SONDAJ PSD conduce în preferințele românilor, urmat de PNL. Câți merg la vot?

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 25.01.2024 - 15:07
SONDAJ PSD conduce în preferințele românilor, urmat de PNL. Câți merg la vot? - Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea - Rol ilustrativ
SONDAJ PSD conduce în preferințele românilor, urmat de PNL. Câți merg la vot? - Foto: captură ecran
SONDAJ PSD conduce în preferințele românilor, urmat de PNL. Câți merg la vot? - Foto: captură ecran

PSD conduce în preferințele românilor, urmat de PNL, potrivit unui sondaj, privind alegerile europarlamentare din 2024, realizat de Avangarde. 54% dintre repondenți au declarat că „Sigur voi vota”.

SHARE

La întrebarea „Din punctul dumneavoastră de vedere, ce partid o să câștige alegerile europarlamentare în România?”, 36% dintre cei 1.150 de români care au răspuns la sondajul comandat de PSD i-au indicat pe social-democrați drept câștigători. 

Pe locul 2, cu 21%, se află PNL. Iar podiumul este completat de AUR, cu 19%. 

Poziția a 4-a este ocupată de USR, cu 13%, iar pe poziția a 5-a se află SOS România, cu 8%. 

23% dintre repondenți au declarat „Nu știu/Nu răspund”.

PSD conduce în preferințele românilor, urmat de PNL

În ceea ce privește intenția de vot, sondajul a avut două scenarii, cu sau fără Alianţa Dreapta Unită.

În primul scenariu, în care partide vor avea liste separate, rezultatele sondajului sunt: PSD - 31%, PNL- 20%, AUR - 19%, USR - 13%, SOS România - 8%., UDMR - 5%, PMP - 2%.

În al doilea scenariu, în care USR - Forţa Dreptei - PMP ar participa la alegeri în cadrul Alianţei Dreapta Unită, rezultatele sondajului sunt: PSD - 31%, PNL-21%, AUR-19%, Alianţa USR - Forţa Dreptei-PMP - 14%, SOS România - 8%, UDMR - 5%.

De asemenea, sondajul arată că 54% dintre români vor merge la vot. 28% dintre repondeți au spus „Cred că voi vota”, 9% au spus „Cred că nu voi vota”, iar 6%, „Sigur nu voi vota”. 2% nu au vrut să răspundă. 

Ciolacu, politicianul în care românii au cea mai mare încredere. Diana Şoşoacă, pe locul 2

Conform sondajului Avangarde, Marcel Ciolacu este politicianul în care românii au cea mai mare încredere, cu o cotă de 26%, dar în care 66% spun că nu au încredere. 

Premierul și liderul PSD este urmat de Diana Şoşoacă, cu 23% cotă de încredere, dar în care 70% dintre cei chestionaţi spun că nu au încredere. Şoşoacă este la acelaşi nivel de încredeere cu George Simion, în care 71% spun că mai degrabă nu au încredere.

Nicolae Ciucă are o cotă de încredere de 20%, iar 71% dintre cei chestionaţi spun că mai degrabă bu au încredere în el, Klaus Iohannis are 16% cotă de încredere, dar şi cel mai mare procent de persoane care spun că nu au încredere în el, 79%, din acest punct de vedere, fiind la acelaşi nivel cu liderul Forţa Dreptei, fostul premier Ludovic Orban.

Pe ultimul loc în topul încrederii se află liderul USR Cătălin Drulă, cu 11%.

În ceea ce priveşte membrii Guvernului, Marcel Ciolacu este cel în care cei chestionaţi afirmă că au cea mai mare încredere, 27%, el fiind urmat de Sorin Grindeanu - 25%, Alexandru Rafila - 16%, Cătrălin Predoiu - 7%, Marcel Boloş - 5%, Ligia Deca - 4%.

Aproape o treime dintre cei chestionaţi  - 31% - consideră că cele mai importante alegeri din acest an sunt alegerile prezidenţiale, iar 26% consideră parlamentarele ca fiind cele mai importante, 23% consideră că alegerile locale sunt importante, iar 14% consideră importante alegerile pentru PE.

33% dintre români au o părere proastă despre UE

61% dintre cei chestionaţi au o părere bună şi foarte bună despre Uniunea Europeană, în timp ce 33% au o părere proastă şi foarte proastă. De asemenea, 65% consideră că locul României este în UE, iar 25% cred că locul României este în afara UE.

Sondajul a fost realizat la nivel naţional, în intervalul 8 - 22 ianuarie, faţă în faţă, pe un eşantion multistratificat, probabilistic, de 1150 de subiecţi. Eroarea maximă de eşantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 2,9%.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te