Ursula von der Leyen a acceptat ca Rovana Plumb să fie comisar european din partea României

DE Mircea Marian | Actualizat: 09.09.2019 - 21:21

Președintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut publică, într-un comunicat, lista viitorilor comisari europeni, numele lui Plumb apărând în dreptul României.

SHARE

În comunicatul Ursulei von der Leyen se arată că aceasta și-a dat, azi, acordul pentru propunerile de comisar venite din partea statelor membre ale UE.

Iată lista comunicată de von der Leyen: 

Austria:                       Johannes Hahn

Belgium:                      Didier Reynders

Bulgaria:                      Mariya Gabriel

Croatia:                        Dubravka Šuica

Cyprus:                        Stella Kyriakides

Czech Republic:             Věra Jourová

Denmark:                     Margrethe Vestager

Estonia:                       Kadri Simon

Finland:                       Jutta Urplainen

France:                        Sylvie Goulard

Greece:                        Margaritis Schinas

Hungary:                      László Trócsányi

Ireland:                        Phil Hogan

Italy:                            Paolo Gentiloni

Latvia:                         Valdis Dombrovskis

Lithuania:                    Virginijus Sinkievičius

Luxemburg:                 Nicolas Schmit

Malta:                          Helena Dalli

Netherlands:               Frans Timmermans

Poland:                        Janusz Wojciechowski

Portugal:                      Elisa Ferreira

Romania:                     Rovana Plumb

Slovakia:                      Maroš Šefčovič

Slovenia:                     Janez Lenarčič

Sweden :                     Ylva Johansson

Urmează ca lista să fie aprobată de Consiliul Uniunii Europene, iar apoi urmează și un vot în Parlamentul European.

Poate pica la audierile din Parlamentul European

Lista trebuie aprobată de Consiliul Uniunii Europene după care va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE. Marţi, Ursula von der Leyen va anunţa împărţirea portofoliilor şi modul în care intenţionează să organizeze activitatea viitoarei Comisii Europene, potrivit Agerpres.

Parlamentul European trebuie apoi să-şi dea acordul pentru întregul Colegiu al comisarilor, inclusiv preşedintele şi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate / vicepreşedinte al Comisiei Europene. Votul va fi precedat de audierea comisarilor desemnaţi în comisiile relevante ale PE, în conformitate cu regula 125 din Regulamentul de procedură al Parlamentului. 

Josep Borrell (Spania) a fost desemnat Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate de către Consiliul European, în acord cu preşedintele ales, Ursula von der Leyen (Germania).

Cine este Rovana Plumb

Devenită europarlamentar PSD în urma alegerilor din 26 mai anul acesta, Rovana Plumb a fost cercetată în dosarul în care insula Belina și brațul Pavel de la Dunăre au fost transferate de la Agenția Apelor Române către Consiliul Județean Teleorman, apoi concesionate Tel Drum, compania care se presupune că este controlată de fostul lider al PSD, condamnat între timp, Liviu Dragnea.

Parlamentul s-a opus în toamna lui 2017, când investigația tocmai începea, ridicării imunității pentru începerea urmăririi penale a Rovanei Plumb, acuzată de comiterea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, din funcția de ministru al Mediului.

Citește și Rovana Plumb a donat 800.000 de lei la PSD, deși câștigă, anual, de șase ori mai puțin

Procurorii DNA au remarcat că, în 2013, prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice, părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu o suprafață de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate pe albia minoră a Dunării, ar fi fost trecute ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, astfel încât doar câteva zile mai târziu, acestea să poată fi închiriate ilegal Tel Drum.

Pentru transferul dreptului de proprietate a fost adoptată Hotărârea Guvernului 943/2013, act individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziții legale. Fiind situate pe albia minoră a Dunării, Insula Belina și Brațul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii și al Constituției, prin urmare nu puteau fi trecute în proprietatea niciunui consiliu județean prin hotărâre a guvernului, ci numai prin lege.

Citește și Rovana Plumb a plătit, din pensia de 400 euro a soțului, rate de 4.000 euro

Fostul prim-ministru Sevil Shaiddeh este urmărită penal în acest caz, dar nu și Rovana Plumb, care a fost acoperită de Parlament, care a respins ridicarea imunității politice.

