Președintele ales al României, Nicușor Dan, a vorbit luni, 19 mai, în direct la B1 TV, despre parcursul său în campania electorală, greșelile făcute și dificultățile întâmpinate în lupta pentru Cotroceni.
N. Dan vrea desecretizarea anulării alegerilor. Când depune jurământul, cine va fi primar interimar? „Urmează o perioadă dificilă”
UPDATE 19.57:
Președintele ales, Nicușor Dan, a afirmat, luni, că viceprimarul PSD Adrian Vigheciu ar urma să devină primar general interimar al Capitalei.
El a remarcat, într-un interviu pentru B1Tv, că edilul interimar va trebui 'să se confrunte' cu restricțiile bugetare pe care Guvernul PSD le-a impus Primăriei Capitalei la începutul anului.
'Acum, imediat ce eu mă instalez la Cotroceni, unul din viceprimari va deveni primar interimar și se va ocupa. Întâmplător este de la PSD și interesant este că se va confrunta cu restricțiile bugetare pe care Guvernul PSD le-a impus pentru Primăria Capitalei', a spus Nicușor Dan.
Pe 23 ianuarie, Stelian Bujduveanu (PNL) și Adrian Vigheciu (PSD) au devenit viceprimarii Capitalei, în urma votului exprimat de Consiliul General al Municipiului București. Vigheciu a fost desemnat viceprimarul care va exercita primul calitatea de înlocuitor de drept al edilului general.
UPDATE ora 19.30:
Președintele ales, Nicușor Dan, a afirmat că ar putea depune jurământul în fața Parlamentului lunea viitoare, în condițiile în care Curtea Constituțională urmează să valideze joi rezultatul alegerilor prezidențiale.
'Dacă nu se întâmplă nimic extraordinar, o să fie o ședință a Curții Constituționale joi, la amiază, în care se validează alegerile și jurământul se depune în fața Parlamentului, foarte probabil, luni, la amiază', a declarat Nicușor Dan, luni, pentru B1 Tv.
El a spus că ar putea efectua prima vizită externă la Bruxelles. 'Chișinău, Bruxelles sau Washington. Probabil că Bruxelles', a menționat Nicușor Dan.
Președintele ales i-a indicat pe Valentin Naumescu, Corneliu Bjola, Iulian Fota drept posibili consilieri în domeniul politicii externe.
'Am lucrat cu niște oameni care m-au ajutat pe viziunea pe politică externă. În măsura în care dumnealor vor dori să se implice, cu mare plăcere. (...) Domnul Naumescu, domnul Bjola, domnul Fota', a explicat el.
Nicușor Dan a reiterat că unul dintre obiectivele sale va fi clarificarea responsabilităților pentru modul în care s-au desfășurat alegerile prezidențiale din noiembrie 2024.
'Ce s-a întâmplat la alegerile din noiembrie a fost un eșec și, ca președinte, vreau să lămurim cât de repede și cât mai temeinic chestiunea asta, pentru că nu e normal ca după șase luni, din noiembrie, să știm doar că avem un om de afaceri care a dat un milion de euro către niște influenceri.
Cam acesta este rezultatul. Ca președinte voi încerca să clarific responsabilitățile pe ce s-a întâmplat în alegerile din noiembrie', a transmis Nicușor Dan.
"Obiectivul realist este să ajutăm Republica Moldova să parcurgă etapele pentru UE. Dacă se ajunge ca oamenii să vrea unirea, eu mi-aș dori foarte tare", a spus președintele ales despre Republica Moldova.
"Sunt multe lucruri de schimbat în învățământ. Trebuie să reducem discrepanțele. Gândirea critică este importantă, trebuie să avem o schimbare.
Am încredere în ministrul David, a spus că va veni cu un plan de reformă", a punctat președintele ales despre problemele din învățământ
"Discuția pe Guvern nu poate fi fără deficit. Sunt multe entități, fiecare cu aspirațiile lor. Haideți să vedem dacă nu voi crește TVA-ul (n.r. CTP era sceptic că președintele ales nu va crește TVA).
