Strategia Naţională pentru Românii de Pretutindeni 2023 – 2026 a intrat în linie dreaptă

DE Newsweek România | Actualizat: 30.06.2023 - 12:15
Strategia Naţională pentru Românii de Pretutindeni 2023 – 2026 a intrat în linie dreaptă - Foto: dprp.gov.ro

Strategia Naţională pentru Românii de Pretutindeni 2023 – 2026 a intrat în linie dreaptă. Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) a organizat cea de-a patra reuniune pe tema documentelor strategice pentru sprijinirea românilor de pretutindeni.

SHARE

Întâlnirea organizată pe 27 iunie, cu rol de conferință finală în cadrul proiectului, a încheiat seria de dialoguri cu reprezentanții autorităților centrale și locale și ai mediului asociativ românesc din afara granițelor țării.

„Am ajuns la o formă optimă care să răspundă obiectivului nostru comun – păstrarea, afirmarea şi promovarea identităţii româneşti în diaspora și comunitățile istorice.

Strategia ajunge pe masa Guvernului, care trebuie să o adopte cât mai curând posibil, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor românilor care trăiesc în afara granițelor”, a declarat secretarul de stat Gheorghe Cârciu, în timpul reuniunii.

Organizată în cadrul proiectului „Cadrul strategic pentru dezvoltarea infrastructurii politicilor publice derulate de DRP“, întâlnirea s-a bucurat de participarea unui număr mare de reprezentanți ai instituțiilor publice și ai mediului asociativ românesc, atât în format fizic, cât și video-conferință, care au primit cu bucurie forma actualizată a documentelor strategice realizate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Scopul Strategiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni

Strategia Naţională pentru Românii de Pretutindeni este documentul de politici publice în care se regăsesc obiectivele, direcţiile de acţiune şi măsurile prevăzute pentru perioada 2023 – 2026, adaptate la nevoile curente ale comunităţilor istorice şi ale diasporei de mobilitate, în vederea păstrării, afirmării şi promovării identităţii româneşti.

Scopul acesteia este întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor țării și acțiunea pentru păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității lor entice, culturale, lingvistice și religioase, cu respectarea legislației statului ai cărui cetățeni sunt.

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) desfășoară proiectul cu finanțare europeană și proprie „Cadrul strategic pentru dezvoltarea infrastructurii politicilor publice derulate de DRP“ (MySMIS 130070/ SIPOCA 730), cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014 – 2020, cu o valoare a finanțării de aproximativ 4,51 milioane lei (din care aproximativ 3,79 milioane lei finanțare UE). Proiectul are ca obiectiv general dezvoltarea la nivelul Departamentului a unui set de instrumente de planificare strategică, prin fundamentarea unei noi Strategii Naționale pentru Românii de Pretutindeni.

Scopul demersului este de a identifica soluții specifice, ca răspuns la situațiile particulare existente în fiecare comunitate românească din diaspora și comunitățile istorice.

Gheorghe Cârciu, vizită de lucru în Germania

Secretarul de stat Gheorghe Cârciu efectuează, în perioada 29 iunie - 2 iulie, o vizită de lucru în Republica Federală Germania.

Întâlnirile cu reprezentanții comunității românești se derulează în orașele Füssen, München și Nürnberg.

"Continuăm dialogul cu românii din Germania și în perioada 29 iunie - 2 iulie!

Sunt proiecte frumoase pe care această comunitate mare le-a dezvoltat, dar mai multe pot fi făcute în parteneriat și cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

De asemenea, aflăm și despre problemele, nevoile, necazurile și grijile celor din această parte a Europei.

Acesta este rolul meu și al colegilor din DRP, să fim în mijlocul oamenilor din afara granițelor, să livrăm fapte și mai puține vorbe', a declarat  secretarul de stat Gheorghe Cârciu.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te