ALERTĂ Frica de coronavirus a observatorilor și membrilor de secții pune în pericol alegerile locale

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 30.07.2020 - 13:19

Alegerile locale din 27 septembrie se vor desfășura cu greutate anul acesta și din cauza unui factor care a fost puțin discutat până acum: mulți dintre cei care au participat anul trecut ca delegați sau observatori nu mai vor să o facă și acum, de teama coronavirusului.

SHARE

Delegații și observatorii sunt două categorii extrem de importante pentru desfășurarea corectă a unor alegeri. Primii, desemnați de către partidele politice, participă efectiv la deciziile și operațiunile din fiecare secție de votare, precum sigilarea urnelor de vot, înmânarea buletinelor și a ștampilelor de vot, numărătoarea voturilor și sigilarea sacilor cu buletine.

Observatorii sunt desemnați de către organizațiile civice, nu participă efectiv la organizarea scrutinului, însă au un rol important în a supraveghea corectitudinea acestora. Observatorii împiedică fraudele.

Delegații sunt plătiți de către stat, suma fiind mărită anul acesta până la 500 de lei pentru toată perioada de desfășurare a scrutinului. Observatorii sunt voluntari.

Teoretic se poate. Dar cu grijă

Pe forumurile online ale observatorilor se vorbește deja despre faptul că mulți dintre ei nu mai doresc să se implice și pe 27 septembrie în supravegherea alegerilor locale. Situația e identică și când vine vorba de delegații din partea partidelor. 

„Vă spun sincer, mi-e frică, pentru că trebuie să stau o zi întreagă într-o sală de clasă, cu alți colegi de secție, o sală în care vor intra câteva zeci sau chiar câteva sute de persoane. Și cu mască, tot mi se pare un risc mare. Și ce facem cu ștampilele, care trec dintr-o mână în alta, de zeci de ori în acea zi?”, a explicat un tânăr care a participat ca delegat la alegerile europarlamentare și la cele prezidențiale.

Newsweek România a discutat cu reprezentanții a doua dintre formațiunile politice implicate în procesul electoral și cu două organizații civice care au avut observatori în secțiile de votare, pentru a afla cum s-au pregătit pentru această situație.

Răspunsul comun a fost că, dacă există disciplină și măsuri corecte, scrutinul se poate desfășura și pe 27 septembrie. Dar, în egală măsură, reprezentanții USR-PLUS și ai organizației Funky Citizens solicită ca alegerile să se desfășoare timp de trei zile.

 

Robert Sighiartău, PNL: Alegerile trebuie să aibă loc, pentru a ne putea ocupa cu toții de ceea ce contează

Premierul Ludovic Orban a declarat recent că în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale nu se vor putea organiza adunări publice și mitinguri electorale, iar dacă se face campanie din casă în casă, candidaţii vor trebui să poarte mască. 

Liderul PNL a recomandat să se opteze pentru o campanie mai intensă prin media și pe online.

„În organizarea secţiilor de vot, evident, trebuie să iei nişte măsuri legate de numărul maxim de persoane care să intre, se stă la coadă la anumită distanţă, trebuie dezinfectanţi, măşti de protecţie, toate regulile trebuie respectate”, a declarat premierul. 

Guvernul urmează să elaboreze un ghid pentru alegerile locale, cu regulile sanitare care trebuie urmate de candidați, cei implicați în procesul electoral și alegători.

Robert Sighiartău, secretarul general al PNL, a explicat pentru Newsweek România că deocamdată partidul nu are probleme cu desemnarea delegaților în secțiile de votare.

„Vom lua măsuri suplimentare pentru a asigura protecția celor care sunt implicați în procesul electoral, asigurându-le și noi măști și dezinfectanți pe lângă cele date, presupun, de Autoritatea Electorală Permanentă.

E adevărat că e o situație specială și trebuie să avem grijă de sănătatea alegătorilor, a candidaților și a celor implicați în secțiile de votare, dar cred că, cu atenție, alegerile se pot desfășura în siguranță și democratic”, a menționat secretarul general al PNL.

Robert Sighiartău este de părere că amânarea alegerilor locale nu face decât să prelungească lupta politică, pe alocuri cu accente de iresponsabilitate, cu efecte negative asupra modului în care este controlată răspândirea Sars-COV 2.

„Nu cred că amânarea alegerilor locale e o soluție, pentru că iată ce se întâmplă din cauza faptului că suntem într-o continuă campanie electorală: politicieni și primari populiști fac declarații iresponsabile cu privire la gravitatea virusului sau aruncă cu bani doar din interes politic.

O dată ce am depăși aceste alegeri, ne-am putea concentra toți, nu doar guvernul, pe ceea ce trebuie făcut în lupta cu pandemia.

Desigur, organizarea scrutinului trebuie să aibă în prim plan protejarea sănătății tuturor celor implicați, de la candidați la alegători”, a menționat liberalul.

