VIDEO Ce spune Dominic Fritz despre o alianță cu PSD în Consiliul Local Timișoara

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 17.11.2020 - 12:07
Dominic Fritz, noul primar al Timișoarei

Apele politice din Consiliul Local Timișoara sunt tulburi. Luni seară, a fost numit doar un singur viceprimar, cel propus de USR PLUS, cu voturile consilierilor acestei formațiuni, ai PNL și ai PSD. Viceprimarul propus de liberali nu este încă susținut de USR PLUS.

SHARE

Dominic Fritz a fost validat ca primar al Timișoarei abia pe 30 octombrie, la mai bine de o lună după ce a fost ales. Două săptămâni, a lucrat fără viceprimar, din cauza unei schimbări legislative, dar mai ales din cauza negocierilor politice cu PNL. 

Citește și: Timișoara: Viceprimarul USR, votat de PNL și PSD. Propunerea liberalilor, respinsă de USR

„Prima problemă este una strict formală: s-a dat o ordonanță de urgență care dispune că nu putem vota viceprimarii și vicepreședinții CJ decât dacă toți supleanții de după alegeri au depus jurământul.

Or, la noi, doi consilieri locali au renunțat la mandat imediat după alegeri, iar tot procesul de validare a supleanților a durat foarte mult în instanță și nu au depus jurământul.

A doua problemă e una politică, că încă nu avem un acord în scris cu PNL, deși e clar că vom forma o majoritate cu PNL în Consiliul Local și în Consiliul Județean. Vom avea câte un viceprimar și un vicepreședinte de la fiecare formațiune politică.

Discuțiile și negocierile au întârziat un pic, dar e important să avem echipe executive cât mai repede posibil”, a declarat Dominic Fritz, la Newsweek LIVE, într-un interviu difuzat săptămâna trecută. 

 

Între timp, negocierile politice cu PNL s-au blocat din nou. USR PLUS nu a dorit să voteze viceprimarul propus de liberali până când aceștia nu garantează că vor vota în Consiliul Județean vicepreședintele susținut de USR PLUS.

La anterioarele blocaje, Dominic Fritz a declarat că dacă nu se va înțelege cu PNL, va apela la sprijinul celorlalte partide din Consiliul Local Timișoara, PSD și Pro România. 

„Nu am spus că fac o alianță cu PSD. Dimpotrivă, am exclus o alianță cu PSD. Tot ce am spus, după ce PNL s-a retras la un moment dat de la masa negocierilor și au spus că nu vor să semneze un acord cu noi, care să includă și o înțelegere clară pe viceprimari, că o să trebuiască să analizez alte opțiuni și avem doar două alte partide în Consiliul Local și Consiliul Județean, PSD și Pro România.

Am spus că atunci când voi ști că PNL nu vrea o majoritate cu mine, atunci o să trebuiască să analizez alte opțiuni. Nu am spus care sunt aceste alte opțiuni, tocmai pentru a le analiza atunci când este momentul”, a declarat Dominic Fritz la Newsweek LIVE. 

Președintele PNL Timișoara, Alin Nica, l-a acuzat pe Dominic Fritz că atunci când i-a cerut să nu includă în protocol mențiuni despre funcții, reacția noului primar ar fi fost „să mototolească protocolul și să îl arunce”. 

Citește și: Liderul PNL Timiș susține că Dominic Fritz „a mototolit protocolul și l-a aruncat”

Dominic Fritz nu a confirmat, dar nici nu a infirmat acest episod.

„Eu nu vorbesc despre ce s-a întâmplat în sala negocierilor. Dar eu am spus foarte clar, și gesturile mele au transmis acest mesaj foarte clar, că eu nu am venit la negocieri pentru un exercițiu de relații publice, nu am venit la negocieri pentru niște cuvinte goale pe niște hârtii, ci să realizăm majorități care pot aduce transformarea în Timișoara pe care au votat-o timișorenii”, a răspuns noul primar, în cadrul Newsweek LIVE.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te