Ucraina, abandonată de SUA după 3 ani de război. Trump pare că se aliază cu Putin împotriva Europei

DE Daniel Toșa | Actualizat: 24.02.2025 - 09:56
Ucraina, abandonată de SUA după 3 ani de război - Foto: Profimedia images
Ucraina, abandonată de SUA după 3 ani de război - Foto: Profimedia images

Ucraina, abandonată de SUA după 3 ani de război. După trei ani de lupte aprige împotriva invaziei ruse, Ucraina se confruntă acum cu o nouă provocare: pierderea sprijinului celui mai important aliat al său, Statele Unite.

SHARE

De la revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, relațiile dintre Washington și Kiev s-au deteriorat vizibil.

Pe de altă parte, Moscova și Washingtonul par să fi reluat dialogul, lăsând Ucraina și aliații săi europeni într-o stare de șoc, scrie CNBC.

Ucraina, abandonată de SUA după 3 ani de război. Trump pare că se aliază cu Putin împotriva Europei

În acest moment, orice speranță privind un nou ajutor militar substanțial din partea SUA pare iluzorie, iar riscul ca Ucraina să fie forțată să accepte un acord de pace dezavantajos, cedând teritorii Rusiei, crește.

Mai mult, perspectivele unei misiuni internaționale de menținere a păcii sunt tot mai slabe, făcând ca Ucraina să pară izolată pe scena geopolitică.

„Primele discuții dintre SUA și Rusia pentru o încetare a focului în Ucraina au oferit puține motive de optimism pentru Kiev”, a declarat Andrius Tursa, consilier pentru Europa Centrală și de Est.

 „Washingtonul a semnalat disponibilitatea de a lua în considerare mai multe cereri rusești care subminează securitatea pe termen lung a Ucrainei”, a adăugat el.

Volodimir Zelenski - Foto: Profimedia images

Citește și: Trump minimalizează rolul Ucrainei în negocierile de pace: „Ucraina nu are nicio carte în mână”

Relațiile Trump-Zelenski, la cel mai jos nivel

Relațiile tensionate dintre președintele ucrainean Volodimir Zelenski și Donald Trump au escaladat după ce liderul de la Kiev l-a acuzat pe omologul său american că „trăiește într-o bulă de dezinformare rusească”.

Replica lui Trump nu a întârziat să vină, acesta catalogându-l pe Zelenski drept un „dictator fără alegeri”, acuzându-l pe liderul de la Kiev că nu a organizat alegeri în timp ce Ucraina era bombardată cu mii de rachete și drone kamikaze.

Război în Ucraina - Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Citește și: Discuții secrete între americani și ruși despre războiul din Ucraina. Întâlniri discrete în Elveția

Kievul a argumentat că organizarea unor alegeri este imposibilă în condițiile legii marțiale impuse de război.

În paralel, trimisul special al SUA pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, a efectuat o vizită la Kiev, dar absența sa de la discuțiile de nivel înalt dintre oficialii americani și ruși, desfășurate la Riad, a ridicat semne de întrebare cu privire la importanța reală a întâlnirii.

În același timp, Trump a șocat aliații europeni anunțând că a discutat direct cu președintele rus Vladimir Putin și că au convenit să inițieze negocieri de pace, fără implicarea Ucrainei.

Ucraina, exclusă de la masa negocierilor

Poziția lui Trump față de NATO și viitorul Ucrainei este un alt subiect de dispută. Atât el, cât și secretarul apărării Pete Hegseth au afirmat că aderarea Ucrainei la NATO este „nerealistă” și că țara nu se poate aștepta să recupereze teritoriile ocupate de Rusia, inclusiv Crimeea, anexată în 2014.

Război în Ucraina - Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Hegseth a exclus, de asemenea, posibilitatea ca SUA să trimită trupe pentru menținerea păcii în Ucraina după încheierea conflictului, îndemnând liderii europeni să își asume această responsabilitate.

Însă, până acum, statele europene nu au ajuns la un consens în privința unei astfel de inițiative.
„Trump a cedat în avans și înainte de orice discuții cu Ucraina, ceea ce ar fi putut fi parte a unui acord mai echilibrat în cele din urmă”, a declarat Holger Schmieding, economist-șef la Berenberg Bank.

„Din ceea ce se știe public, Rusia nu a făcut nicio concesie în schimb. Acest lucru nu poate decât să încurajeze Kremlinul să facă presiuni pentru mai mult”, a adăugat el.

Kremlinul jubilează

Pentru Moscova, ruptura dintre Washington și Kiev este un semnal de victorie diplomatică. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a ironizat Ucraina, spunând că „regimului de la Kiev îi place să trăiască din donații și nu îi place să fie tras la răspundere”, referindu-se la ajutorul militar internațional primit de Ucraina.

În plus, Vladimir Putin a salutat atmosfera „prietenoasă” a negocierilor cu SUA și a lăudat poziția administrației Trump, sugerând că Washingtonul a devenit mai receptiv la cererile Moscovei.

Vladimir Putin - Foto: Profimedia images

Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina va continua să lupte pentru o pace durabilă.

„Împreună cu America și Europa, pacea poate fi mai sigură. Acesta nu ar trebui să fie doar obiectivul nostru, ci unul comun cu partenerii noștri. Sunt încrezător că vom încheia acest război și că Rusia nu va mai putea invada niciodată Ucraina”, a spus președintele ucrainean.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te