România interzice vânzarea țigărilor electronice minorilor. BAT: ”Este un semn de normalitate”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 27.02.2024 - 17:19
România interzice vânzarea țigărilor electronice minorilor FOTO: Pixabay.com- rol ilustrativ

România este una dintre primele țări din Uniunea Europeană care interzice comercializarea către minori a tuturor produselor cu nicotină, dar și a țigaretelor electronice fără nicotină. British American Tobacco a transmis că acest demers este un semn de normalitate

SHARE

Plenul Camerei Deputaților a adoptat cu majoritate de voturi proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul produselor din tutun.

Este vorba despre interzicerea comercializării prin automate precum şi interzicerea vânzării către tinerii cu vârsta sub 18 ani pentru ţigaretele electronice, flacoanele de reumplere pentru ţigarete, dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului

Proiectul legislativ introduce sancţiuni de până la 100.000 lei, în funcţie de gravitatea faptei.

România interzice vânzarea țigărilor electronice minorilor. BAT: ”Este un semn de normalitate”

Ileana Dumitru, Director Relații Externe al Ariei Europa de Sud-Est, BAT (British American Tobacco), a salutat adoptarea acestei legi și a subliniat importanța protejării minorilor de produsele cu tutun și nicotină.

„Prin decizia de astăzi a Parlamentului, România este una dintre primele țări din Uniunea Europeană care interzice comercializarea către minori a tuturor produselor cu nicotină, dar și a țigaretelor electronice fără nicotină. 

Este meritul tuturor membrilor Parlamentului, care au înțeles ceea ce am susținut și noi întotdeauna: produsele cu nicotină sunt destinate exclusiv adulților și nicio persoană sub 18 ani nu ar trebui să aibă acces la acestea. 

În plus, eliminarea posibilității comercializării acestor produse prin automate sau prin easybox-uri, unde nu poate fi verificată în niciun fel vârsta cumpărătorului, reprezintă un semn de normalitate și responsabilitate.

Citește și: Minorii nu vor mai putea cumpăra țigări electronice de la automate. La ce proiect lucrează statul

 Noi vom continua desfășurarea de programe de informare cu privire la prevederile legale și ne dorim ca toți partenerii noștri comerciali să conștientizeze necesitatea de a ne asigura împreună că aceste produse nu ajung la minori.

Un impact real al modificărilor legislative adoptate astăzi este condiționat de implicarea autorităților competente să aplice sancțiunile impuse.”, a declarat Ileana Dumitru, Director Relații Externe al Ariei Europa de Sud-Est, al British American Tobacco (BAT).

 În România, BAT a desfășurat continuu în ultimii ani programe de informare a comercianților și consumatorilor cu privire la prevederile legale, dar și la motivele pentru care minorii nu trebuie să aibă acces la produse cu tutun și nicotină. 

Din 2019, inițiativei BAT i s-a alăturat și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, care a pus la dispoziție un număr telefonic dedicat pentru raportarea încălcării legii referitoare la interdicția vânzării acestor produse către minori.

Citeşte şi: Fumătorii din România, printre cei mai „vânați” de către autorități. Un viciu mai ieftin în Europa

Campaniile BAT includ afișarea unor mesaje de conștientizare privind toleranța zero față de comercializarea produselor cu tutun și nicotină către minori, în circa 32.000 de magazine partenere din România.

BAT este cel mai mare jucător de pe piața tutunului din România cu o cotă de piață de peste 50% și unul dintre cei mai mari contribuabili ai României, cu o contribuție totală de 10,5 miliarde lei (2,1 miliarde euro) în accize și taxe la bugetul de stat în 2022.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 201/2016 precum şi a Legii nr. 349/2002. Vedeți mai multe AICI.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te