Partidul extremist AUR, condus de George Simion, susține în mod oficial că nu a cheltuit niciun ban pe publicitate electorală online sau în presă până la 24 aprilie. Cu toate acestea, realitatea din spațiul virtual arată complet diferit, potrivit unei investigații Context.ro.
Simion inundă mediul online cu reclamă electorală, dar declară "zero bani" cheltuiți pe publicitate
În ultimele săptămâni, rețelele sociale și numeroase site-uri de știri au fost împânzite de bannere, articole sponsorizate și clipuri electorale care promovează candidatura lui George Simion.
Citește și: Caracatița lui Călin Georgescu. Schema mamut de manipulare prin care voia să rusifice total România
Potrivit platformei Meta, doar pe Facebook, contul liderului AUR a rulat postări sponsorizate în valoare de peste 15.800 de euro în decurs de 30 de zile.
În același interval, prin Google Ads, partidul a cheltuit peste 18.000 de euro pentru reclame politice direcționate atât către românii din țară, cât și către diaspora.
Citește și: De ce Călin Georgescu îl ignoră pe George Simion și nu îi dă voturile? „Nu vrea binele poporului"
Reclame plătite pe zeci de site-uri, dar „zero lei” în acte
În ciuda vizibilității ridicate în online, AUR a transmis către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) că nu a efectuat cheltuieli pentru publicitate electorală digitală.
Totuși, publicații precum Realitatea.net, Hotnews, R3Media, ActiveNews, EcoPolitic, Ziua de Constanța, Replica Online, Jurnalul Giurgiuvean sau Exploziv News24 au publicat bannere și articole comandate de AUR.
Redacția Jurnalul Giurgiuvean a confirmat pentru Context.ro că există un contract semnat cu organizația locală AURpentru publicarea materialelor electorale.
Citește și: Extremismul prorus, un pericol pentru alegerile din România. Ar putea afecta stabilitatea UE și NATO
Inclusiv HotNews, una dintre cele mai vizitate publicații din România, a publicat materiale plătite de AUR, după cum a confirmat publisherul Răzvan Ionescu.
În paralel, pe TikTok, candidatul George Simion postează clipuri marcate ca publicitate politică, de regulă asociate unui contract de promovare, potrivit unui raport recent publicat de Expert Forum (EFOR).
AEP tace. Expert: „Ori au mințit, ori au greșit”
Întrebată despre neconcordanța dintre realitatea din online și raportarea oficială a AUR, AEP a transmis că raportul reflectă doar sumele declarate până la data postării, dar nu a precizat dacă a cerut explicații suplimentare partidului sau dacă a demarat un control.
„Sunt două variante aici: ori au greșit când au raportat, ori pur și simplu nu au raportat cheltuielile online”, a declarat pentru publicația menționată anterior, expertul electoral Septimius Pârvu, de la EFOR.
Citește și: Trolii lui Călin Georgescu s-au reactivat masiv pe Facebook și trec de partea lui George Simion
El susține că AEP ar trebui să verifice dacă declarațiile AUR corespund realității și să inițieze un control financiar.
Jurnaliștii de la Context.ro au cerut președintelui AEP, Zsombor Vajda, să răspundă dacă instituția a cerut clarificări sau a început vreo verificare. Până la publicarea investigației de presă, nu s-a primit niciun răspuns.
Precedentul Călin Georgescu: de la „zero lei” la anchetă DIICOT
Cazul AUR amintește de precedentul Călin Georgescu, care a declarat „cheltuieli zero” pentru campania electorală din noiembrie 2023, deși au existat dovezi clare de promovare politică.
La patru zile după scrutin, AEP a sesizat Parchetul General și DIICOT pentru suspiciuni de infracțiuni electorale și spălare de bani.
Potrivit datelor oficiale, AUR a transferat 7 milioane de lei pentru campania lui Simion, din care 5,3 milioane au fost cheltuite pe „tipărituri”.
O parte semnificativă din sumă a fost direcționată către firma DGI Multimedia Design, deținută de Doina Grosu, fost lider Acțiunea 2012 la Iași, apropiată de George Simion.
Compania este cunoscută pentru operarea a 10 site-uri de propagandă pro-AUR, deghizate în publicații de știri, care în trecut au rulat campanii masive pe Facebook în favoarea partidului. Deși activitatea acestor site-uri a fost redusă în perioada oficială de campanie, DGI Multimedia a continuat să fie principalul furnizor pentru materiale electorale.
Recent, firma a trimis, prin Poșta Română, peste 1 milion de scrisori personalizate către alegători, în numele lui George Simion.
Unele au ajuns inclusiv la persoane decedate, ceea ce a ridicat semne de întrebare privind respectarea regulilor GDPR. AEP a transmis că a sesizat Autoritatea Națională pentru Protecția Datelor pentru o eventuală anchetă.