Iohannis: Europarlamentarele sunt despre lupta împotriva celor care nu au nimic pentru oameni

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 09.05.2019 - 11:35
Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Summit-ul PPE de la Sibiu, că ameninţarea statului de drept are un efect negativ pentru fiecare cetăţean european, acesta fiind susținut de liderul PPE, care a spus că vor lăsa Guvernul socialist să strice viitorul României.

SHARE

„Am asistat şi în România, dar şi în alte ţări membre ale UE la un asalt asupra statului de drept. Există în continuare forţe politice ai căror lideri vor să se situeze deasupra legii, cărora nu le convine că instituţii investighează şi aduc la lumină fapte de corupţie şi furturi din banio publici.

Apărarea statului de drept a devenit o sintagmă care se aude tot mai des în Europa. E misiunea noastră să explilcăm că nu e o chestiune de retorică politică. Dacă statul de drept e ameninţat atunci fiecare cetăţean are mai devreme sau mai târziu de suferit. România e o ţară profund european, iar pentru asta contează şi votul pe care îl veţi da la referendum", a afirmat Klaus Iohannis, potrivit Mediafax.

Preşedintele a mai afirmat că evenimentele de la Sibiu au o importanţă deosebită pentru România.

„9 mai, o zi importantă pentru România, pentru Europa.(...) Vom discuta despre ce înseamnă UE pentru fiecare dintre noi, despre valorile comune şi ce trebuie să facem pentru a duce acest proiect înainte pentru bunăstarea cetăţenilor noştri.

Am ales 9 mai, Ziua Europei pentru aceste două reuniuni, summitul PPE şi summitul de la Sibiu. Ca să putem decide pentru viitor trebuie să privim în urmă la construcţia temeliei UE. Aceste evenimente importante se desfăşoară în Sibiu, un loc o semnificaţie deosebită, oraşul care a fost capitala culturală a Europei. Sibiu e un oraş profund european", a declarat Klaus Iohannis, la Summitul PPE.

Acesta a precizat că alegerile europarlamentare sunt despre mult mai mult decât alegerea Parlamentului European. „Sunt despre a rămâne uniți și solidari în apărarea valorilor fundamentale ale familiei noastre europene, despre lupta împotriva celor care nu au nimic concret pentru oameni, dar își ascund incompetența sub sloganuri naționaliste. Viitorul Uniunii Europene depinde de noi”, a arătat președintele.

 

Manfred Weber, candidatul la preşedinţia Comisiei Europene din partea PPE, a declarat că este prioritară apărarea statului de drept şi este convins că cetăţenii europeni vor să trăiască în state în care este puternică lupta anticorupţie.

"Părinţii fondatori au UE ar fi mândri să ne vadă azi la Sibiu, sprijinind unitatea continentului nostru. Am 46 de ani. Fac parte din prima generaţie de pe acest continent care poate spune că a trăit în libertate şi pace. E un rezultat istoric care ne face să fim mândri azi de Ziua Europei. Noi suntem unii dintre părinţii fondatori ai UE, iar Europa înseamna Europa noastră. Avem tot ce ne trebuie. S-au întors nişte voci egoiste, însă noi suntem viitorul Europei", a declarat Manfred Weber, la Sibiu.

Liderul PPE, Joseph Daul, a reiterat, joi, ideea potrivit căreia democraţia europeană nu poate exista fără statul de drept, precizând că cei din PPE nu vor lăsa ca acţiunile Guvernului socialist şi ALDE să strice viitorul României.

„Temerile românilor se aud până la Bruxelles. (...) Democraţia europeană nu poate să existe fără statul de drept. Spun asta zilnic peste tot. Independenţa justiţiei. Vrem să oferim sprijin acţiunilor domnului Iohannis, Orban în lupta contra corupţiei. Vreau să salut curajul românilor care au coborât în stradă pentru a manifesta. Nu o să lăsăm ca acţiunile Guvernului socialist şi ALDE să strice viitorul României. Ne-am întâlnit pentru a spune că vocea românilor e auzită, de la Bucureşti până la Bruxelles. Justiţia trebuie să fie în serviciul tuturor românilor. Românii pot conta pe noi pentru a-i apăra şi proteja", a declarat Joseph Daul, la Summit-ul PPE de la Sibiu.

Liderul PPE i-a invitat pe români să iasă la vot pe 26 mai. „În 26 mai ei au de luat o decizie importantă. Ei trebuie să se exprime cu privire la reforma justiţiei. Îi invit să exprime ceea ce au apărat cu atâta ardoare în stradă. Contez pe ei pentru a apărat statul de drept şi justiţia în România", a completat Daul.

Daul, a declarat miercuri, la Sibiu, că preşedintele Iohannis a avut ”deplină dreptate” când a convocat referendumul şi că îl susţine ”cu 200%”, afirmând că miza e legată de statul de drept, de justţia independentă, de lupta contra corupţiei, iar răspunsul e în mâinile poporului

Klaus Iohannis a semnat pe 28 aprilie decretul de organizare a referedumului din 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te