Promisiunea că voi presa pentru reforma statului român. Va exista un echilibru de putere care va fi interesant. Faptul că voi fi acolo și voi presa pentru anumite lucruri, garantez", a declarat Nicușor Dan.
Știrea inițială:
„Puteam deveni o paria în UE. A contat enorm mobilizarea oamenilor, care au activat și pe rețele sociale. A fost o campanie a oamenilor. În primul tur au fost 10.000 de oameni care au donat, apoi am împrumutat bani, pe care statul o să-i dea înapoi.”
„M-am temut că nu pot recupera diferența”
Nicușor Dan a vorbit și despre momentul în care a simțit că riscă să piardă:
Citește și Fiefurile „tradiționale” PSD în care românii au votat Nicușor Dan, deși partidul nu l-a susținut
„M-am temut că nu pot recupera diferența. Suntem persoane autoreflexive, dar trebuia să lupt.”
„Eu am făcut două greșeli mari, că am vorbit de program foarte târziu. A doua greșeală a fost că nu am construit negativul contracandidaților.”
„Au fost așa de multe minciuni, care erau promovate pe rețele, care nu au nici o bază reală. Care este referința la care să te raportezi ca să combați minciuna? Trebuie să vedem cum controlăm spațiul virtual, cum facem ca diferite influențe să fie combătute.”
Citește și Ion Iliescu îl felicită pe Nicușor Dan: Toate forțele politice democratice să sprijine președintele
„Urmează o perioadă dificilă”
Nicușor Dan a avertizat că România va traversa o perioadă economică complicată:
„Avem deficitul, o problemă foarte serioasă. Suntem într-un context geopolitic complicat și trebuie să ne armonizăm pe toate chestiunile de reînarmare.
Și apoi avem formarea Guvernului - însă primul și al treilea punct sunt interconectate. De unde tăiem banii și cum rezolvăm aș vrea să fie și responsabilitatea mea. O să urmeze o perioadă dificilă, cel puțin câteva luni. România a aruncat cu bani și trebuie să corectăm.
Dau un răspuns într-o săptămână.”
Comisia Europeană a redus la 1,4%, de la 2,5% anterior, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an și a avertizat că deficitul guvernamental va rămâne la un nivel ridicat, de 8,6% din PIB în 2025 şi 8,4% din PIB în 2026.
Anularea alegerilor din noiembrie 2024: Nicușor Dan vrea desecretizarea
„Nu e normal ca la jumătate de an de zile să nu știm motivele complete”, avertizează Nicușor Dan. „Serviciile secrete au meritu că au asigurat o țară stabilă.
Ca președinte vreau să lămurim cât mai repede ce s-a întâmplat în noiembrie. Nu e normal doar să știm că avem un om de afaceri care a dat un milion de lei. Vicepreședintele SUA a spus că nu e normal ca o democrație să fie dărâmată așa repede.”
România, scoasă din programul Visa Waiver
România a fost scoasă din programul Visa Waiver, care ar fi permis românilor să călătorească fără viză în Statele Unite.
„România a luat la cunoștință cu regret că Departamentul de Securitate Națională al Statelor Unite a luat decizia de a reconsidera includerea României în programul Visa Waiver.
Această posibilitate este prevăzută în cadrul Acordului Visa Waiver. Decizia vine în contextul în care autoritățile americane au făcut o prioritate absolută, politică și tehnică, din protecția frontierelor și combaterea imigrației ilegale.
Regretăm această decizie având în vedere că România a îndeplinit toate elementele pe care legea americană le stipulează pentru accederea în cadrul programului Visa Waiver. Aceasta este însă o decizie politică care este la latitudinea autorităților americane și reflectă prioritățile administrației.”
Declarațiile lui Nicușor Dan vin la o zi după ce a fost confirmată victoria sa în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 18 mai.