Soțul lui Sevil Shhaideh, colaborator la Radio România, pentru emisiuni în limba arabă

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 11.02.2019 - 14:39
Akram Shhaideh. Foto Kanal D

Soțul lui Sevil Shhaideh, cetățean sirian cu legături cu familia dictatorului sirian Bashar al-Assad, lucrează la Radio România Internațional, la secția în limba arabă, au dezvăluit într-un email semnat „Jurnaliștii RRA” angajații Radio România Actualități.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Informația a fost confirmată ulterior și de directorul general al Societății Române de Radiodifuziune, Georgică Severin, dar și de Alexandru Muraru, membru în Consiliul de Administratie (CA) al Societății Române de Radiodifuziune.

Akram Ibrahim Shhaideh este de câteva luni colaborator al Radio România Internațional, prezentând mai multe programe în limba arabă. Mesajul email care dezvăluia acest lucru conținea și link-uri către trei înregistrări cu soțul Sevil Shhaideh, fosta propunere a PSD pentru funcția de premier, o apropiată a lui Liviu Dragnea. Înregistrările au fost postate pe Youtube, dar între timp au dispărut. 

Propunerea PSD pentru poziția de premier a fost refuzată de președintele Iohannis pe motive ce țineau de „rațiuni de stat" și securitate națională, iar acestea se refereau, potrivit surselor, la trecutul lui Akram Shhaideh. Atunci, RISE Project a scris că soțul lui Sevil Shhaideh este susținător al dictatorului sirian Bashar al-Assad, acuzat de comunitatea internațională de crime de război.
De asemenea, România liberă a dezvăluit, în 2017, că potrivit declarațiilor de avere depusă în 2014, soții Shhaideh au acordat un împrumut de 40.000 de euro unui cetățean străin numit Chhide Bachir, cetățean sirian, născut în 1968, care a derulat câteva afaceri în România. Una dintre firmele acestuia a fost Camfor Srl, în care au mai fost asociați, în anul 2010, doi cetățeni egipteni - Mohamed El Batrik și Gamal Abdel Shafy Mohamed Elmansy.

El Batrik este cel care a cumpărat, în anul 2010, o firmă condusă de un cetățean de etnie kurdă, Yuksek Sedat. Iar acesta a fost condamnat de Tribunalul București la șapte ani de închisoare pentru o evaziune fiscală de circa 200 de milioane de euro.

Cine e Akram Shhaideh

Actualul colaborator al Radio România Internațional este de origine siriană și a absolvit în 1984 Universitatea Tishreen din orașul sirian Lattakia, iar în 2010 și-a luat doctoratul în Economie la Academia de Studii Economice din București și pe cel în Științe Agronomice la Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală. El a venit în România în anul 2011, fiind consultant pe probleme de agricultură și profesor la Universitatea „Ovidius", Facultatea de Științe ale Naturii și Agricole, între 2012 si 2013.

În 2017, Akram Shhaideh ocupa poziția de director de cabinet al unuia din secretarii de stat din Ministerul Agriculturii român, potrivit unei declarații de avere postate pe site-ul Agenției Naționale de Integritate. Akhram Shhaideh a mai lucrat acest în minister între 2013 și 2014, în calitate de consilier.

În plus, potrivit presei, Akram Shhaideh ar fi lucrat timp de 20 de ani în Ministerul Agriculturii din Siria, în cadrul Departamentului de fructe tropicale și subtropicale.

Evoluția averii, spectaculoasă

O privire peste declarațiile de avere ale familiei Shhaideh, din 2012 până în 2017, arată cum au prosperat cei doi din momentul în care PSD a ajuns la putere. În declarația de avere depusă în noiembrie 2012, Sevil Shhaideh deținea un apartament de 47 metri pătrați în Constanța, avea datorii de aproape 20.000 de euro la BRD, nu deținea vreo mașină sau terenuri și avea zero lei în conturile bancare sau plasamente. Soțul ei câștigase 11.829 lei, sub 1.000 de lei pe lună, de la o regie județeană. În declarația de avere din 2013 apar primele schimbări în bine: salariul soțului sare la peste 46.000 lei, iar familia face un plasament, către o persoană fizică, de 40.000 euro.

În mai 2015, Sevil Shhaideh declara nu mai puțin de 528.000 lei în conturi bancare, deși nu există tranzacții sau venituri care să explice aceste acumulări. În anul anterior, o sinecură la EximBank îi adusese venituri de 247.000 lei. Abia în declarația din 2016 ea înscrie și cele trei apartamente deținute de soț în Siria. În 2017, conturile bancare ale familiei Shhaideh acumulau 640.000 lei, iar datoria din 2012 către RaiffeisenBank dispăruse.

Colaborare confirmată

Directorul general al SRR, Georgică Severin, a confirmat pentru Hotnews că soțul lui Sevil Shhaideh are de câteva luni o colaborare la Radio România Internațional, nefiind angajat al instituției. „Mi-a trimis CV-ul și știam că e nevoie de oameni la secția arabă", a afirmat el, spunând că a fost acceptat colaborator deoarece are competența necesară. "E cadru universitar (...) La pregătirea universitară pe care o are - și ascultați-i vocea, are o voce deosebită - nu mi-aș face nicio problemă" în privința competenței, a spus Severin, afirmând că este greu să găsești oameni pentru astfel de muncă, pe piața din România.

Șeful Radio România a spus că la secția respectivă sunt două tipuri de activități: „oamenii fac traduceri din arabă când avem nevoie, plus că noi emitem pe unde scurte și pe internet pentru țările arabe, așa cum emitem și pentru alte" regiuni, în alte limbi. Georgică Severin nu a putut spune ce venituri are Akram Shhaideh la Radio România, dar a spus că, în medie, un colaborator încasează în jur de 400-600 de lei.

Și Corina Dragotescu, inventatoarea câinilor plătiți de Soros, loc călduț la Radio România

Liberalul Alexandru Muraru, membru în Consiliul de Administrație (CA) al Societății Romane de Radiodifuziune, susține că profesioniștii din instituție sunt marginalizați de președintele Georgică Severin și că în SRR sunt aduși oameni care să impună mesajul PSD în programele radioului public.

Alexandru Muraru a transmis, vineri seara, un comunicat de presă în care afirmă că din momentul preluării Societății Române de Radiodifuziune de către Georgică Severin au început „colaborările editoriale cu oameni din zonă PSD".

„Condiția ca domnul Georgică Severin să-și ducă la bun sfârșit mandatul de președinte director general al SRR este ca instituția să treacă editorial sub propaganda PSD, astfel că ascultătorii canalelor SRR să nu scape de mesajele PSD. Corina Dragotescu, cunoscut jurnalist din zonă PSD, și, mai nou, soțul social-democratei Sevil Shhaideh au găsit un loc călduț la Radio România Actualități, respectiv Radio România Internațional. Este evidentă activarea unor comandamente pe linie de partid, de vreme ce altor jurnaliști profesioniști li s-au tăiat colaborările în ultimul an sub diverse pretexte. Alții, la fel de competenți, nici măcar nu speră să prindă vreo audiența sau o discuție telefonică cu domnul Georgică Severin", a precizat Alexandru Muraru.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te