Un nou scandal de fraudă la vot planează asupra viitorului congres USR. Un candidat acuză

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 27.06.2022 - 10:34
Fostul șef al Gărzii de Mediu Octavian Berceanu candidează la șefia USR/ Foto: INQUAM Photos/George Călin

Octavian Berceanu, fost șef al Gărzii de Mediu și candidat la președinția USR împotriva lui Cătălin Drulă, avertizează că și de această dată există pericolul ca voturile electronice la congresul USR să fie controlate.

SHARE

„Mi-am depus candidatura pentru președinția USR, fără să cer voie sau fără să fi vorbit cu cineva despre această intentie…! Și, uite așa, cel mai probabil, am stricat matematica adreselor de email de pe care se votează în USR: o adresă electronică = un om! Păstorii sistemului nu au nevoie de surprize. Dar ele, totuși, s-au produs, când m-am hotărât să candidez”, a scris Berceanu pe pagina sa de Facebook. 

BNu este prima dată când procesul de vot electronic a fost viciat. La ultimul congres al partidului, din septembrie 2021, alegerile pentru funcția de președinte al USRPLUS au fost oprite după doar câteva ore, din cauza unor suspiciuni de fraudă. Votul s-a desfășurat online, pe parcursul a două săptămâni, dar a fost invalidat din aceste motive.

La acea vreme, pentru funcția de președinte al USRPLUS au candidat Dacian Cioloș, care a și câștigat, Dan Barna și Irinel Darău.

„Decizia a fost luată în urma sesizărilor adresate Comisiei electorale privind situația unor membri care nu aveau drept de vot, dar este posibil să își fi exercitat acest drept dintr-o eroare tehnică a platformei care a expediat link automat de vot. Secretariatul General împreună cu Birourile Județene vor procesa până la data/ora reluării votului toate corecturile tehnice necesare sesizate către Comisia Electorală până astăzi ora 14:00.

Citește și: 

INTERVIU Anders Fogh Rasmussen, fost secretar general NATO: „Divizarea lumii este inevitabilă

Ironii ale liderilor G7 la adresa lui Putin: „Dăm jos sacourile?”. „Trebuie să ne arătăm pectoralii”

Candidatul Irineu Darău a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că linkul de acces către vot a fost primit de mii de membri care nu aveau dreptul.

„Mii de membri care nu aveau drept de vot au primit link către platforma de vot, iar unii dintre ei au și votat. Trag de mult un semnal de alarmă privind managementul partidului și organizarea votului, iar realitatea arată că demersul meu este fundamentat. Așa arată Revoluția bunei guvernări a actualei conduceri a partidului! ATENȚIE: votul trebuie reluat doar când Biroul Național, Secretariatul General și Comisia Electorală pot garanta că registrul electoral este complet și corect. Orice vot exprimat în ciuda inexistenței dreptului la vot poate duce la compromiterea și lipsa de legitimitate a întregului proces. Incompetența sau lipsa voinței de a gestiona corect masa alegătorilor este atacabilă, atât prin regulament, cât și în justiție. E momentul să schimbăm actuala conducere cu una care se pricepe și care vrea să respecte regulile, de orice fel ar fi ele”, a scris Darău.

Un membru USRPLUS a acuzat pe un grup intern că, de la 300 de membri cu drept de vot câți avea filiala județeană Vrancea în luna iunie, au fost înregistrate 872 de voturi acum din partea filialei.

„Autobuzele de la Vrancea au luat foc! De la aproximativ 300 de membrii cu drept de vot, câți eram prin iunie, s-a ajuns la 872 în prezent! Trăiască hoția din USR!!!”, a scris el pe Facebook.

Ulterior s-a stabilit că procesul de vot online a fost „viciat” de 822 de foști membri care au fost suspendați în trecut, aceștia primind link-ul pentru a-și exprima opțiunea fără o verificare a statutului de membru.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te