Vergil Chițac: „Investim încă 50 de milioane de euro, fonduri europene, în termoficarea Constanței”

DE Alin Crișan | 30.05.2024 - 21:56
Vergil Chițac: „Investim încă 50 de milioane de euro, fonduri europene, în termoficarea Constanței” - Foto: Facebook

Vergil Chițac, primarul Constanței, a declarat că se vor investi încă 50 de milioane de euro în sistemul de termoficare al orașului de la malul Mării Negre.

SHARE

Primarul Constanței, Vergil Chițac a semnat împreună cu ministrul Energiei, Sebastian Burduja un contract în valoare de 50 de milioane de euro, din fonduri europene, pentru continuarea lucrărilor la reabilitarea rețelei de termoficare a orașului. După finalizarea primelor etape ale lucrărilor la rețea, administrația condusă de Vergil Chițac a scăzut deja prețul gigacaloriei pentru constănțeni. 

Vergil Chițac: „Investim încă 50 de milioane de euro, fonduri europene, în termoficarea Constanței”

Primarul Chițac spune că fondurile europene erau indispensabile acestui proiect macro, de reabilitare rețea termie și CET nou, în valoare de 450 de milioane de euro.  

”Una din urgențele mandatului meu a fost termoficarea Constanței. Nu s-a intervenit pe rețea, în sensul modernizării, din anii 70. Am fost nevoiți să modernizăm toate componentele sistemului care deservește spitale, școli, instituții publice și consumatori casnici”, a punctat în timpul conferinței de presă primarul Vergil Chițac.

”Să nu vă imaginați că am fi avut 450 de milioane de euro din bugetul local să facem această investiție. Fondurile europene au fost de mare ajutor. De aceea când aud astăzi de suveraniști care pun la îndoială locul nostru în Uniunea Europeană, toată lumea trebuie să înțeleagă că fără banii europeni orașele noastre nu se puteau moderniza”, a continuat Vergil Chițac. 

Cele 50 de milioane de euro vor fi folosiți pentru a reabilita 70,23 km de rețea termoficare pentru 37 de puncte termice, dar și pentru achiziția și montarea a 1.244 contoare inteligente destinate măsurării energiei termice.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a declarat că prin apelul de proiecte lansat la 1 februarie 2024, destinat lucrărilor la sistemele centralizate de încălzire a orașelor, se accesează un buget total de 590 de milioane de euro. 

”Am reușit să accesăm acești bani nerambursabili, peste jumătate de miliard de euro pe regula primul venit primul servit. Deci autoritățile locale care s-au mișcat rapid, au avut dinamism au putut să acceseze aceste fonduri exact în ordinea în care au depus aplicațiile”, a subliniat ministrul Energiei care a felicitat autoritățile publice care au obținut finanțări pe acest program. 

Ministrul a menționat că Municipiul București nu se află pe lista administrațiilor care ar fi depus proiecte pentru finanțarea lucrărilor la rețeaua de termoficare. Alte exemple de administrații care au obținut finanțare prin apelul curent de proiecte sunt Cluj, Constanța, Suceava și Craiova. Contractele semnate au ajuns la 190 de milioane de euro din totalul de 590.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te