Vasile Dîncu: Electoratul se schimbă, iar PSD riscă să piardă tot, chiar și în zonele din sud

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 10.06.2020 - 12:54
Foto: Gov.ro

Sociologul Vasile Dîncu, puternic contestat în interiorul PSD în ultima perioadă, susține că dacă partidul se concentrează doar pe susținerea unui electorat captiv sau pe rezolvarea unor probleme din justiție, atunci ”PSD este condamat să dispară”.

SHARE

”Electoratul se schimbă, aceasta este cea mai mare provocare a PSD-ului în acest moment, dacă partidul nu se schimbă, vom pierde peste tot, chiar și în zonele din sud”, a mai spus Dâncu într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Dîncu a mai spus că atacul lansat de mai mulți lideri de organizații din sudul țării a fost unul „comandat”, după Mihai Tudose și Olguța Vasilescu i-au reproșat că nu a câștigat alegeri și l-au îndemnat să candideze la primăria Cluj Napoca.

Marcel Ciolacu a declarat că îi dorește în echipa de conducere pe Vasile Dîncu, Sorin Grindeanu și Gabriela Firea. Sociologul a dezvăluit că s-a reînscris anul trecut în organizația PSD Bistrița Năsăud, iar Marcel Ciolacu, președintele interimar, și Paul Stănescu, secretarul general al social-democraților, au fost cei care l-au invitat să facă parte din noua echipă de conducere a partidului. Dîncu le transmite contestatarilor săi din partid că respectă munca organizațiilor din sudul țării, dar că nu va merge cu „mâna întinsă” pentru a le cere susținerea. 

Dîncu a obținut sprijinul organizațiilor din Transilvania săptămâna trecută la întâlnirea de la Reghin, dar este puternic contestat de unii lideri de organizații din sud. Apariția acestuia în ecuația de putere din PSD a generat nervozitate în partid.

Sociologul a vorbit într-un interviu acordat Look Plus despre viitorul PSD, dar și despre șansele sale de a prelua funcția de președinte al Consiliului Național.

„În acest moment, Transilvania și Moldova nu există în Partidul Social Democrat. E adevărat că sunt câteva județe din sud care au câștigat alegerile în ultima perioadă. Dar nu reprezintă nimic din punct de vedere politic si nici din punct de vedere al culturii politice din România”, este declarația care a stârnit scandalul în PSD.

Atacul la care a fost supus din partea din partea colegilor de partid nu l-a luat prin surprindere, mai ales că Mihai Tudose și Claudiu Manda l-au criticat și în luna februarie.

„Acest atac la adresa mea a fost comandat și s-a reacționat după o transcriere oarecum imperfectă a unei emisiuni de televiziuni. Eu nu am spus niciodată că nu-i respect pe cei din sud care câștigă. Am spus-o chiar la întâlnirea de partid cu organizațiile din Transilvania de la Reghin, am spus cât de mult și de ce respect eu munca celor câștigă în acest moment alegerile pentru PSD în sudul țării. Ceea ce am spus a fost simplificat într-o transcriere care a fost pusă pe net a fost faptul că victoria unor organizații din sud nu poate să reprezinte întreaga cultură politică a stângii din România. Aceste victorii, din păcate, trebuie să le completăm cu cultura politică din alte județe și cu reprezentarea politică în conducerea politică a Moldovei sau a Transilvaniei”, a explicat Vasile Dîncu pentru Europa Liberă.

Primul care l-a criticat pe Vasile Dîncu pentru afirmațiile făcute la Look TV a fost europarlamentarul Mihai Tudose. Social-democratul l-a ironizat pe Dîncu pe care l-a numit „războinicu’ de lut cu papuci de pluș”.

„Deci… reforma propusă este de genul: nu reprezintă nimic cei care câștigă alegerile!!! Important este să fie el în fruntea partidului și să ne explice cu doctrina și programele ideologice. Încerc să înțeleg personajul prin prisma faptului că el nu a câștigat niciodată alegerile pe acolo pe la el. Niciodată. Și prin urmare nu prea știe cum e. Dar emite axioma că cei care câștigă nu contează. Importanți sunt cei care sunt plini de avânt dar se împiedică-n papuci când pleacă la luptă (campanie)”, a scris pe Facebook de Mihai Tudose.

Olguța Vasilescu a aplaudat postarea lui Mihai Tudose la adresa lui Vasile Dîncu, pe care a distribuit-o cu mesajul: „Foarte corect! Să câștige întâi alegerile și după aceea să dea lecții organizațiilor performante!”.

Citește integral pe Radio Europa Liberă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te