Și președintele Klaus Iohannis a abordat tema alegerilor locale și a pericolului de contaminare din ziua scrutinului.

Citește și: VIDEO Iohannis: PSD, cu cinism inimaginabil, a tergiversat adoptarea legii carantinei

 

Dragoș Tudorache, USR PLUS: O să ne trezim că nu avem oameni să-i punem în secțiile de vot

Europarlamentarul Dragoș Tudorache a declarat pentru Newsweek România că din punctul său de vedere un guvern și o autoritate electorală responsabile ar trebui să se gândească la două lucruri.

„Primul este sănătătea publică, a alegătorilor, dar și a celor care sunt implicați în procesul alegerilor. Iar al doilea se referă la accesul egal al candidaților în procesul electoral și în organizarea scrutinului.

Noi avem propuneri și soluții, dar vrem să le spunem cuiva și vrem ca cineva să se ocupe cu adevărat. Deocamdată, nu am văzut de la Autoritatea Electorală Permanentă nici un fel de măsuri nici pentru precampanie, nici pentru campanie, nici pentru ziua votului.

Și mă îngrijorează deja”, a precizat Dragoș Tudorache.

Europarlamentarul USR PLUS a reamintit că alianța a solicitat președintelui României să ia inițiativa și să invite partidele a consultări pe această temă.

„Măsuri se pot lua: trebuie organizate alegeri locale în mai multe zile. Avem datoria să pregătim un cadru de organizare cât mai sigur cu putință.

Și așa era greu să aducem oameni la vot, în condițiile actuale va fi și mai dificil.

Trebuie văzut cum organizăm spațiul de vot în așa fel încât să nu sperii membrii din birouri și observatorii. Pentru că dacă eu aș fi un observator voluntar sau chiar membru în biroul electoral, aș avea o reținere să mă implic anul acesta.

Cum îi conving eu să stea 12 ore într-o sală închisă, prin care se vor perinda câteva sute de oameni? Chiar și cu mască, oamenii aceia riscă foarte mult, atât timp într-un spațiu închis”, a menționat politicianul. 

Dragoș Tudorache crede că organizarea alegerilor în mai multe zile i-ar ajuta și pe alegători, și pe cei implicați în procesul electoral. 

„O să ne trezim că nu avem oameni să-i punem în birourile de vot. Și s-ar putea să fie o problemă chiar și cu judecători din birourile electorale centrale și județene, pentru că oamenii se vor gândi de două ori dacă să participe.

S-ar putea să vrem să organizăm alegerile și să nu avem cu cine”, a declarat Dragoș Tudorache, pentru Newsweek România.

 

Elena Calistru, Funky Citizens: Cerem ca alegerile locale să se desfășoare în trei zile

Va fi o problemă cu găsirea celor care să se implice în procesul electoral, de la reprezentanți ai partidelor până la observatori, confirmă și Elena Calistru, președintele organizației Funky Citizens.

„Da, asta pare să fie o problemă și nici nu pare că a fost gândită foarte bine situația. Cine își riscă sănătatea sau cine are chef să stea toată ziua, de la 5-6 dimineața până noaptea la 1-2-3, cu mască pe față pentru banii care se dau pentru participarea la scrutin?”, a întrebat Elena Calistru, în dialogul cu Newsweek România.

Aceasta crede că amânarea alegerilor locale ar fi o variantă, dar nu e singura soluție.

„Parlamentul a stabilit ca alegerile locale să aibă loc pe 27 septembrie, fără a lăsa loc la o extindere a zilelor de votare. Această decizie a fost luată în condițiile în care alegerile locale se desfășoară oricum într-un singur tur, fapt ce duce la un deficit de reprezentare pentru aleșii locali.

A nu oferi mai multe ocazii pentru cât mai mulți cetățeni să voteze în siguranță va însemna o și mai mare îndepărtare a comunității de autoritățile locale, într-o perioadă în care încrederea este esențială pentru a gestiona provocările extraordinare prin care trece societatea”, se arată într-un document al Funky Citizens.

ONG-ul cere ca alegerile locale să se desfășoare în trei zile.

„La referendumul pentru familie, Parlamentul a decis ca alegerile să se desfășoare pe parcursul a 2 zile, iar la alegerile prezidențiale din 2019 votul pentru diaspora s-a desfășurat pe parcursul a 3 zile.

Date fiind aceste precedente în care zilele de votare au putut fi extinse, nu găsim motive rezonabile care să justifice alegerea Parlamentului ca, de data aceasta, în condițiile unei pandemii globale, extinderea zilelor de vot să nu fie o opțiune fezabilă de luat în calcul pentru a un grad sporit de siguranță în zilele de vot”, precizează Funky Citizens.

Elena Calistru mai vorbește și de posiblitatea ca membrii secțiilor de votare să fie înlocuiți mai ușor decât în prezent.

