Românii se împart în două, în privinţa comasării sau nu a alegerilor

DE Florin Budescu | Actualizat: 06.02.2024 - 09:57
Românii se împart în două, în privinţa comasării sau nu a alegerilor - Foto: INQUAM PHOTOS / Ilona Andrei

Românii se împart în două, în privinţa comasării sau nu a alegerilor. În timp ce 49,4% dintre români cred că alegerile din 2024 ar trebui organizate separat, 46,6% se pronunţă în favoarea comasării.

SHARE

Românii se împart în două, în privinţa comasării sau nu a alegerilor. În timp ce 49,4% dintre români cred că alegerile din 2024 ar trebui organizate separat, 46,6% se pronunţă în favoarea comasării unora dintre ele.

Comasarea primului tur al prezidenţialelor, cu parlamentarele, are cei mai mulţi susţinători.

Românii se împart în două, în privinţa comasării sau nu a alegerilor

Aproape jumătate dintre români (49,4%) cred că alegerile din acest an ar trebui organizate separat, în timp ce 46,6% se pronunţă în favoarea comasării unora dintre scrutine, conform datelor unui sondaj INSCOP.

Comasarea primului tur al prezidenţialelor cu parlamentarele are cei mai mulţi susţinători, 82,9 %. Procentul celor care consideră că primul tur al alegerilor prezidenţiale ar trebui să se desfăşoare simultan cu alegerile locale este de 78 %.

Peste 42 % dintre cei chestionaţi cred că alegerile prezidenţiale sunt cele mai importante din acest an, iar 20,4% cred că alegerile locale sunt cele mai importante.

Citeşte şi: Ciucă, despre comasarea alegerilor: „Ideea este una care poate să ne aducă prezenţă mai mare la vot”

Alegerile europarlamentare sunt considerate ca fiind cele mai importante de 4,7% dintre respondenţi. Aproape 12% dintre ei afirmă că toate scrutinele sunt la fel de importante.

Întrebaţi care sunt, pentru ei, cele mai importante alegeri care se vor organiza în 2024, 42.3% dintre respondenţi indică alegerile prezidenţiale, 20.4% alegerile locale, 18.1% alegerile parlamentare, iar 4.7% alegerile pentru Parlamentul European.

11.9% spun că toate sunt la fel de importante, 1.8% că nici una nu este importantă, iar 0.8% nu ştiu sau nu răspund, conform News.ro.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu: "Cu certitudine, pe 9 iunie vom avea alegeri europarlamentare, conform legii"

Votanţii PSD şi ai PNL, persoanele cu vârsta sub 45 de ani, cei cu un nivel de educaţie mai redus, gulerele albastre sau gri, locuitorii din Bucureşti şi din urbanul mare acordă cea mai mare importanţă alegerilor prezidenţiale.

Persoanele cu vârsta între 45 şi 60 de ani, cei inactivi potenţial activi, locuitorii din urbanul mic declară într-o proporţie mai mare decât celelalte categorii de populaţie că alegerile locale sunt cele mai importante pentru ei.

Votanţii Alianţei Dreapta Unită, cei cu educaţie superioară, gulerele albe, locuitorii din Bucureşti, cei cu un venit mai ridicat tind să acorde o importanţă mai ridicată alegerilor parlamentare decât celelalte categorii de populaţie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te