VIDEO Estimări electorale: Pandemia nu va afecta scorul PNL. USR PLUS nu va depăși 14%

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 20.10.2020 - 15:05

Evoluța pandemiei de coronavirus nu va afecta semnificativ scorul PNL la alegerile parlamentare, dacă acestea vor avea loc în decembrie, crede analistul politic Cristian Andrei.

SHARE

 

Agenția de Rating Politic a făcut o simulare, pe baza scorului de la alegerile locale, din care reiese că, în viitorul Parlament, liberalii vor avea 159 de parlamentari (110 deputaţi şi 49 de senatori)

„PNL, care va obține la alegerile parlamentare circa 33-34% la urne, nu va lua mai mult ca număr de mandate la redistribuire. Nu ne așteptăm la un bonus electoral post alegeri.

Pe de altă parte, experiența internațională arată că în criza de sănătate situația politică a mers în ambele sensuri.

Au fost lideri politici sau partide care, fără a avea un număr de cazuri mic de infectare cu COVID în țările lor, au reușit să performeze în alegeri, pentru că oamenii s-au strâns în jurul unui lider în timpul unei crize.

Dar se poate ajunge și la o taxare a celor aflați la guvernare. 

Cel puțin până în decembrie, criza economică despre care mulți vorbesc nu va lovi atât de puternic, nu avem o criză majoră, ci doar sectoare afectate.

Nu cred că în două luni, va exista un impact major, electoral, asupra PNL, mai ales că populația s-a obișnuit deja cu aceste suișuri și coborâșuri și nu se va ajunge la un lockdown generalizat care să isterizeze lumea.

Nu va exista un cost major pentru PNL. Dacă administrează pandemia, poate exista chiar un val de simpatie”, a estimat Cristian Andrei.

USR PLUS, în scorul lui Barna de la prezidențiale 

Directorul Agenției de Rating Politic consideră că USR PLUS nu va mai atinge scorul electoral obținut la alegerile europarlamentare, ci se va păstra în rezultatul lui Dan  Barna de la prezidențiale. 

„De la prezidențiale, unde Dan Barna a avut un scor de 12-13%, partidul a ajuns la aproape 10% la alegerile locale.

Imposibilitatea construcției unei structuri județene la nivel de teritoriu a tras alianța în jos. Nu cred că după această experiență și așa repede USR PLUS să sară în față relevant, către 20%, unde era la europene.

E necredibil un astfel de scenariu. Probabil vor fi în zona de 12-14%, fiind despovărați de nevoia de a pune 3.200 de candidați în 3200 de localități, pe care nu i-au avut”, a menționat Cristian Andrei.

Analistul politic a precizat că marca USR funcționează mai bine la nivel național decât ca structură teritorială. Pe de altă parte, scandalul de după alegerile locale ar putea avea o influență minoră asupra rezultatului USR PLUS în alegerile parlamentare.

„Scandalul din USR este între niște oameni foarte apropiați de partid, mai degrabă din societatea civilă care a contribuit la formarea partidului. Nu e un grup numeric impresionant.

Problema este că acest grup asigura USR o multiplicare a mesajului aproape automată, atunci când sunt momente critice.

Defectarea acestui mecanism de multiplicare a mesajului s-ar putea să coste.

Nu cred că USR va trece de 12-14% în alegerile generale, acesta fiind cumva un reper al scorului lui Barna de la prezidențiale.

Dar nici nu se vor duce mai jos, pentru că USR beneficiază de acest vot al unei pături noi din societate, oameni care au nevoie de figuri noi, din zona urbană, care nu se regăsesc în vechile figuri politice.

USR nu se va duce nici în jos, nici în sus”, a menționat Cristian Andrei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te