Călin Georgescu, omul Rusiei. Lavrov a găsit vinovații pentru eliminarea candidatului extremist

DE Daniel Toșa | Actualizat: 28.03.2025 - 09:47
Serghei Lavrov acuză „ingerițe europene” în eliminarea lui Călin Georgescu din cursa prezidențială - Foto: Profimedia images
Serghei Lavrov acuză „ingerițe europene” în eliminarea lui Călin Georgescu din cursa prezidențială - Foto: Profimedia images

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a criticat din nou decizia autorităților române de a respinge candidatura lui Călin Georgescu, candidatul susținunt de Moscova la alegerile prezidențiale, susținând că acesta a fost împiedicat să participe din „motive politice”.

SHARE

Într-un interviu acordat televiziunii ruse Vesti, ministrul rus de Exerne, Serghei Lavrov a declarat că Biroul Electoral Central ar fi acționat „la ordinul” președintelui României, împiedicându-l astfel pe Călin Georgescu, candidatul susținut pe față de Rusia să candideze la alegerile prezidențiale din luna mai.

Călin Georgescu, omul Rusiei. Lavrov a găsit vinovații pentru eliminarea candidatului extremist

Lavrov a insinuat că excluderea lui Georgescu ar fi fost influențată de Occident, care încearcă să submineze „fundamentele sistemului Yalta-Postdam”.

În declarațiile recente ale Ursulei von der Leyen și ale altor lideri ai Uniunii Europene (nu intenționez să îi jignesc pe toți, ci majoritatea), este evident că, indiferent de circumstanțe, „modul în care interpretăm democrația este modul în care trebuie să fie”.

În Ucraina, este permisă interzicerea limbii ruse. În Elveția, se poate interzice limba franceză sau, în Irlanda, limba engleză (în prezent, englezii și irlandezii sunt în conflict acolo).

Dacă limba engleză ar fi interzisă în Irlanda, am asista la o revoltă care ar atinge cerurile. Numeroase exemple analoge abundă.

În România, s-a stabilit că Călin Georgescu nu va candida la președinție, deși Curtea Constituțională a țării l-a absolvit de orice suspiciune.

Cu toate acestea, Comisia Electorală Centrală a declarat: „Nu ne interesează Curtea Constituțională; președintele ne-a ordonat să nu-l lăsăm pe „ăsta” să candideze pentru că nu-l denunță pe Vladimir Putin și Rusia”, a spus Serghei Lavrov, potrivit Mid.ru.

Sursa foto: Profimedia images

Ministrul rus a reluat și un citat al fostului președinte american Franklin D. Roosevelt, punctând „importanța colaborării internaționale”, în contrast cu politica actuală a Uniunii Europene, pe care o acuză că a uitat principiile fondatoare ale Cartei ONU.

Citește și: Caracatița lui Călin Georgescu. Schema mamut de manipulare prin care voia să rusifice total România

Minciunile rusești din declarațiile lui Lavrov

În realitate, Curtea Constituțională nu l-a „absolvit” pe Călin Georgescu, așa cum susține Lavrov.

Biroul Electoral Central i-a respins candidatura din cauza unor decizii CCR anterioare, inclusiv cea prin care a fost respinsă candidatura Dianei Șoșoacă și anularea alegerilor de anul trecut.

Contestată ulterior la Curtea Constituțională, decizia BEC a fost menținută, astfel că Georgescu nu va putea candida la alegerile prezidențiale din luna mai.

Mai mult, nu există nicio dovadă că președintele României ar fi „ordonat” blocarea candidaturii lui Călin Georgescu.

Citește și: Serviciul de Informații al Rusiei îl sprijină pe Călin Georgescu. „UE a comandat inculparea lui”

În schimb, acesta se află în prezent sub urmărire penală, fiind vizat în șase dosare, printre care și pentru instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale.

Citește și: Călin Georgescu vorbește ca Putin: "România, sclava UE. Trebuie referendum pentru RO-Exit și NATO"

Ce reprezintă „sistemul Yalta-Postdam” și de ce este menționat de Rusia?

Conferințele de la Yalta (februarie 1945) și Postdam (iulie-august 1945) au jucat un rol crucial în împărțirea Europei în sfere de influență după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Aceste decizii au dus la crearea Cortinei de Fier și la apariția regimurilor comuniste în România, Polonia, Cehoslovacia și Ungaria.

Citește și: Planul lui Putin pentru rescrierea hărții Europei. Scenariul unei noi "Germanii de EST" în Europa

Referirea lui Lavrov la acest sistem sugerează nostalgia Kremlinului pentru o lume în care Rusia avea un rol dominant în Europa de Est.

În realitate, România și alte state foste comuniste au respins acest model, aderând la UE și NATO, ceea ce Moscova consideră o amenințare la adresa influenței sale în regiune.

Citește și: Rusia vrea refacerea URSS: Să revenim la sistemul internațional stabilit în 1945. România în pericol

Declarațiile lui Lavrov sunt parte dintr-un narrativ propagandistic prin care Rusia încearcă să justifice atacurile asupra statelor europene care nu se aliniază intereselor sale.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te