„Pentru că e greu pentru cineva să stea chiar așa mult acolo, e un pic mai suportabil dacă știi că ai un fel de schimb. E esențial să fie cât mai sigur pentru oameni, să nu se simtă expuși.

Căci se expun și cei care numără vot cu vot, și cei care înmânează ștampila de la un alegător la altul. În plus, nu e clar nici cum se va face deplasarea cu urna mobilă”, a menționat Elena Calistru.

 

Septimius Pârvu, Expert Forum: Oricum erau locuri în țară în care partidele nu aveau reprezentanți peste tot

Amânarea alegerilor locale nu e neapărat o soluție, este de părere Septimius Pârvu, expert în bună guvernare și procese electorale​ în cadrul Expert Forum, care s-a ocupat anii trecuți de coordonarea observatorilor voluntari din secțiile de votare.

Acesta nu exclude riscul de a nu găsi delegați și observatori la urne.

„Noi ne-am uitat încă din martie-aprilie ce se întâmplă în alte țări care au organizat alegeri. Au fost și dintre cele care și-au pus problema că pentru persoanele peste o anumită vârstă nu ar fi foarte înțelept să meargă în secție, de exemplu”, a menționat Septmius Pârvu, pentru Newsweek România.

Expertul consideră că problema oamenilor, în contextul spaimei legate de o eventuală infectare cu coronavirus, ar putea apărea și în condițiile în care s-a mărit componența birourile electorale, printr-o modificare a legii, arbitrar, pentru a se face loc la două partide.

Dar ar putea fi complicată nu doar găsirea de observatori, în general voluntari, ci și de reprezentanți ai formațiunilor politice, care, în principiu, sunt oameni dedicați. Și inclusiv plătiți.

„Cred că și partidele vor avea probleme să găsească oameni, pentru că oricum erau locuri în țară în care nu aveau reprezentanți peste tot.

Aceeași problemă avem și noi, ca organizație care se ocupă de observatori. La noi sunt voluntari, dar chiar și în cazul celor care merg pe bani, căci sumele nu sunt mari, va fi o problemă.

În plus, ai nevoie și de operatorii de calculator, iar la locale ai cele mai multe birouri electorale”, a precizat Septimius Pârvu.

Acesta vede ca soluție transferarea în on line a unora dintre activitățile care au legătură cu scrutinul electoral, cum ar fi munca membrilor birourilor electorale sau pregătirea celor implicați în procesul de vot.

Reprezentantul Expert Forum consideră că o amânare a alegerilor locale poate fi luată în calcul dacă cifrele zilnice ale infectării cu coronavirus rămân mari. Dar nu există nici o garanție că ulterior situația se va îmbunătăți. 

„Realist, nu cred că amânarea alegerilor va rezolva problema, pentru că nu știm ce va fi în martie, la anul. Nu putem face o preziviune clară.

Probabil că nu va fi înghesuiala cea mai mare în secțiile de votare, pentru că nu cred că va veni prea multă lume la vot”, a menționat Septimius Pârvu.

În fine, expertul în bună guveranare spune că o bună disciplină ar permite desfășurarea scrutinului în siguranță: „Va conta disciplina din ziua respectivă, pentru că dacă polițistul nu poartă mască sau vine un alegător care nu crede în coronavirus, e o problemă.”

 

Autoritatea Electorală: Mască, igienizarea spațiilor și distanțare fizică

„Este obligatorie asigurarea igienizării și dezinfectării spațiilor, asigurarea marcajelor pentru distanțarea fizică, punerea la dispoziția participanților la procesul electoral a facilităților existente la nivelul imobilelor în care sunt organizate secțiile de votare (grupuri sanitare accesibile, igienizate și dotate cu materialele necesare, aerisire, ventilare, etc.)”, a anunțat Autoritatea Electorală Permanentă care sunt „cerințele speciale în perioada pandemiei” pentru organizarea alegerilor locale din 27 septembrie.

De asemenea, AEP a menționat că pentru a evalua modalitatea de stabilire a fluxurilor astfel încât să poată fi asigurată distanțarea fizică, afluierea/defluirea participanților la procesul electoral, precum modalitățile de dezinfectare a acestora, autoritatea a cerut informații de la nivel local privind numărul cabinelor de votare, suprafața sălii de votare, dacă în imobil se află o secție de votare unică sau un centru de votare, exteriorul imobilului, suprafața zonei de acces, grupul sanitar, aerisirea/ventilația.

„Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a solicitat tuturor primarilor să colecteze date și informații de la nivelul secțiilor de votare, necesare în vederea identificării de către autoritățile sanitare responsabile a unor măsuri de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV2 cu ocazia alegerilor locale din data de 27 septembrie 2020.

Informațiile colectate de primari trebuie completate într-un fișier electronic până cel mai târziu în data de 7 august”, se arată în comunicat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te