Călin Georgescu rămâne candidatul extremiștilor pentru alegerile care urmează să aibă loc în 2025. George Simion a anunțat că se va retrage din cursă, iar AUR îl va susține pe Călin Georgescu.
Sociolog: Funeriu, candidatul care îl bate pe Călin Georgescu. S-a „antrenat” cu un laureal Nobel
În acest caz, coaliția care se pregătește de guvernare are nevoie de un candidat redutabil. În cazul în care se vor decide pentru un candidat comun, există deja câteva nume vehiculate printre care Daniel David, Daniel Funeriu, Nicușor Dan, Teodor Paleologu, Crin Antonescu.
Sociologul Bruno Ștefan, președinte al Biroului de Cercetări Sociale (BCS), a spus, pentru Independent News, că, în opinia sa, Daniel Funeriu întrunește cele mai multe atribute necesare unei candidaturi de succes.
Întrebat despre cum arată profilul unui candidat care să-l bată pe Călin Georgescu, sociologul a zis: „Un profil mai bun decât cel al lui Călin Georgescu înseamnă un profil de foarte înaltă educație. Dacă direcția pe care o propune Călin Georgescu este una filoestică, de ce n-am putea să-i aducem un profil pro-european, pro-atlantist”, a declarat Bruno Ștefan.
Citește și: Verdictul lui Funeriu: Cine nu ia 6 la Evaluarea Națională este analfabet. Din vina părintelui
„Un candidat pro-Vest, dar cu valori tradiționale, creștin-democrate, dar și cu o modernitate și, în același timp, și cu credință, ar putea să obțină semnificativ mai mult, inclusiv sprijin de la electoratul lui Călin Georgescu”, mai susține sociologul.
Bruno Ștefan este de părere că Daniel Funeriu ar fi candidatul care ar putea câștiga în fața lui Călin Georgescu.
„Cred că Daniel Funeriu ar întruni cel mai mare scor. Nu l-am măsurat, dar am experiența a circa 800 de sondaje. Știu cam cum se raportează publicul, știu de ce ar putea să vină să îl voteze. Cred că el ar obține punctajul cel mai mare.
Citește și: Funeriu: Activiştii, de orice fel, nu au ce căuta în şcoli. Trebuie opriți prin lege
Daniel Funeriu atinge cel mai bine problema Unirii cu R. Moldova și trebuie neapărat un proiect de țară. Daniel Funeriu [...] a lucrat cu un laureat al Premiului Nobel la Chimie și are spontaneitate, aciditate în discurs, umor. Daniel Funeriu este un Traian Băsescu supereducat”, a mai spus sociologul.
Întrebat dacă absența lui Funeriu din spațiul public l-ar dezavantaja la prezidențiale, sociologul a zis:
„Nu doar că nu îl încurcă, îl avantajează. Paul Lazarsfeld, care este primul mare specialist în sociologie electorală din lume, în cartea <<Mecanismul votului>>, spune clar că opinia se construiește în doi pași, iar între acești pași este o pauză. Ca să întărești ideea că un candidat este bun, trebuie să-l retragi o vreme, pentru ca, atunci când revine, oamenii să-și aducă aminte că este bun”, a spus el.
Cine e Daniel Funeriu?
Daniel Funeriu este un chimist și politician român, ministru al învățământului în guvernul Emil Boc II, din 2009 până în februarie 2012.
Daniel Funeriu s-a născut pe 11 aprilie 1971 la Arad, părinții săi fiind profesori în Birchiș. În 1976 își pierde mama într-un accident.
În 1988, în clasa a XI-a, obține medalia de argint la balcaniada de chimie de la Sofia.
În vara lui 1988, profitând de o excursie în Franța, nu se mai întoarce în România comunistă și se stabilește la Strasbourg, unde este admis la Lycée International des Pontonniers.
Fiind minor și fără părinți sau resurse, este sprijinit, la început, de sistemul de protecție socială. La câteva luni după ce ajunge în Franța, câștigă premiul II al Olimpiadei de Chimie a Franței. Grație premiului de la olimpiadă, la recomandarea profesorului Jean-Marie Lehn, proaspăt laureat Nobel (1987), primește o bursă de studii din partea unei bănci locale, care-i permite, împreună cu premiul financiar de la olimpiadă și diferitelor joburi temporare (barman, chelner, meditații și laborant), să-și continue studiile după bacalaureatul obținut în vara lui 1989.
Citește și: Funeriu: Școala românească are nevoie de 5 miliarde € să se facă bine. Cum trebuie cheltuiți banii
După diploma de inginer chimist obținută în 1994 și o scurtă perioadă la Merck and co (SUA), în 1995 încheie studiile ca șef de promoție. Obține „Diplôme d’Études Approfondies” în chimie organică și supramoleculară la Université de Strasbourg și începe doctoratul în laboratorul profesorului Lehn.
În 2007 a candidat din partea PLD la alegerile europarlamentare pe poziția a patra, prima poziție neeligibilă, iar din 2008 a devenit europarlamentar. În 2009, după fuziunea PDL cu PLD, a candidat din nou, dar fiind plasat de partid pe poziția a 14-a, nu a mai obținut un nou mandat.
La data de 23 decembrie 2009, cu ocazia formării guvernului Boc, a fost numit ministrul educației, cercetării, tineretului și sportului.
Din 2017 e Înalt Consilier al Uniunii Europene pe lângă guvernul Republicii Moldova, sprijinind din această postură Republica Moldova în procesul de punere în practică a reformelor necesare accederii în Uniunea Europeană.