VIDEO UDMR rămâne în Parlament chiar dacă nu face pragul electoral. Câte mandate va avea

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 19.10.2020 - 20:54
Partidul condus de Kelemen Hunor și-a asigurat locuri în Parlament. Foto Inquam Photos/Manases Sandor

UDMR a obținut doar 5,2% din voturi, la alegerile locale din 27 septembrie, cu doar 0,2% peste pragul electoral care permite accesul în Parlament.

SHARE

UDMR a avut un rezultat slab la alegerile locale și a pierdut un președinte de consiliu județean față de scrutinul din urmă cu patru ani.

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România a obținut doar patru președinți față de cinci în 2016. Formațiunea lui Kelemen Hunor a pierdut Bihorul, fief electoral tradițional al partidului, ceea ce a ridicat unele semne de întrebare privind șansele formațiunii de a atinge pragul electoral de 5% pentru intrarea în Parlament.

Agenția de Rating Politic a făcut o simulare privind distribuția mandatelor în viitorul Legislativ, iar UDMR, cu scorul de la locale, ar obține 24 de locuri (7 senatori și 17 deputați).

Citește și: VIDEO - Cum va arăta noul Parlament. Câte mandate iau PNL, PSD și USR PLUS - Newsweek LIVE

Politologul Cristian Andrei a explicat, în cadrul emisiunii Newsweek LIVE, că UDMR va rămâne în Parlament, indiferent de rezultatul alegerilor generale.

„În 2015, când s-a schimbat legea electorală, UDMR a solicitat să existe un criteriu alternativ de accedere în Parlament, dacă pică sub 5%, respectiv să intre în Legislativ partidele care obținut minum 20% în 4 județe.

Ceea ce UDMR are întotdeauna în Harghita, Sălaj, Satu Mare și Bihor.

Îndeplinesc acest criteriu alternativ de concentrare geografică. Deci vor intra în Parlament”, a precizat Cristian Andrei.

UDMR nu a candidat și nu a obținut voturi pe 27 septembrie în 24 de județe (nu a fost pe buletinul de vot). Aceste voturi în plus vor modifica alocarea de mandate pentru UDMR la 6 decembrie (exemplu: își vor eficientiza, la redistribuire, mandatele obținute în Harghita, iar PMP va primi la redistribuire mandate în alte județe), se arată în simularea electorală realizată de Agenția de Rating Politic.

Citește și: VIDEO Liberalii sunt obligați să facă alianță cu USR PLUS în noul parlament

„La alegerile locale, nu au avut candidat în toate județele pentru că nu au avut motiv, ceea ce i-a privat de câteva zeci de mii de voturi.

De fapt, UDMR va obține câteva mandate în plus, pe scorul real de la alegerile parlamentare, comparativ cu cele locale”, a menționat politologul.

Cristian Andrei estimează că prezența la vot la alegerile parlamentare va fi mai mică decât la scrutinul local, undeva la 40% din  numărul total de alegători.

Prin recalculare, scorul UDMR va fi mai mare, chiar dacă vor avea un număr identic de voturi. La număr de voturi, cu prezență mică, vor primi o felie mai mare și mai multe mandate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te