Stenograme din ședința USR. Cioloș spune că demisionează dacă nu îi este susținut programul

DE Daniel Toșa | Actualizat: 07.02.2022 - 09:55
Stenograme din ședința USR. Cioloș spune că demisionează dacă nu îi este susținut programul/FOTO: Facebook/DacianCiolos

Liderul USR a amenințat în mod repetat că își depune demisia astăzi dacă planul său de reformare a partidului nu va fi votat, conform înregistrărilor apărute public. Dacian Cioloș negase că ar fi spus asta și i-a cerut lui Barna să facă un pas în spate.

SHARE

Potrivit unor înregistrări obţinute de News,ro. Cioloş a declarat vineri că nu pleacă din partid, calificând drept ”complet false” informaţiile pe această temă, dar în cadrul ședinței afirmă clar că va demisiona dacă nu îi este susținut programul.

„Într-adevăr, nu există în statut nicăieri, nici că se votează, nici că nu se votează. Şi de asta v-am explicat de la început că, în situaţia în care sunt eu acuma şi suntem noi acuma, cu un preşedinte cu legitimitatea votului membrilor şi un Birou Naţional cu o majoritate, eu nici nu am pus aici foarte multe detalii - că mă întreba şi Radu că de ce aia şi nu ailaltă  - sunt câteva lucruri care pentru mine sunt importante ca eu să pot să-mi duc la îndeplinire mandatul cu care am fost ales, că am făcut în campanie, am spus nişte lucruri.

Şi evident că Biroul Naţional nu e obligat nicăieri, de statut, să accepte ce zice preşedintele, că nu e preşedintele Biroului Naţional, e al partidului. Biroul Naţional are o autoritate cumva de sine stătătoare, dată de statut. Şi tocmai de asta am propus programul ăsta care, încă o dată, nu intră în detalii şi nu include şi obiective pe care voi, ca membri ai Biroului Naţional le aveţi, că aţi candidat cu o platformă şi fiecare dintre noi am candidat cu  platforme pe care căutăm să le promovăm şi nu le-am luat alea să le includ, că alea sunt ale voastre.

Deci eu voi propune – evident, puteţi şi să nu o votaţi, rezultatul e acelaşi pentru mine – dacă nu trece programul ăsta şi aveţi, încă o dată, tot dreptul şi legitimitatea să-l respingeţi, că aşa e în democraţie, doar că eu îmi asum consecinţele şi îmi depun mandatul. Deci eu pun programul ăsta cu mandatul pe masă şi vă rog să nu o luaţi ca pe o ameninţare, o presiune, e pur şi simplu... eu nu pot să spun altceva dacă ştiu că nu pot să fac lucrurile respective şi ca să le fac am nevoie de sprijinul BN-ului care poate să mi-l dea sau nu.

Am zis la început că nu am intrat în detalii foarte multe (...) pentru că măsurile astea, ca să fie puse în aplicare, vor presupune apoi şi propuneri mai precise care vor veni în BN, pe care să le discutăm şi să le aprobăm. Însă eu am nevoie acuma de un acord, accept prin vot din partea BN-ului pe programul ăsta, ca să continui. Dacă nu îl am, înseamnă că agendele noastre nu sunt compatibile aproape deloc, sau pe lucrurile care pentru mine sunt esenţiale, şi atunci eu îmi depun mandatul.

Deci da, luni, dacă programul ăsta nu e votat – că voi puteţi să ziceţi: dom-le, nu vrem să îl votăm, că nu scrie în statut, eu nu pot să vă oblig, că dacă nu facem cvorum nu avem şedinţă de BN, sau şi dacă facem cvorum şi voi nu vreţi să îl votaţi, nu pot să vă oblig, sau la fel, dacă votaţi împotrivă  - doar că atuncea eu îmi asum consecinţele şi îmi prezint demisia şi trebuie un alt preşedinte care să poată să-şi pună în aplicare programul, probabil ales pe un alt program”,le-a transmis Cioloş colegilor din USR.

”A fost oarecum o surpriză în şedinţa de Birou Naţional în sensul că preşedintele partidului, conform Statului, a prezentat un program al domniei sale, cu mai multe puncte de vedere, legate de cum ar trebui făcute diverse modificări în cadrul structurii şi funcţionării partidului. Elementul surprinzător a fost, dacă nu votaţi acest program eu îmi depune mandatul. Ceea ce a fost o surpriză pentru colegii din Biroul Naţional pentru că e preşedinte proaspăt ales, ne aşteptam să discutăm despre programul şi despre strategia USR pentru a confirma alternativa de partid de opoziţie consistent pe care reprezentăm şi a fost cumva o reacţie surprinzătoare. Nu a fost o reacţie, a fost o decizie comunicată foarte calm şi explicit de preşedintele partidului”, a declarat, la Digi 24, Dan Barna.  

Cătălin Drulă este pregătit să preia conducerea USR

Vicepreşedintele USR Cătălin Drulă a declarat că este dispus să preia preşedinţia USR, dacă Dacian Cioloş demisionează. „Dacă va fi nevoie, voi face acest rol, îmi voi face datoria de a conduce partidul”, așa cum prevede statutul USR, a afirmat Drulă.

Întrebat dacă este pregătit să pria conducerea formaţiunii, Drulă a precizat că ”eu nu am candidat la ultimele alegeri. Am avut această competiţie între Dacian Cioloş şi Dan Barna. Este o regulă statutară care spune că, dacă din orice motiv, rămânem fără preşedinte, preia vicepreşedintele cu cele mai multe voturi care, în cazul acesta sunt eu”.

„Dacă va fi nevoie voi face acest rol, îmi voi face datoria de a conduce partidul. Datoria unui lider – oricare ar fi el – este să dea mesaje de încredere”, a adăugat Drulă.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te