Alegerile prezidențiale au intrat în linie dreaptă, iar dezbaterile dintre cei doi candidați, Nicușor Dan și George Simion, sunt tot mai aprinse.
Remus Pricopie, rectorul SNSPA a vorbit, la Newsweek Report despre evoluțiile celor doi candidați, șansele lor și care este pericolul pentru România.
Cine are șanse mai mari să câștige alegerile prezidențiale. Care este pericolul pentru România
"Nu toți cei 40% care l-au votat pe George Simion sunt extremiști sau pro-ruși, este și un fel de de răcorire a cetățenilor în raport cu partidele tradiționale. Este absolut democratic să penalizezi partidele care au fost la guvernare. Nu știu dacă este și sănătos, în condițiile în care știm foarte sigur că George Simion promovează în fiecare zi agenda Moscovei la București. Am mai auzit și comentariile că acest subiect nu contează.
Citește și: VIDEO Oamenii s-au călcat în picioare la casele lui Simion de 35.000$. „I-am mințit ca să mă voteze”
Eu nu cred că nu contează faptul că Rusia este pe cale să-și aducă la Cotroceni propriul reprezentant.
Deși unii îl consideră pe George Simion favorit, pentru că are 40% iar Nicușor Dan are 20%, eu nu cred că în România avem 5.500.000 de români care se simt confortabil cu faptul că la Cotroceni ar putea să ajungă George Simion.
El a contestat mult timp faptul că ar veni din zona galeriei violente. Pentru că, atenție, nu e nimic rău să fii într-o galerie de fotbal. Ba chiar este o chestiune plăcută. Numai că, din păcate, întotdeauna ai un 1% în rândul suporterilor care sunt dispuși să facă astfel de acte de violență. Iar presa sportivă internațională a început să scoată date, inclusiv fotografii cu George Simion în prima linie a acțiunilor violente. Apoi foștii săi colegi de galerie vin și spun că porecla sa în colectivul respectiv era "Balamuc". Imaginați-vă ce apropiere nefirească între porecla "Balamuc" și Cotroceni", a spus Remus Pricopie.
Rectorul SNSPA a arătat că, la alegerile prezidențiale, există o anumită categorie de votanți care se prezintă doar la turul doi al alegerilor prezidențiale.
Citește și: Simion și Georgescu vor instaurarea dictaturii fricii în România. „Ieșiți cu parul, coasa, toporul!”
"Simion, da, este astăzi considerat cu prima șansă pentru că a obținut 3,8 milioane de voturi. Dar să nu uităm că între turul unu și turul doi există o diferență de votanți. Ne uităm pe date. În 2014, între turul unu, unde s-au calificat pentru următoarea etapă Victor Ponta cu 40% și Klaus Iohannis cu 30%, și turul doi a existat o diferență de două milioane de votanți. Pentru că da, există în România o categorie de cetățeni care se prezintă la vot numai și numai la alegerile prezidențiale și există o altă categorie care se prezintă la vot numai și numai în turul doi al alegerilor prezidențiale.
În această categorie de votanți, de regulă, sunt oameni așezați, echilibrați, mai mult orientați spre dreapta", a explicat Remus Pricopie.
Citește și: Călin Georgescu vrea izolaționalismul economic pe modelul Ceaușescu. Străinii, dați afară din țară
El a arătat și de unde ar veni voturile către Nicușor Dan.
În plus, Nicușor Dan beneficiază de un transfer masiv de la votanții lui Crin Antonescu, votanții Elenei Lasconi și, destul de important, de la votanții lui Victor Ponta. Atenție, votanții lui Victor Ponta nu sunt suveraniști, nu sunt extremiști. Victor Ponta a avut un mesaj la limita dintre social-democrație și suveranism, deși noi am mai discutat că suverani suntem toți pentru că ne obligă Constituția și este și o datorie față de țară. Numai că nu toată lumea înțelege exact că suveranismul nu înseamnă izolare și nu înseamnă dictatură.
Deși Simion este bine poziționat, cred că Nicușor Dan nu are foarte mult de recuperat", susține rectorul SNSPA.
Promisiunea caselor de 35.000 de euro îl aduce pe George Simion sub incidența Codului Penal
"George Simion a avut o temă de campanie cu celebrele case-apartamente de 35.000 euro, după care vine cu nonșalanță și spune că era doar o chestie de marketing. Pentru că el nu a făcut numai o promisiune, El a semnat contracte cu zeci de mii de oameni cărora le-a promis care și le-a luat și datele personale. Eu cred că dacă s-ar ridica semnăturile pentru Simion de la Autoritatea Electorală Permanentă s-ar putea să se găsească o suprapunere.
Acesta este președintele pe care și-l doresc românii? Dați-mi voie, cu tot respectul față de cei 3,8 milioane care l-au votat, dați-mi voie să cred că majoritatea nu merge în această direcție. Și chiar și din cei 3,8 milioane, câți îl vor mai vota după ce tocmai le-a transmis că i-a înșelat? ", a declarat Remus Pricopie.
El a arătat că lui Nicușor Dan nu i-ar fi atât de greu să recupereze diferența pentru că mulți oameni responsabili îl vor vota.
"Eu nu cred că Nicușor Dan va da foc la țară. Pe când Simion ne spune, nu se ferește, că vrea să dea foc la țară, ne spune că vrea să desființeze sistemul. Păi care sistem? Sistemul de sănătate, sistemul de educație, care sistem? Pentru că el ne spune că de afară 500.000 de oameni.
