Șercan: „Lucian Bode a plagiat cel puțin 18,5% din lucrarea de doctorat”. UBB a găsit doar 2,95%

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 24.11.2022 - 13:16
Lucian Bode este bănuit de un plagiat mai extins decât a stabilit UBB- Foto: Inquam Photos

Probele prezentate în această investigație demonstrează că Lucian Bode a plagiat cel puțin 18,5% din textul tezei doctorale, susține jurnalista Emilia Șercan. UBB, la care Bode și-a dat doctoratul, a anunțat că ministrul de Interne a plagiat aproape 3% din teză.

SHARE

Ce spune Emilia Șercan:

„Ministrul de Interne, care și-a susținut teza în 2018 – la doi ani după ce verificarea lucrărilor doctorale cu softul a devenit obligatorie prin lege – a folosit o combinație de tehnici de camuflare a plagiatului menită să fenteze acest nou filtru de prevenție a fraudei.
Probele prezentate în această investigație demonstrează că Lucian Bode a plagiat cel puțin 18,5% din textul tezei doctorale.

În plus, am identificat 6 ilustrații complet plagiate și alte 30 incorect citate.


Lucian Bode a introdus în arsenalul metodelor de fraudă folosite în România plagiatul prin traducere: a tradus cuvânt cu cuvânt din engleză pagini întregi din autori pe care nu i-a citat nici în notele de subsol, nici în bibliografie. În câteva situații a plagiat până și notele de subsol incluse în unele dintre articolele neatribuite și plagiate prin traducere.

Ministrul de Interne Lucian Bode, doctor în relații internaționale și studii de securitate, a plagiat în teza de doctorat mult peste procentul de 2,95% stabilit recent de Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB), instituția care în urmă cu patru ani i-a conferit titlul academic. 

În urma analizării întregii lucrări, am descoperit text plagiat în nu mai puțin de 65 dintre cele 194 pagini ale tezei, reprezentând 10.139 cuvinte, ceea ce ridică procentul de conținut plagiat la 18,5%”, se arată în analiza Emiliei Șercan ce poate fi citită AICI

Citește și: VIDEO Serviciul secret ucrainean a răscolit Biserica Ortodoxă. A găsit valută cash și spioni ruși

 

UBB vorbește de sub 3% plagiat

Comisia de etică a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca a constatat că teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, are „abateri de la bunele norme de publicare”, mai exact erori de citare şi unele fragmente plagiate.

„Nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenţionat sau mai degrabă a derivat din necunoaşterea/neaplicarea tehnicilor de citare (…). Acest lucru nu schimbă concluzia că există fragmente plagiate”, se arată în concluziile Comisiei.

Fragmentele identificate ca având probleme de tip plagiat reprezintă 2,95% din teză. „În cazul de faţă, considerăm că analiza sesizărilor a fost una obiectivă, dincolo de presiuni mediatice sau politice”, au transmis reprezentanţii UBB.

Ulterior, Bode a salutat rezultatele evaluării UBB în urma analizei asupra tezei sale de doctorat, el afirmând că verdictul UBB este că „teza sa de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor acordat în anul 2019 este menţinut”.

Ministrul mai spune că în urma verificărilor, Comisia de Etică a UBB i-a recomandat remedierea erorilor de citare care au survenit în cuprinsul a mai puţin de 7 pagini (2.95%) din totalul celor 220 de pagini ale tezei.

Bode mai precizează că, din respect pentru comunitatea academică, împreună cu editura, va revizui printr-o erată erorile de citare problematice din cele 7 pagini, cu toate că nu are această obligaţie legală şi îi acuză pe „politicienii dactilografi din USR care l-au copiat de zor la bibliotecă că s-au făcut de râs”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te