Minorii nu vor mai putea cumpăra țigări electronice de la automate. La ce proiect lucrează statul

DE Alexandra Lupascu | 13.09.2023 - 19:12
Minorii nu vor mai putea cumpăra țigări electronice de la automate. La ce proiect se lucrează Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

Pentru a reduce expunerea copiilor și tinerilor la produsele de tutun, mai mulți parlamentari propun, printr-un proiect pus săptămâna aceasta în dezbaterea senatorilor, interzicerea vânzării prin automate și către cei ce nu au încă 18 ani a țigaretelor electronice.

SHARE

Pentru a reduce expunerea copiilor și tinerilor la produsele de tutun, mai mulți parlamentari propun, printr-un proiect pus săptămâna aceasta în dezbaterea senatorilor, interzicerea vânzării prin automate și către cei ce nu au încă 18 ani a țigaretelor electronice, flacoanelor de reumplere pentru țigarete ori dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului.

Astfel, proiectul legislativ aflat în atenția senatorilor vizează modificarea a două acte normative: a Legii nr. 201/2016 privind stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe și a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

Modificarea Legii nr. 201/2016 constă, de fapt, în adăugarea unor definiții. Mai exact, se introduce definiția dispozitivului electronic pentru încălzirea tutunului - dispozitiv utilizat în cazul produselor din tutun încălzit care nu implică combustie și cea a țigaretei electronice - produs care poate fi folosit pentru consumul de vapori care conțin sau nu conțin nicotină, prin intermediul unui muștiuc sau orice componenta a acestui produs, inclusiv un cartuș, un rezervor și dispozitivul fără cartuș sau rezervor, scrie avocanet.ro

Țigaretele electronice pot fi de unică folosință sau pot fi reumplute prin intermediul unui flacon de reumplere sau rezervor ori pot fi reîncărcate cu cartușe de unică folosință.

Apoi, proiectul stabilește modificarea Legii nr. 349/2002, în sensul introducerii interdicțiilor de comercializare prin automate și de vânzare către minori a tuturor categoriilor de produse care conțin tutun, a țigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru țigaretele electronice și a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului.

Minorii nu vor mai putea cumpăra țigări electronice

În plus, se introduce și interdicția de vânzare a produselor amintite mai sus prin dispozitive de tipul easybox/ locker, care reprezintă o cutie sau un spațiu securizat destinat depozitării coletelor poștale pentru a fi ridicate de către destinatari în baza unui cod/ parole furnizate prin mijloace de comunicare electronice sau în momentul efectuării plății ramburs la dispozitivul respectiv.

Dacă oricare dintre produsele de mai sus se vinde și este livrat prin servicii poștale ori de curierat, pe pachet va trebui să apară, cât mai lizibil, mesajul “ATENȚIE! ACEST PACHET CONȚINE PRODUSE DIN TUTUN ȘI/ SAU PRODUSE CARE CONȚIN NICOTINĂ”.

Citeşte şi: Fumătorii din România, printre cei mai „vânați” de către autorități. Un viciu mai ieftin în Europa

Totodată, la predarea unui astfel de colet, curierul sau poștașul va trebui să verifice datele de identificare și de vârstă ale destinatarului.

Suplimentar, viitoarea lege stabilește obligația școlilor de a introduce în regulamentele proprii măsuri coercitive aplicate elevilor pentru nerespectarea prevederilor referitoare la vânzarea/ deținerea și utilizarea tuturor categoriilor de produse care conțin tutun, a țigaretelor electronice și dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului în incinta acestora.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te