Eu am fost surprins și dezamăgit de faptul că atunci când a făcut această afirmație la BNS, în sală erau lideri de sindicat și unii dintre ei au aplaudat când au auzit că membrii sindicatului lor vor fi dați afară", a spus Remus Pricopie.
Impactul alegerilor asupra economiei
Rectorul SNSPA a arătat și impactul rezultatului alegerilor, dar și al demisie lui Marcel Cioalcu asupra economiei.
Două evenimente importante, și anume calificarea lui Simion în turul doi, urmată de demisia premierului Ciolacu, au dus la o scădere a încrederii piețelor în România. Iar efectul este că, peste 3 zile, când trebuie să mă duc să-mi plătesc ratele, voi plăti mai mult.
Noi ne uităm la Ciolacu, ne uităm la Nicușor Dan, ne uităm la Bolojan, ne uităm la Simion, dar oare n-ar trebui să ne uităm și la noi? Ce avem noi de făcut în chestiunea asta? Ce pot eu să fac ca ratele mele să nu crească? Și cred că trebuie să pot să fac următorul lucru, ceea ce într-un fel și facem astăzi: să arătăm oamenilor, să arătăm românilor că nu poți să conduci o țară cu zurbagii, cu persoane imprevizibile, cu persoane care joacă mai multe roluri în intervale diferite de timp.
Când este șef de galerie, când se bate la tribuna Parlamentului cu ministrul energiei, când este mare susținător al Uniunii Europene și NATO, când zice că nu e bună Uniunea Europeană și NATO, când îi susține pe Legionari, când nu-i susține pe Legionari", a arătat rectorul SNSPA.
Marcel Ciolacu nu trebuia să își dea demisia
"De duminică noaptea, mai exact de luni dimineața, văd înjurături la adresa lui Ciolacu, la adresa lui Crin, la adresa PSD-ului, la adresa PNL-ului, pentru că în secunda unu după afișarea rezultatelor finale, nu au declarat că îl susțin pe Nicușor Dan. N-au o problemă cu Simion, îl înjură pe Crin. De ce Crin n-a spus că îl susține pe Nicușor Dan? Oameni buni, dacă nu încetăm cu lucrurile astea, Nicușor Dan nu va câștiga alegerile.
Eu îl înțeleg pe Marcel Ciolacu că și dat demisia. Este un o chestiune de onoare. Pe de altă parte, a greșit, i-am și spus-o. Ne place, nu ne place de Ciolacu. Era în mod legitim prim-ministrul României. Acum ce facem? Pentru că trebuie să mergem cu ambele scenarii. În eventualitatea că va ajunge președinte George Simion îi punem pe masă absolut toate instrumentele puterii.
Remus Ștefureac a spus un lucru absolut corect: dacă nu se votează în Parlament un nou guvern și o să revin imediat la acest subiect. George Simion va fi cel mai pre-puternic președinte pe care l-am avut vreodată, pentru că el are locuri libere la Curtea Constituțională, numește director la SRI, numește primul ministru, după care începe să preia toate instrumentele puterii. Un reprezentant al Kremlinului, ar putea, de pe 20 mai, să facă toate aceste lucruri cu Constituția în mână.
Dacă George Simion va ajunge președinte, va dori să aibă toată puterea. Sunt posibile două evoluții, două scenarii. Primul scenariu, din păcate nu imposibil. Mulți parlamentari vor migra, pe principiul traseiștilor, către AUR, se vor duce după putere. Absolut jenant, dar viața a dat multe exemple în care majoritățile s-au făcut cumpărând voturile unor parlamentari.
Al doilea scenariu este cel în care dizolvă Parlamentul și reîncepe alegerile. Ideea de alegeri anticipate va duce la haos generalizat. Vă rog să vă uitați în politica din Bulgaria. Nu îmi face plăcere să îi dăm exemplu, dar din păcate ne-au oferit dumnealor acest exemplu. Nici nu mai știu. Le-am pierdut numărul", a spus Remus Pricopie.
De ce trebuie să mergeți la vot
"În 2023 am discutat și aici, în urma unui articol pe care l-am scris, intitulat Moscova este aici și în care am spus că AUR, Simion sunt te lighidați de la Moscova, că au încercat să infiltreze oameni în toate zonele, inclusiv în zona bisericii, mass-media etc că se pregătesc de o adevărată ofensivă. În urma acestui articol, cei de la AUR au început să atace masiv instituția pe care o conduc, aopi să mă atace și pe mine.
Problema este că dacă românii nu înțeleg că propaganda rusească ne-a divizat în acești ultimi ani, din păcate, au funcționat.
Și pandemia și războiul au creat terenul pentru astfel de acțiuni de tip propagandistic. George Simion nu are nicio treabă cu interesul românilor și cu România. Și eu sper ca pe 18 mai să avem o mobilizare serioasă la vot. Și în primul rând cred că tinerii ar trebui să se mobilizeze. Eu am doi copii, amândoi majori. Amândoi au mers la vot din prima zi în care au avut drept de vot. Eu cred că tinerii ar trebui să se gândească ce fel de țară își doresc și dacă nu știu cum a fost cu comuniștii și cu influența Uniunii Sovietice asupra României, să-și întrebe părinții și bunicii.
Dacă George Simion va ajunge președinte, pentru el Constituția va fi numai o anexă. Toți dictatorii au ajuns la conducere democratic, după care, nedemocratic, au blocat orice acțiune de opoziție sau orice tentativă a justiției sau a Parlamentului de a stopa deciziile nedemocratice", a spus rectorul SNSPA.