Rovana Plumb a fost acuzată, în 2014, că a înregistrat în Bulgaria, la Ruse, una dintre mașinile de lux ale familiei sale, un Audi Q7, pentru a evita să plătească timbrul de mediu introdus chiar de de Rovana Plumb, în ​​calitate de ministru al Mediului.

Taxa ar fi costat aproximativ 3.000 de euro. Conform imaginilor obținute de cotidianul România libera, mașina a fost folosită de fiul și soțul ministrului Plumb, însă în 2012 și 2013, mașina a apărut pe numele Rovana Plumb, conform declarațiilor de avere. 

Europarlamentarii USR PLUS au anunțat că vor vota împotriva nominalizării

Delegația USR PLUS în Parlamentul European se opune numirii Rovanei Plumb în funcția de comisar european, propunere oficializată azi prin comunicatul transmis de noua președintă aleasă a Comisiei Europene, se arată într-un comunicat de presă al europarlamentarilor alianței.

„Guvernul României, condus de Viorica Dăncilă, a ignorat mesajele politice clare transmise de partenerii europeni printre care și grupul Renew Europe (a treia forță politică în PE) iar candidatura Rovanei Plumb riscă să fie respinsă la votul din comisiile Parlamentului european.

Abia acest lucru va fi dăunător României, nu criticile întemeiate prin care s-au exprimat îngrijorări cu privire la integritatea și competența candidatei propuse de Guvernul României.
Atenționăm Guvernul PSD că prin insistența de a o susține pe Rovana Plumb își bate joc de această demnitate publică europeană și, dacă nu o retrage rapid pe Plumb, se va face de râs și va fi forțat să vină cu o altă nominalizare după respingerea ei în Parlament”, precizează documentul.

Rovana Plumb nu respectă criteriile de integritate considerate esențiale de Alianța USR PLUS pentru postul de comisar european și nu are un parcurs profesional care să o recomande pentru o asemenea poziție, potrivit europarlamentarilor.

Orban: O somăm pe Viorica Dăncilă să retragă nominalizarea Rovanei Plumb

„Premierul Vasilica Viorica Dăncilă se află în ceasul al 12-lea! Încă mai poate retrage propunerea de comisar european în persoana Rovanei Plumb, astfel încât să nu facă România de rușine în Parlamentul European.

Somez actualul prim-ministru să facă o altă propunere pentru această poziție, care să respecte criteriile de integritate și profesionalism agreate la nivel european, în condițiile în care actuala nominalizare are toate șansele să fie respinsă în Parlamentul European.

Este de neînțeles de ce premierul Vasilica Viorica Dăncilă a refuzat până acum să facă altă nominalizare, în ciuda solicitării exprese a președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În atare condiții, propunerile transmise Parlamentului European nu reprezintă o decizie politică în sine, ci doar comunicarea oficială a propunerilor făcute de fiecare țară în parte.

De altfel, hotărârea președintelui Comisiei Europene a fost aceea de a transmite toate propunerile formulate din partea țărilor membre ale Uniunii, și de a nu refuza niciun candidat al niciunei țări, întrucât decizia aparține Parlamentului European și comisiilor de la nivelul Parlamentului European.

Menționăm faptul că Partidul Popular European, familie politică de care aparține Partidul Național Liberal, a manifestat în mod consecvent toleranță zero față de orice acțiune de obstrucționare a funcționării justiției și a dezavuat personajele care au făcut obiectul unor astfel de discuții.

Amintim faptul că Rovana Plumb are grave probleme de integritate după ce a blocat ancheta DNA, implicit posibilitatea de a fi judecată, ascunzându-se astfel în spatele majorității parlamentare a PSD.

Domnia sa a considerat că nevinovăția unei persoane poate fi stabilită printr-un vot politic în Parlamentul României, în locul instanței de judecată, folosind imunitatea parlamentară. Singura soluție pentru a preveni o situație ingrată pentru România în Parlamentul European este aceea a retragerii candidaturii Rovanei Plumb de către Guvernul României”, a declarat Ludovic Orban, potrivit unui comunicat al PNL.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te