Ministrul a afirmat că perioada actuală este dificilă pentru maghiari. “Indiferent care parte a naţiunii o examinăm, putem identifica cele mai mari dificultăţi cu care se confruntă maghiarii de peste hotare” – a spus el, conform news.ro.

Maghiarii din Transcarpatia suportă ororile războiului

Gergely Gulyás a reamintit că maghiarii din Transcarpatia suportă toate ororile şi suferinţele provocate de războiul din Ucraina.

Citește și: Kelemen Hunor: UDMR nu va vota nici pentru, nici împotrivă, la învestirea Guvernului Ciolacu

În acest timp, “statul ucrainean, pe care noi îl sprijinim financiar, moral şi cu acţiuni umanitare, crede că acest sprijin trebuie răsplătit prin elaborarea şi adoptarea unor norme incompatibile cu toate standardele europene privind drepturile omului, care penalizează grav naţionalităţile şi calcă în picioare drepturile fundamentale ale minorităţilor”.

Ungaria consideră că nerespectarea de către un stat a drepturilor minorităţilor naţionale nu este calea prin care se ajunge în Europa – a spus politicianul, apoi a invocat Constituţia ungară, argumentând că apartenenţa la o naţionalitate reprezintă valoare.

„Toți maghiarii pot conta pe patria mamă”

“Ungaria este solidară cu Transcarpatia, precum şi cu Ucraina atacată de Rusia care încalcă dreptul internaţional”, a afirmat ministrul, subliniind că toţi maghiarii pot conta întotdeauna pe patria mamă.

Citește și: Rareş Bogdan: „Nu se poate ca PNL să cedeze UDMR două ministere. Este inadmisibil”

În România a încetat situaţia avantajoasă pentru maghiari, cea a participării UDMR la guvernare, în consecinţă va urma o perioadă mai dificilă pentru naţionalitatea maghiară din această ţară, a spus în continuare Gergely Gulyás.

UDMR a părăsit guvernul României cu fruntea sus

Anna Bogya, fost secretar de stat în cabinetul viceprim-ministrului român, i-a felicitat pe tinerii care îşi asumă funcţii publice pentru curajul lor, având în vedere neîncrederea faţă de politicieni, care a luat amploare în viaţa publică românească.

Politiciana UDMR a apreciat că partidul său a părăsit guvernul României cu fruntea sus, în timp ce obiectivul său a rămas acelaşi: îmbunătăţirea vieţii comunităţii maghiare din România. Adresându-se proaspeţilor absolvenţi, ea a subliniat: “Acumularea cunoştinţelor reduce la minimum posibilitatea de a fi influenţat, iar noi avem nevoie de asemenea lideri”.

Citește și: Tanczos Barna: „UDMR a demonstrat la guvernare că gestionează bine domeniile în care deţine funcții”