Senatul a amendat Legea avertizorilor de integritate. De actul normativ depinde a doua tranșă PNRR

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 14.03.2023 - 15:04
Senatul a amendat Legea avertizorilor de integritate - Foto: Facebook

Senatul a amendat Legea avertizorilor de integritate în acord cu recomandarea Comisiei Europene. Au fost înregistrate 80 de voturi "pentru" şi 13 abţineri, senatorii AUR şi senatorul PSD Titus Corlăţean. De actul normativ depinde a doua tranșă din PNRR.

SHARE

Senatul a amendat Legea avertizorilor de integritate  în acord cu recomandarea Comisiei Europene. Au fost înregistrate 80 de voturi "pentru" şi 13 abţineri, senatorii AUR şi senatorul PSD Titus Corlăţean. De actul normativ depinde a doua tranșă din PNRR.

Senatul a adoptat, marţi, în plen, propunerea legislativă de modificare a actului normativ privind protecţia avertizorilor de interes public, în acord cu recomandările Comisiei Europene, fiind eliminat cuvântul "temeinice" din sintagma "indicii temeinice".

Senatul a amendat Legea avertizorilor de integritate. De actul normativ depinde a doua tranșă PNRR

Legea adoptată în decembrie 2022 prevede protecţia persoanelor care raportează încălcări ale legii care s-au produs sau care se pot produce în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice. Legea se aplică persoanelor care fac raportări şi care au obţinut informaţiile referitoare la încălcări ale legii, într-un context profesional, scrie Agerpres.

Demersul legislativ, iniţiat de senatorii PNL Nicolae Ciucă şi Alina Gorghiu şi deputaţii Marcel Ciolacu şi Alfred Simonis prevede modificarea articolului 6, alineatul (2) din Legea 361/2022, astfel că "raportările anonime urmează a se examina şi soluţiona în măsura în care cuprind indicii referitoare la încălcări ale legii, cerinţa referitoare la temeinicia indiciilor fiind eliminată", se arată în expunerea de motive.

„Raportarea care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public se examinează şi se soluţionează în măsura în care conţine indicii referitoare la încălcări ale legii", stipulează alineatul 2 modificat al articolului 6.

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a precizat că legea a fost modificată în conformitate cu standardele europene, Directiva fiind corect transpusă în urma unui dialog al Guvernului cu Comisia Europeană.

„Este o lege cu care şi am dat greş de două ori în Parlament pentru că nu suntem suficient de atenţi. Banii (din PNRR - n.r.) nu se pierd, banii sunt la dispoziţia României.

Tocmai pentru că este un subiect foarte important şi că această Directivă trebuia transpusă corect, s-a făcut un dialog constant cu Comisia Europeană. (...) Se elimină, cuvântul 'temeinice' din sintagma 'indicii temeinice'.

Este sugestia Comisiei care ne spune că banii din PNRR, cu această modificare a legii, vor fi în România. Jalonul 430 este bifat odată cu votul dat pe această lege în Parlament", a declarat Gorghiu de la tribuna Senatului.

Liderul grupului senatorilor AUR, Claudiu Târziu, a motivat votul de abţinere pentru că, potrivit acestuia, avertizorii trebuie protejaţi în anumite condiţii.

„În principiu, nu sunt împotriva unor oameni care trebuie să fie protejaţi pentru că furnizează informaţii despre corupţia din sistem. (...)

Citește și: VIDEO Putin golește muzeele de tancuri T-62 învechite pentru a le trimite pe front în Ucraina

Dimpotrivă, sunt pentru protejarea lor, dar în anumite condiţii, (....) pentru că altfel se acceptă delaţiunea de dragul delaţiunii, intriga, bârfa şi manevrele împotriva unora şi altora la adăpostul legii, o lege care exclude un cuvânt esenţial", a menţionat Târziu.

Senatorul PSD Titus Corlăţean a precizat că deşi grupul PSD a votat "pentru" această lege, personal "s-a abţinut".

"Pentru unii, mai bătrâni, nu mai tineri, chestiunea anonimităţii trebuie privită şi istoric. Unii dintre membrii familiilor noastre, se întâmplă să fiu şi eu în situaţia asta, cu al meu bunic, care au avut de suferit (...) din cauza anonimilor care au făcut tot felul de delaţiuni la Securitate (...)

Citește și: Senatul refuză, în unanimitate, să oprească propaganda Chinei din universitățile românești

Există nişte clauze de asigurare, în sens juridic, pe care din păcate, în opinia mea modestă, merg şi împotriva valului Comisiei Europene, nu am reuşit să le găsim.

 Diferenţa între <<indicii>> şi <<indicii temeinice>> a făcut diferenţa, inclusiv cu privire la soarta unor oameni care au picat, în anii anteriori, datorită modului în care sistemul mixt <<servicii cu procurori>> a acţionat, abuziv, aşa cum s-a văzut la Înalta Curte. Acesta este motivul pentru care m-am abţinut", a explicat Corlăţean.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te