VIDEO Analist politic: PSD nu va fi ajutat electoral de Rafila și Streinu Cercel. Ce face Ponta

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 20.10.2020 - 12:14
Marcel Ciolacu mizează pe notorietatea lui Alexandru Rafila. Foto Inquam Photos/George Călin

Cooptarea pe listele de candidați a medicilor Alexandru Rafila și Adrian Streinu-Cercel nu va aduce PSD mai multe voturi la alegerile parlamentare, crede analistul politic Cristian Andrei, de la Agenția de Rating Politic.

SHARE

 

PSD are probleme de imagine prea mari, care nu pot fi ascunse prin atragerea pe listele de candidați pentru Senat sau Camera Deputaților a unor figuri mai puțin controversate, a declarat, în cadrul emisiunii Newsweek LIVE, Cristian Andrei.

„Nici ei nu se așteptau să ajungă la scorul de 30% la alegerile locale. Dar au beneficiat de o structură impresionantă de primari, 1.700-1.800 de primari, care s-au mobilizat, pentru că a fost interesul electoral și politic.

Lucrul acesta nu se va mai întâmpla la alegerile parlamentare, mai ales că nu mai există perspectiva ca PSD să câștige scrutinul sau să aibă parteneriate în Parlament.

Deci va fi o demobilizare în teritoriu.

Nu vor rezolva problemele de imagine pe care le au cu 3-4 figuri populare, de notorietate. Degeaba pui flori în geam la o casă cu probleme.

Și acolo sunt conflicte și răfuieli care vor conta. Primarii nu vor mai trage pentru partid și cred că PSD se poate gândi că pleacă dintr-un 27-28%”, a menționat directorul Agenției de Rating Politic.

Agenția de Rating Politic a făcut o simulare privind distribuția mandatelor în viitorul Legislativ, iar PSD, cu scorul de la locale, ar obține 144 de locuri (110 deputaţi şi 49 de senatori).

Citește și: VIDEO - Cum va arăta noul Parlament. Câte mandate iau PNL, PSD și USR PLUS - Newsweek LIVE

Pe de altă parte, observăm că PSD luptă acum să amâne cât mai mult alegerile parlamentare.

„Data alegerilor e mai importantă pentru PSD, pentru că se așteaptă ca PNL să stea încă 3 luni la guvernare, fără majoritate în Parlament și cu pandemia care afectează economia și oameni. Vine și iarna, care enervează, iar PSD speră să își revină în opțiunile de vot și să câștige alegerile.

E un calcul simplist, pentru că cu cât se îndepărtează de alegerile locale, pierd și mai mult aportul primarilor, în plus au propriile probleme interne, epidemia poate căpăta și rezolvări medicale, momentele negative au un efect de bumerang și aduc oamenii lângă guvernare.

Nu este un calcul sigur”, crede Cristian Andrei.

 

Ce fac Ponta și Tăriceanu

La alegerile locale, Pro România a trecut cu doar 0,1% peste pragul electoral minim, iar ALDE abia a obținut 3,3%. 

Între timp, cele două partide au fuzionat, sub sigla Pro România, iar analistul politic crede că au forța politică să intre împreună în Parlament.

„Este adevărat că în politică 1+1 nu este egal cu 2, dar aceste 2 partide sunt mai degrabă favorizate de scrutinuri naționale, unde contează brandurile lor, decât de alegerile locale, unde, neavând candidați în toate cele 3000 de localități, au pierdut.

Citește și: VIDEO Liberalii sunt obligați să facă alianță cu USR PLUS în noul parlament

Pro România au o șansă să își confirme scorul politic”, a menționat, în cadrul Newsweek LIVE, Cristian Andrei.

Dar există și probleme date de faptul că fuziunea este un proiect prea aproape de data alegerilor, dacă aceasta va rămâne 6 decembrie.

„ALDE nu va apărea pe buletinul de vot, toți candidații vor fi sub sigla Pro România. Va fi un efort de comunicare care nu este ușor de făcut în două luni. Așa că lucrurile se vor echilibra.

Pro România și ALDE depind de siglele naționale, dar timpul scurt în care trebuie să își pună la punct cele două structuri, cu partea de comunicare, le va face probleme și îi va trage în jos.

Citește și: VIDEO UDMR rămâne în Parlament chiar dacă nu face pragul electoral. Câte mandate va avea

Dar având în vedere liderii și sondajele, această formațiune va intra în Parlament cu minimum  6%”, a menționat directorul Agenției de Rating Politic.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te