarea unor decizii vizionare, în sprijinul securităţii euroatlantice şi a încurajat continuarea acestor eforturi în perioada următoare, pentru implementarea deciziilor adoptate.

”Punerea în aplicare deplină a tuturor celor decise de liderii aliaţi este o prioritate absolută. Consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO în ansamblul său, de o manieră unitară şi coerentă, este esenţială pentru ca Alianţa să poată răspunde prompt şi eficient tuturor ameninţărilor cu care se confruntă”, a arătat premierul Ciucă. Premierul a subliniat miza continuării sprijinului şi asistenţei pentru Ucraina, pentru consolidarea rezilienţei acestui stat în faţa ameninţărilor cu care se confruntă.

”De asemenea, am reiterat sprijinul pentru integrarea euroatlantică a Ucrainei, asumat încă din 2008, la Summitul de la Bucuresti. Am accentuat, de asemenea, că Republica Moldova şi Georgia, partenerii noştri cei mai vulnerabili ca efect al războiului Rusiei contra Ucrainei, au nevoie de susţinerea noastră. In acest sens, am prezentat decizia României de a contribui financiar la Fondurile Voluntare NATO dedicate acestor state, cu 1.300.000 dolari (400.000 USD pentru Ucraina, 600.000 USD pentru Republica Moldova, 300.000 USD pentru Georgia). Toate aceste contribuţii reprezintă o reflectare practică a importanţei speciale acordate de România, în mod constant, politicii NATO de parteneriate”, a spus premierul.

Premierul a ţinut să precizeze că ”România rămâne pe deplin angajată în îndeplinirea tuturor obligaţiilor care îi revin şi vom continua să fim un contribuitor responsabil şi activ la promovarea securităţii şi stabilităţii euroatlantice”. ”Creşterea bugetului pentru apărare, la 2,5% din PIB, este un demers concret în acest sens, în spiritul solidarităţii aliate”, a spus el.

”Am menţionat, de asemenea, importanţa viitoarei reuniuni ministeriale de externe a NATO, pe care o vom găzdui la Bucureşti la sfârşitul lunii noiembrie în acest an. Decizia ca România să fie statul gazdă pentru acest eveniment reprezintă o recunoaştere a rolului activ, a relevanţei şi aprecierii de care ţara noastră se bucură în cadrul NATO. Am dat asigurări cu privire la faptul că vom face toate eforturile pentru ca evenimentul să fie unul de succes, atât pe substanţa sa, precum şi organizatoric.

Mulţumesc încă o dată Secretarului General pentru discuţia de astăzi şi doresc să reiterez angajamentul de a continua dialogul substanţial şi cooperarea eficientă în îndeplinirea obiectivelor noastre comune legate de securitatea spaţiului euroatlantic”, a afirmat premierul în finalul discursului, conform News.ro. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te