Surse: Dan Nica și Rovana Plumb, respinși pentru funcția de comisar european

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 04.09.2019 - 18:43
Rovana Plumb rămâne în țară. Foto Inquam Photos/Raul Stef

Propunerile făcute de Viorica Dăncilă pentru funcția de comisar european, Dan Nica și Rovana Plumb au fost respinse de către Ursula van der Leyen, potrivit Euroactiv.

SHARE

„Potrivit informațiilor Euractiv, ambii candidați propuși de guvernul român pentru următoarea Comisie a UE (Dan Nica și Rovana Plumb) ar fi fost respinși. În schimb, lobby-ul românesc din Bruxelles face acum campanii pentru fostul europarlamentar și actual ministru Ramona Mănescu, însă reprezentanții UE nu au dorit să confirme oficial acest lucru.

În plus, Euractiv a fost informat că România va primi cel mai probabil portofoliul de transport în cadrul comisiei conduse de Ursula von der Leyen”, arată versiunea în limba germană a portalului menționat

Citește și Discuție între Dăncilă și Ursula von der Leyen despre comisarul european din partea României

Cine este Dan Nica

Fost europarlamentar până anul acesta, Dan Nica a fost ministrul Comunicațiilor în perioada 2000-2004, când compania Ericsson a obținut, fără licitație, contractul pentru serviciul unic de urgență 112. Fostul manager al companiei Ericsson România, Thomas Lundin, l-a numit pe ministrul Dan Nica printre beneficiarii plăților neoficiale care ar fi fost făcute de preocuparea suedeză de a-și extinde activitatea în România, potrivit Rise Project

Dan Nica a fost acuzat  și în cazul Microsoft, fiind acuzat că atunci când a fost, de asemenea, ministru al Comunicațiilor în perioada 2000 - iulie 2004, a comis infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public obține pentru sine sau altul utilizarea necuvenită.

Citește și Dan Nica, propunerea pentru Comisarul European: UE ne-a invadat cu produse contrafăcute

„În calitate de ministru al comunicațiilor și tehnologiei informației, Nica Dan, cu încălcarea prevederilor privind achizițiile publice, a inițiat și a susținut proiectul Hotărârilor Guvernului nr. 1473 / 11.12.2003 și nr.470 / 01.04.2004, care a aprobat încheierea dintre Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH a acordului de licență comercială pentru produsele Microsoft. În acest sens, calitatea Fujitsu Siemens Computers în calitate de distribuitor unic pentru aceste produse a fost invocată nerealist, astfel încât compania a fost favorizată prin evitarea organizării unei licitații publice ”, a menționat DNA în 2014.

Dan Nica a scăpat de dosarul penal în 2018, pentru că fapta s-a prescris, a anunțat Direcția Națională Anticorupție.

Dan Nica a mințit în octombrie 2018, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, susținând că rata de achitare în cazurile de ADN este de 98%. Conform statisticilor, ratele de achitare pot fi efectuate în urma unui proces de corupție trimis în regula DNA este de 10%.

Citește și Minciuna grosolană pe care a spus-o pesedistul Dan Nica în Parlamentul European

 

Cine este Rovana Plumb

Devenită europarlamentar PSD în urma alegerilor din 26 mai anul acesta, Rovana Plumb a fost cercetată în dosarul în care insula Belina și brațul Pavel de la Dunăre au fost transferate de la Agenția Apelor Române către Consiliul Județean Teleorman, apoi concesionate Tel Drum, compania care se presupune că este controlată de fostul lider al PSD, condamnat între timp, Liviu Dragnea.

Parlamentul s-a opus în toamna lui 2017, când investigația tocmai începea, ridicării imunității pentru începerea urmăririi penale a Rovanei Plumb, acuzată de comiterea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, din funcția de ministru al Mediului.

Citește și Rovana Plumb a donat 800.000 de lei la PSD, deși câștigă, anual, de șase ori mai puțin

Procurorii DNA au remarcat că, în 2013, prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice, părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu o suprafață de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate pe albia minoră a Dunării, ar fi fost trecute ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, astfel încât doar câteva zile mai târziu, acestea să poată fi închiriate ilegal Tel Drum.

Pentru transferul dreptului de proprietate a fost adoptată Hotărârea Guvernului 943/2013, act individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziții legale. Fiind situate pe albia minoră a Dunării, Insula Belina și Brațul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii și al Constituției, prin urmare nu puteau fi trecute în proprietatea niciunui consiliu județean prin hotărâre a guvernului, ci numai prin lege.

Citește și Rovana Plumb a plătit, din pensia de 400 euro a soțului, rate de 4.000 euro

Fostul prim-ministru Sevil Shaiddeh este urmărită penal în acest caz, dar nu și Rovana Plumb, care a fost acoperită de Parlament, care a respins ridicarea imunității politice.

Rovana Plumb a fost acuzată, în 2014, că a înregistrat în Bulgaria, la Ruse, una dintre mașinile de lux ale familiei sale, un Audi Q7, pentru a evita să plătească timbrul de mediu introdus chiar de de Rovana Plumb, în ​​calitate de ministru al Mediului.

Taxa ar fi costat aproximativ 3.000 de euro. Conform imaginilor obținute de cotidianul România libera, mașina a fost folosită de fiul și soțul ministrului Plumb, însă în 2012 și 2013, mașina a apărut pe numele Rovana Plumb, conform declarațiilor de avere. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te