România, Polonia și Turcia garantează, în comun, integritatea teritorială a Ucrainei în fața Rusiei

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 23.04.2021 - 23:17
România, Polonia și Turcia garantează, în comun, integritatea teritorială a Ucrainei în fața Rusiei. Foto Getty Images

România, Polonia și Turcia (țări NATO aflate în poziții strategice) au anunțat, într-o declarație comună făcută de la București, că sprijină independența și integritatea teritorială a Georgiei și Ucrainei în interiorul granițelor lor recunoscute la nivel internațional.

SHARE

Poziția celor trei țări membre NATO este importantă în contextul mișcărilor de trupe militare ale Rusiei la granița Ucrainei. De asemenea, e relevantă în contextul în care Erdogan este, în general, un susținător al președintelui rus Vladimir Putin.

Declarația a fost făcută la finalul Trilateralei România-Polonia-Turcia, care a avut loc vineri la București. 

„Pe parcursul dezbaterilor în formatul Trilateralei, am schimbat opinii privind situația de securitate de pe Flancul Estic al NATO și am discutat activitățile militare îngrijorătoare din Vecinătatea Estică, inclusiv pe cele recente din Ucraina și din jurul acesteia.

Am reiterat apelul nostru pentru implementarea integrală a Acordurilor de la Minsk și pentru respectarea strictă a regimului de încetare a focului. Am evidențiat, de asemenea, amenințările și provocările mai largi cu care se confruntă Alianța, precum și utilizarea de tactici hibride de către diverși actori statali și non-statali, toate acestea afectând negativ stabilitatea și securitatea regiunii noastre”, arată Ministerul de Externe român într-un comunicat de presă.

Citește și: Putin nu pleacă de la granițele cu Ucraina fără să umple cu apă Canalul Crimeii de Nord

Ministrul Bogdan Aurescu anunță că cele trei țări au convenit că rămân importante consolidarea suplimentară a posturii de descurajare și apărare a NATO și a dimensiunii politice a Alianței, consolidarea rezilienței și sprijinirea politicii „ușilor deschise”, precum și a partenerilor estici și a celor din Balcanii de Vest.

„Am evidențiat interesul constant al NATO pentru un dialog de substanță cu partenerii săi, având în vedere că această relație rămâne reciproc benefică.

Pe acest fond, miniștrii afacerilor externe din Ucraina și Georgia au fost invitați astăzi la București pentru un schimb informal de opinii cu noi.

Citește și: Vin rușii! A masat Rusia trupe și tehnică la granița cu Ucraina doar pentru spectacol?

Cu această ocazie, i-am reasigurat pe omologii noștri din Georgia și Ucraina cu privire la angajamentul nediminuat al țărilor noastre de a le oferi sprijin și asistență. Am reafirmat sprijinul nostru pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei și Ucrainei în interiorul granițelor lor recunoscute la nivel internațional și pentru aspirațiile euro-atlantice ale ambelor state”, a menționat Bogdan Aurescu.

Miniștri de Externe ale celor trei țări au convenit să continue coordonarea în formatul Trilateralei pentru a contribui pe mai departe la consolidarea NATO și la sprijinirea partenerilor, în același timp cu dezvoltarea de proiecte și inițiative în acest sens.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te