Un senator AUR susține că romii sunt „o plagă socială”. De ce a fost susținut de lideri ai romilor

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 21.12.2020 - 19:53
Vasile Fieraru a candidat pe listele AUR. Nu a devenit senator

Romii sunt „o plagă socială” a scris unul dintre vectorii de imagine ai Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), senatorul Sorin Lavric. Deși partidul este considerat de sorginte legionară, este susținut de unii reprezentanți ai romilor.

SHARE

Activistul Vasile Fieraru (fost Dănciulescu) a lucrat în mai multe organizații neguvernamentale pentru romi. Apoi a devenit președintele Alianței pentru Unitatea Rromilor (AUR) Bacău, asociație ce își propune monitorizarea problemelor cu care se confruntă minoritatea rromă în plan intern și internațional, precum și promovarea și apărarea drepturilor cetățenilor de etnie rromă.

Organizația a intrat apoi în Alianța pentru Unirea Românilor (cu aceleași inițiale, AUR), iar Vasile Fieraru a devenit candidat pentru Senat, pe poziția 6. Neeligibilă. 

Newsweek România l-a întrebat de ce a susținut un partid ar căror lideri fie susțin deschis că romii sunt o problemă, fie promovează doctrina legionară, care a făcut victime printre romi în perioada interbelică. 

Vasile Fieraru i-a găsit scuze lui Sorin Lavric. 

„Domnul Sorin Lavric a fost renegat de Uniunea Scriitorilor, tocmai din cauza cărții în care face referire la romi și la drepturile femeilor.

Dumnealui a făcut afirmațiile respective într-un anumit context, în carte. Este membru al AUR, i s-a adus o critică vis-a-vis de comportamentul dumnealui”, a declarat activistul rom.

Acesta a lăudat, în schimb, „deschiderea” AUR față de minorități. 

„Atitudinea partidului față de minorități, și doar la cea romă, este diferită de celelalte partide. Manifestă o mare deschidere. Acesta este unul dintre motivele pentru care m-am alăturat cauzei.

Sunt 4 piloni de bază ai partidului: credință, familie, libertate, patrie. Sunt lucruri care m-au făcut pe mine, activist civic pe romi, că sunt și rom la origine, să mă alatur.

Dacă m-au primit pe listele partidului, ei au arătat deschidere publică față de romi”, a explicat Vasile Fieraru. 

Acesta a refuzat să comenteze despre faptul că unul dintre co-președinții AUR, Claudiu Târziu, promovează idei legionare și a scris pozitiv despre Corneliu Zelea Codreanu. 

 

Pături ignorate de partidele tradiționale s-au regăsit în cei cu mesaj de salvatori

Susținerea obținută de AUR de la unii lideri ai romilor l-a nemulțumit pe sociologul Gelu Duminică, președintele Fundației „Împreună”. Acesta a anunțat că întrerupe orice colaborare cu cei în cauză. 

„Da, au fost romi care au susținut AUR. De astăzi, toți liderii locali romi care au fost agenți electorali pentru AUR nu vor mai colabora nici cu mine și nici cu Fundatia pe care o reprezint.

Dacă suntem gata ca pentru o fărâmă de (pseudo)putere să uităm ce a făcut neamului nostru politica extremistă dusă de cei care gândeau precum o fac acum liderii AUR, pentru mine nu mai reprezinți un partener. Familia mea a fost deportata de cei care gândeau ca romii sunt «o plagă a societății»", a scris sociologul, care este și el de etnie romă.
 
L-am întrebat pe Gelu Duminică care este explicația acestei susțineri paradoxale a AUR de către unele minorități. De altfel, unul dintre noii parlamentari ai Alianței este Vasile Nagy, maghiar din Arad. 
„Nu facem decât să repetăm istoria. Gruparea legionară a prins mai ales în rândul păturilor paupere, inclusiv în rândul minorităților care au fost apoi victime ale politicilor legionare.

Este mai degrabă o chestiune de neîncredere în partidele tradiționale. AUR are priză la populația dezamăgită de tot ce se întâmplă în politica românească.

Pături ignorate de partidele tradiționale s-au regăsit în cei cu mesaj de salvatori.

Cel mai mare pericol al acestei perioade a pandemiei este că tocmai acești oameni care se simt abandonați de partidele mari vor căuta să găsească salvatori. Și aceștia sunt întotdeauna populiști, tot timpul sunt anti”, a explicat Gelu Duminică, pentru Newsweek România. 

Sociologul a menționat că votanții AUR nu percept partidul ca fiind rasist. Nici măcar romii. 

„Omul, la nivel de comunitate, nu știe cine e Sorin Lavric. În schimb, știe pe cel care vine la el acasă și îi spune că ne-am săturat de ală și de celălalt.

«Partidul o să ne dea și nouă săracilor, o să ne ajute».

Apoi, în activism, avem de-a face și cu foarte mulți tranzacționari de voturi. Nu e prima dată. Au cântat fie la masa PSD, a PNL sau UDMR.

Acum au obținut un preț mai bun din partea AUR.

Și în anii '30, Gogu Floraru, unul din liderii romilor, făcea poze cu Himmler (promotor fanatic al ideologiei naziste de exterminare - n.r.). Sunt în toate comunitățile și oameni care gândesc economic.

Sigur, că sunt unii care se alătură unei grupări care militează și împotriva minorității lor, e o problemă”, a explicat Gelu Duminică.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te