USR PLUS se opune unei comisii de anchetă în Parlament pe cazul Spitalului Foișor

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 28.04.2021 - 15:08
USR PLUS se opune unei comisii de anchetă în Parlament pe cazul Spitalului Foișor. Foto Inquam Photos/Sabin Cîrstoveanu

Grupul USR PLUS din Senat se pronunță împotriva instituirii unei comisii de anchetă parlamentară în cazul transferului pacienților de la Spitalul Foișor, considerând că, în cazul în care a fost încălcată legea, este de datoria organelor de anchetă penală să stabilească vinovații.

SHARE

Liderul grupului USR PLUS din Senat, Radu Mihail, a afirmat că Parlamentul este organ legislativ și nu de anchetă. În plus, Radu Mihail a atras atenția că propunerea PSD este cel puțin ipocrită, în condițiile în care același partid nu a vrut o anchetă parlamentară nici în cazul incendiului de la Colectiv și nici în cazul incendiului de la Maternitatea Giulești.

„Noi suntem putere legislativă, nu facem parte din puterea judecătorească și nu ne putem substitui organelor de cercetare penală și nici nu putem face o anchetă paralelă. Dacă au fost încălcate legi, este de datoria parchetului să verifice dacă legea a fost încălcată și de cine.

Spitalul Foișor este în subordinea ASSMB - Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti. Avem o instituție - ASSMB - puternic politizată și un spital al cărui director general a fost uns în funcție de fostul primar PSD-ist al Bucureștiului. Am putea să ținem parlamentul într-un șir nesfârșit de anchete despre abuzuri sau greșeli grave legate într-un fel sau altul de PSD”, a declarat senatorul USR PLUS.

Concluzionând, Radu Mihail a arătat că USR PLUS se pronunță pentru depolitizarea funcțiilor din sănătate, fapt care pare să-i deranjeze pe unii politicieni.

Citește și: Bugetul Capitalei nu a fost adoptat. Proiectul, respins cu voturile USR PLUS

„Se pare că în sufletul fiecărui parlamentar PSD trăișete un mic procuror comunist care vrea să ancheteze, să afle, să cerceteze... desigur, când îi convine și – mai ales – atunci când cel care ar trebui supus cercetării este din alt partid.
Nu-mi aduc aminte ca PSD-ul să fi vrut comisie de anchetă parlamentară în cazul incendiului de la Colectiv, să se intereseze cum a acționat ministrul Bănicioiu în cazul blocării transferului pacienților arși în străinătate.

A vrut PSD comisie de anchetă parlamentară în cazul incendiului de la Maternitatea Giulești? Trei nou-născuţi au decedat în seara zilei tragediei. Opt bebeluşi au fost transportaţi la Spitalul Grigore Alexandrescu, patru dintre aceştia, cu arsuri pe 30, 40 şi 50% din suprafaţa corpului.

A doua zi, încă un nou-născut a decedat la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu. Trei zile mai târziu, un alt bebeluş a decedat ridicând numărul morţilor la cinci. În urma exploziei au fost evacuate 113 persoane, respectiv 53 de copii şi 60 de femei. Șeful maternității era în funcție de 27 de ani, numit de ghici cine?

Citește și: Nicuşor Dan: Sunt uluit, toate discuţiile care trebuiau să aibă loc pe buget au avut loc

Ce vreau să spun este că noi suntem putere legislativă, nu facem parte din puterea judecătorească și nu ne putem substitui organelor de cercetare penală și nici nu putem face o anchetă paralelă. Dacă au fost încălcate legi, este de datoria parchetului să verifice dacă legea a fost încălcată și de cine.

Spitalul Foișor este în subordinea ASSMB - Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti. Avem o instituție - ASSMB - puternic politizată și un spital al cărui director general a fost uns în funcție de fostul primar PSD-ist al Bucureștiului. Haideți să anchetăm și acest lucru, vreți?

Am putea să ținem parlamentul într-un șir nesfârșit de anchete despre abuzuri sau greșeli grave legate într-un fel sau altul de PSD.

USR PLUS se pronunță pentru depolitizarea funcțiilor din sănătate, ceea ce pare să deranjeze. Și USR PLUS vrea ca întâi justiția să își urmeze cursul”, arată Radu Mihail.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.