Secretarul de stat Valentina Saygo, după plecarea din Executiv: „Funcționarul public este nemuritor”

DE Valentin Mirică | Actualizat: 28.09.2021 - 11:26
Valentina Saygo Foto: Facebook

Secretarul de stat Valentina Saygo, care a lucrat în ministerul Economiei în mandatul lui Claudiu Năsui și a fost concediată după plecarea USR-PLUS din Guvern, și-a povestit, pe Facebook, experiența din administrația de stat.

SHARE

Înainte de a fi numită secretar de stat la ministerul Economiei, Saygo era managing partner al companiei Ask for Accounting. Ea este expert contabil membru CECCAR, specializată pe legislația și contabilitatea întreprinderilor mici și mijloci. Pe contul ei de LinkedIn se descrie că fiind "un contabil atipic, care refuză să lucreze pentru ANAF și preferă să ajute antreprenorul român să înteleagă informația contabila și să se folosească de ea în afacerea pe care o conduce". 

CITEȘTE ȘI: Pieton rupt în două, la propriu, după ce a fost lovit pe trecerea de pietoni cu peste 150 km/h

Acum, ea descrie experiența ei în ministerul Economiei, pe care o descrie astfel: „Pentru mine a fost cea mai neproductivă etapă din viața mea și probabil îmi va lua ceva timp să mă iert pentru asta, însă am preferat să regret, decât să îmi pară rău”.

Saygo susține că după plecarea echipei Năsui în minister s-a desfăcut șampania. 

„Semnam hârtii și stingeam incendii, hârtii la care corectam greșeli gramaticale grave, puneam virgule, făceam acorduri și împărțeam frazele în propoziții fără sens.

A da răspunsuri fără înțeles este un deziderat și mi-a luat ceva până m-am prins de lucrul acesta, dar nu trecea nimic fără să semnez. Cel mai elocvent exemplu (căruia i-am făcut o copie pe care o voi înrăma, pentru momentele în care mă va bate vreun gând de salvat țara) este un ordin de deplasare intern cu 16 (șaisprezece) semnături.

Am fost nevoită să lucrez în condiții pe care nu le-aș fi acceptat niciodată, cu laptopul de acasă, cu telefonul de acasă, cu routerul de acasă, cu hârtie igienică, dezinfectant, apă plată, rechizite și altele de care prefer să uit.

A trebuit să lucrez cu oameni de o moralitate îndoielnică și cu o pregătire precară, un amestec letal de prostie și rea intenție, față de care nu aveam nici cel mai mic control sau vreun instrument de constrângere. Am înghițit scuze jalnice, minciuni sfruntate, justificări penibile, dar și ochi dați peste cap, rânjete triumfătoare, pentru că funcționarul public este nemuritor, comparativ cu demnitarii care sunt schimbați precum șosetele. Este știut deja că, după plecarea noastră, s-a sărbătorit cu șampanie în minister”. relatează Saygo.

Ea încheie într-un ton pesimist relatarea celor nouă luni în ministerul Economiei.

„Cu regret am tras o concluzie - România nu este pregătită pentru oameni cinstiți, curați și onești. Nu poate fi reformată de sus în jos, oricât de bune intenții ar avea cineva, până nu este desțelenită în cele mai adânci cotloane”, scrie fostul secretar de stat. 

Citește și: Urmează încă un an de școală în pandemie. Un sfert de milion de elevi nu au acces la cursuri online

Guvernul Cîțu a eliberat-o pe Saygo din funcție la 8 septembrie. 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te