VIDEO Ciucă: Finalizarea interconectorului între Grecia/Bulgaria poate alimenta România și Moldova

DE Bianca Iosef | Actualizat: 07.07.2022 - 15:09
Declarația premierului Nicolae Ciucă-Foto: Guvernul României/Facebook
Declarația premierului Nicolae Ciucă-Foto: Guvernul României/Facebook

Premierul Nicolae Ciucă şi prim-ministrul Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis au susţinut declaraţii comune, la finalul vizitei oficiale.

SHARE

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, la Atena, despre finalizarea interconectorului între Grecia şi Bulgaria, că este important pentru tot ceea ce înseamnă reţeaua de transport gaze către Europa, el arătând că, pe lângă aprovizionarea cu gaze a României şi Bulgariei, putem să asigurăm aprovizionarea cu gaze a partenerilor estici, Ucraina şi Republica Moldova.

Citește și: Premierul britanic Boris Johnson a demisionat din fruntea guvernului

Premierul Nicolae Ciucă şi prim-ministrul Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis au susţinut declaraţii comune, la finalul vizitei oficiale.

Şeful Executivului român a mulţumit premierului grec pentru ospitalitate, el arătând că de aceeaşi ospitalitate se bucură foarte mulţi turişti români care au ales ca destinaţie de vacanţă Grecia.

Citește și: Ce medie trebuie să aibă elevul ce vrea mutarea la altă specializare. Cum ajungi la o clasă bilingvă

„România a fost alături de efortul guvernului Greciei, alături de poporul grec, anul trecut, când aţi suferit dramatic în urma incendiilor de păduri. Şi anul acesta, suntem prezenţi şi vom fi alături, sperăm că maim ult de cei 28 de pompieri militari ai ISU, din România. Vă ror să contaţi pe sprijinul nostru, în orice situaţia dificilă, aşa cum şi dumneavoastră sunt convins că veţi fi alături de noi, atunci când situaţia o va cere”, a spus şeful Executivului, mulţumind pompierilor români.

Nicolae Ciucă a arătat că se află la Atena, în a doua întâlnire pe care o au, într-o perioadă scurtă de timp, şi a amintit că, cu o zi înainte de invazia din Ucraina, a primit vizita la Bucureşti a premierului Greciei, unde a fost semnată declaraţia comună privind colaborarea economică şi sectorială.

„În cadrul delegaţiei de astăzi, am avut reprezentanţii ministerelor Energiei din Grecia şi România, reprezentanţii companiilor, cei care pun în practică deciziile politice pe care le iau, şi pot spune că a fost o întâlnire cât se poate de dinamică şi de practică”, a afirmat Ciucă.

Premierul a mai spus că la nivelul ministerelor Energiei din cele două ţări urmează să fie semnat un memorandum care să asigure proiectele commune pe termen mediu şi lung. ”În cadrul discuţiei de astăzi am abordat impactul războiului din Ucraina şi am analizat problemele care se află, astăzi, pe agenda oricărui Guvern din Europa şi nu numai, în cee ace priveşte securitatea energetică şi alimentară”, a declarant Nicolae Ciucă.

El a mulţumit premierului grec pentru efortul făcut pentru a avea acest interconector între Grecia şi Bulgaria finalizat.

„Este un interconnector cât se poate de important pentru tot ceea ce înseamnă reţeaua de transport gaze către Europa, practic acest interconector va asigura legătura între reţeaua care trece prin Anatolia şi Adriatică şi de asemenea se leagă prin conducta BRUA, dând astfel consistenţă coridorului vertical şi asigurând aprovizionarea cu gaze atât a Bulgariei cât şi a României, şi, desigur, putem să asigurăm aprovizionarea cu caze a partenerilor noştri estici, Ucraina şi Republica Moldova şi la celelalte ţări care se află pe diagrama de distribuţie a acestei reţele de gaze”, a spus şeful Executivului.

Nicolae Ciucă a mai spus că s-a discutat şi despre dezvoltarea capacităţilor de energie. „Am avut o descriere cât se poate de concretă a proiectelor pe care noi le avem şi pe care împreună le putem dezvolta”, a mai afirmat el, arătând că ”prin dezvoltările pe care ţările noastre le are prin onshore şi offshore, la gaz, să ne asigurăm indepedenţa totală de gazul şi energia din Rusia”.

Premierul a mai spus că au fost vizate şi aspectele privind impactul războiului din Ucraina, criza umanitară, cu toate aspectele legate de cetăţenii ucraineni care tranzitează fie ţara noastră sau au rămas în România, dar şi exportul de produse agricole din Ucraina, scrie News.ro.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te