Tudorel Toader, sfaturi utile pentru condamnați și amenințări către procurorul general

DE Mircea Marian | Actualizat: 31.07.2018 - 16:08
Foto AFP

Într-un interviu acordat lui Bogdan Chirieac, ministrul Justiției le-a explicat condamnaților cum pot cere revizuirea proceselor și l-a amenințat pe procurorul general Augustin Lazăr. Amenințările lui Tudorel Toader au fost imediat salutate de către Șerban Nicolae.

SHARE

Ministrul Justiției i-a anunțat pe condamnați că, în baza noului Cod de procedură penală, vor putea cere revizuirea proceselor dacă au fost folosite ca probe înregistrările realizate de SRI în baza protocoalelor cu parchetele. „În proiectul de lege pentru modificarea Codului de procedură penală, la cauzele de revizuire s-a introdus o cauză nouă. Aceasta prevede revizuirea hotărârilor rămase definitive, dacă au fost pronunțate pe baza unor probe nelegale, gen interceptări făcute de organe neabilitate la urmărirea penală, adică SRI, sau dacă au fost administrate pe baza altor norme decât cele din procedură penală, gen protocoale. Nu este opera mea. E propunerea venită de la Comisia specială. A fost adoptată legea de modificare a Codului de procedură penală, prima Cameră, se află la Curtea Constituțională”, a explicat Tudorel Toader. 

El și-a exprimat opinia că noul Cod de procedură penală va intra în vigoare cât mai repede astfel încât cei aflați în închisori, dar și cei care sunt în libertate, vor putea cere revizuirea proceselor. „Prin urmare, chiar dacă va mai trece ceva timp, sper că nu foarte mult, legea de modificare a Codului de procedură penală cu această cauză de revizuire va intra în vigoare și orice român care va avea sentimentul că a fost condamnat pe baza unor probe nelegale, gen interceptări, pe baza unor reguli altele decât cele din procedura penală, gen protocoale, va putea solicita revizuirea”, a apreciat demnitarul. 

Citește și: DOSAR Tudorel Toader, dom’ profesor de la Bălți

Lazăr, acuzat că a avut „partipriuri”

În același interviu, el l-a amenințat pe procurorul general Augustin Lazăr că „vine vremea evaluării” și l-a criticat pe acesta pentru luări de poziție despre care a spus că ar fi ilegale. „Vă dau un răspuns de principiu, general valabil: la oricare dintre noi vine o vreme la care este supus evaluării”, i-a spus Tudorel Toader lui Chirieac, apreciind că Lazăr ar fi avut „partipriuri”. „Când spunea, spre exemplu, la CSM, a acreditat ideea faptului că evaluarea pe care am făcut-o eu, în baza căreia am declanşat procedura de revocare (a fostului procuror şef al DNA - n.r.), ar fi nelegală pentru că un regulament al CSM prevede o altă metodologie. Or, eu i-am răspuns atunci: regulamentul CSM nu poate să modifice prevederea legii. Dacă legea stabileşte criterii, competenţe, proceduri, eu mă opresc la lege, nu mă cobor la regulament, care contrazice legii din bunul motiv că un regulament nu poate să se abată de la lege, nu poate să o modifice. Chiar atunci eram unul lângă altul în CSM şi l-am întrebat dacă afirmaţia este documentată sau nu. În sfârşit, nu conta răspunsul, că oricum avea partipriurile domniei sale”, a susținut demnitarul. 

Citește și: Dom’ profesor de la Bălți - „Eminența întunecată“ a PSD-ALDE

Atacul lui Tudorel Toader la adresa lui Lazăr a fost imediat susținut de către senatorul Șerban Nicolae, aflat la Antena 3: „Domnul ministru face o evaluare din perspectiva persoanei care deține acea funcție, sub autoritatea căreia își desfășoară activitatea procurorii în România. Și atunci face o evaluare dincolo de ce aș putea face eu, strict ca om politic deranjat, fără niciun fel de discuție, am și precizat la momentele respective, de mai multe ieșiri publice ale domnului Augustin Lazăr. Produce mari daune instituției pe care o conduce”. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te