Sprijinul înseamnă posibilitatea trimiterii angajaților în șomaj tehnic, urmând ca aceștia să primească 75% din salariul pe care îl aveau în perioada de activitate.
Președintele PMP Tulcea, Victor Tarhon, a explicat pentru G4Media.ro că și partidele, nu doar firmele, ar trebui să se încadreze la șomajul tehnic, solicitând acest sprijin pentru secretara organizației.
”Trezorierul mi-a adus la cunoștință că ne încadrăm. El e cu contract de colaborare, e plătit, avem și o secretară administrativă care e cu contract cu partidul. Activitatea ei nu este la sediu. Am solicitat șomaj tehnic pentru perioada 16 – 31 martie”, a explicat Victor Tarhon.
Întrebat dacă organizația județeană PMP Tulcea desfășoară activități comerciale și dacă veniturile din astfel de activități au scăzut, Tarhon a spus că singurele surse de venit sun cotizațiile și donațiile membrilor și simpatizanților partidului.
”În perioada aceasta fiecare se confruntă cu probleme. Nu avem sponsori. Dacă va fi respinsă solicitarea noastră, vom înțelege”, a mai spus el.
Surse din cadrul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), instituția care primește cererile de șomaj tehnic și face plățile, au explicat că ”dacă cineva solicită șomaj tehnic pe baza unui contract de muncă suspendat, banii trebuie plătiți”, potrivit G4media.
Pe lângă cotizații, donații și sponsorizări, partidele politice primesc, în fiecare lună, și o sumă consistentă de la bugetul de stat, în funcție de numărul de parlamentari. PMP, de exemplu, primește lunar aproape jumătate de milion de lei (473.774 lei).
Ministra Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat joi că, până în prezent, 56.170 de companii au solicitat şomaj tehnic pentru 459.000 de angajaţi, la care se adaugă peste 55.000 de cereri de la persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, sportivi.