Scandal în USR pe alegerile din filiale. Strugariu către Ghinea: Nu e o dramoletă, ci o realitate

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 06.12.2021 - 12:35

Alegerile pentru noul birou de conducere a filialei Diaspora a USR a stârnit un nou scandal în acest partid. Totul a culminat cu un schimb dur de replici între europarlamentarul Ramona Strugariu și fostul ministru Cristian Ghinea.

SHARE

Dan Enache este noul președinte al filialei USR Diaspora, fiind ales cu peste 57 % din voturile exprimate pe parcusul scrutinului online încheiat duminică.

Mai mulți membri din partid au acuzat, însă, faptul că votul electronic a fost viciat de o decizie a Biroului Național (BN), controlat de Dan Barna și Cristian Ghinea, care a refuzat să lămurească de ce peste 700 de membrii din filiala Diaspora s-au trezit că mai pot votal.

Regulamentul intern al USR precizează că adresele de email ale membrilor trebuie validate pe platforma online „e-USR” înainte ca aceştia să îşi exercite dreptul de vot la alegerile interne.

Numai că mulți membri cu drept de vot nu au știut acest lucru și au acuzat faptul că informația privind obligativitatea validării a fost efectiv ascunsă prin minimalizare în toate comunicatele oficiale interne ale partidului.

După ce situația a devenit publică, Dacian Cioloş a pus pe ordinea de zi a Biroului Naţional a USR o propunere prin care se cerea extinderea posibilităţii de validare a adreselor de email până la data scrutinului, respectiv până pe 5 decembrie.

Citește și: Liviu Dragnea ar fi părăsit-o din gelozie pe Irina și i-a dat și block. Irina Tănase: Contactați-l

BN a respins propunerea, cu 14 voturi împotriva la 11 pentru. Membrii USR din diaspora au acuzat, din nou, faptul că decizia Biroului Național avantajează „team Barna”, care a dorit astfel să își impună un apropriat șia filialala Diaspora, în condițiile în care această filială a votat mai mult cu Dacian Cioloș, la alegerile pentru președinția partidului.

Decizia prin care BN a respins propunerea de extindere a perioadei de validare contravine protocolului de fuziune USR-PLUS şi Statutului noului partid, care vorbeşte despre informarea corectă şi în timp util a membrilor, sau dreptul de a alege şi de a fi aleşi.

Ghinea către Ramona Strugariu: „Ramona insistă să se facă de râs și e dreptul ei. Hugs”

Chestiunea fraudării alegerilor pentru noul birou de conducere al Diasporei a fost discutată aprins și pe un grup intern al partidului. Europarlamentara Ramona Strugariu l-a acuzat pe Cristian Ghinea, vicepreședinte al USR, nu doar că a blocat 700 de oameni să voteze, ci a și blocat, pe rețelele sociale, pe cei care critică conducerea partidului și facțiunea Barna-Ghinea-Drulă.

„Dragă Cristian Ghinea, ca de la europarlamentar la ministru, fără dramolete, nu mă caracterizează: cu 700 de oameni lăsați fără drept de vot, mi se pare jenant să mai și blochezi oameni și să ștergi mesaje. (...) vreau să pun print-screen-ul care arată cum administratorii au suspendat dreptul la replică la mesaj după ce mi-ai răspuns. Ceea ce sigur nu e o dramoletă, ci o realitate care se perpetuează în acest partid, pentru că e încurajată”, i-a scris Ramona Strugariu lui Cristian Ghinea. 

Citește și: Dr. Marinescu avertizează: Omicron se extinde. În 2022 vom trece la etapa de convieţuire cu virusul

Mesajul europarlamentarei a venit în contextul în care fostul ministru a scris un comentariu în care o certa pe aceasta că a făcut scandal fără să-l întrebe înainte. 

„Nu e blocată. Dar era mai decent să întrebi direct, nu să dai buzna pe tonul ăsta de dramoletă. Dacă ar fi fost blocată, nu văd cum o calitate temporară dintr-o filială i-ar oferi imunitatea la încălcarea regulilor”, a scris vicepreședintele USR.

Cristian Ghinea a continuat: „O tragedie incredibiilă, dragă Ramona. Rog moderatorii să lase această postare, Ramona insistă să se facă de râs și e dreptul ei. Hugs”. 

Concluzia a fost oferită de un membru USR: „Până la urmă în partidul ăsta o să rămâi tu și cu Barna”.

Dacă weekend-ul viitor ar avea loc alegeri, PSD ar obține 40%, PNL 17%, AUR 15%, iar USR 11%, potrivit ultimului sondaj Avangarde pe luna noiembrie, efectuat la comanda PSD.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.