VIDEO De ce e greșită comparația dintre actuala criză politică și Convenția Democrată din România

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 05.10.2021 - 18:18
Convenția Democrată a fost condusă de Emil Constantinescu, care a devenit președintele României. Foto arhivă

Convenția Democrată din România a fost un succes, pentru că și-a atins obiectivele, iar percepția că a fost un eșec este falsă, a declarat fostul președinte al PNL Valeriu Stoica, ministru al Justiției între 1996 și 2000, la Newsweek LIVE.

SHARE

Convenția Democrată din România a avut o guvernare de succes, pentru că și-a atins obiectivele, este de părere Valeriu Stoica, care a declarat în cadrul Newsweek LIVE că percepția că a fost un eșec ce poate fi comparat cu actuala criză politică este falsă.

„E eronată comparația dintre actuala coaliție politică și Convenția Democrată. CDR nu a fost o forță politică singură la guvernare, ci împreună cu partide de stânga. A fost o coaliție de guvernare anticomunistă, nici de dreapta, nici de stânga.

O coaliție de guvernare între 1996-2000 care a avut o misiune realizată cu succes, respectiv să se despartă de comunism. Mai întâi în economie, cu multe sacrificii pentru populație. Dar a făcut-o.

Din acel moment, economia românească a mers spre economie de piață. Până în 1996, era o economie tulbure”, a menționat Valeriu Stoica, care a fost ministru al Justiției în cele trei guverne dintre 1996 și 2000.

Citește și: Palmă în justiție, pentru premierul sloven Janez Jansa, din partea EPPO condus de Kovesi

România a luat-o spre Vest

Fostul președinte al PNL afirmă că, în al doilea rând, acea coaliție de guvernare a schimbat trendul României în politica externă, de la est la vest.

„Și dacă România este azi membră NATO și UE este pentru că acea coaliție de guvernare și-a făcut datoria”, a menționat Valeriu Stoica. 

Acesta a identificat, totuși, o singură asemănare între criza politică actuală de la guvernare și crizele politice dintre 1996 și 2000.

„Singura asemănare are legătură cu mandatul de prim ministru al lui Victor Ciorbea și cu criza din decembrie 1997-ianuarie 1998.

Atunci, mai întâi a fost demis din guvern Traian Băsescu, iar apoi singura cale de refacere a coaliției a fost sacrificarea lui Victor Ciorbea.

Și s-a refăcut coaliția prin demiterea lui Victor Ciorbea.

Asta nu au învățat decidenții politici de azi din criza politică respectivă. Dacă aveau în minte această lecție, nu trebuiau să provoace o criză de același gen.

Și dacă tot au provocat-o, singura soluție e cea din primăvara lui 1998”, a precizat fostul președinte al PNL, în cadrul Newsweek LIVE.

Citește și: Faraonul de la Madrid, unul dintre capii grupării Sportivilor, îndrăgostit de „trufandaua” din Bănie

„Nu vă gândiți la alegeri”

Valeriu Stoica i-a sfătuit pe actualii guvernanți și pe partenerii lor să nu se gândească încă la 2024, pentru că e un termen îndepărtat. 

„Cea mai proastă alegerile a partidelor de guvernare este să ia toate deciziile gândidu-se la campania electorală următoare.

În acest caz, cea mai proastă alegere pentru PNL și USR PLUS este să ia orice decizie politică gândindu-se cum va putea să câștige în 2004.

Citește și: Georgeta Bumbac, fina baronului PSD Felix Stroe, pusă de PNL administrator la Aeroportul Otopeni

Important este ca ambele partide să aibă decizii de guvernare acum, pentru că doar așa ambele partide vor câștiga.

Dacă acum se bat pe alegători, riscul este să îi piardă și un partid și celălalt.

Succesul este dependent de rezultatul lor la guvernare. Și deocamdată un an de zile nu au făcut nimic”, este concluzia lui Valeriu Stoica, prezentată la Newsweek LIVE.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te