România a intrat în Alianța Solară Internațională. Ce a transmis președintele Iohannis

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 03.12.2023 - 11:28
Klaus Iohannis la Alianța Solară de la Dubai Foto: Facebook/Klaus Iohannis

România a intrat în Alianța Solară Internațională. Președintele spune că acest lucru arată angajamentul ferm al României de a deveni o țară neutră privind emisiile de carbon.

SHARE

Țara noastră a intrat azi în Alianța Solară Internațională. Președintele spune că acest lucru arată angajamentul ferm al României de a deveni o țară neutră privind emisiile de carbon.

România a intrat în Alianța Solară Internațională. Ce a transmis președintele Iohannis

”Sunt foarte bucuros că România se alătură astăzi Alianţei Solare Internaţionale. Acest lucru arată angajamentul ferm al României de a deveni o ţară neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon şi prin utilizarea surselor regenerabile de energie.

Această decizie importantă va creşte securitatea energetică a ţării noastre.  alianţa Solară Internaţională a fost fondată în marja COP21 la Paris graţie eforturilor vizionare ale Indiei şi Franţei, pentru care suntem cu toţii recunoscători.

Doresc, de asemenea, să îmi exprim aprecierea faţă de celelalte ţări membre ale Grupului Director ISA: Australia, Regatul Unit şi Statele Unite ale Americii”, a declarat Iohannis  în cadrul evenimentului care a marcat intrarea României în Alianţa Solară Internaţională, la Dubai, Emiratele Arabe Unite.

Șeful statului a mai precizat că prin aderarea la Alianţa Solară Internaţională, România va avea o cooperare mai largă şi mai profundă cu India, gazda Secretariatului Alianţei, precum şi cu alte ţări interesate în accelerarea atenuării schimbărilor climatice.

”România urmăreşte să îşi extindă capacitatea de producere a energiei solare şi să îmbunătăţească accesul naţional la energia electrică solară la preţuri accesibile.

De asemenea, pentru asta este necesar să cooperăm la nivel global, prin alianţe precum aceasta, în ceea ce priveşte finanţarea, dezvoltarea tehnologiei şi consolidarea capacităţii solare.

Alăturarea la această alianţă va susţine România în implementarea obiectivelor ambiţioase privind energia solară incluse în Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice.

Până în 2030, România îşi propune să instaleze o capacitate de energie solară de peste 8 Gigawaţi, reprezentând 24% din consumul final brut de energie electrică din surse regenerabile.

Angajamentul României de a-şi creşte capacitatea instalată de energie solară este pe deplin aliniat la Strategia UE privind Energia Solară şi va contribui la implementarea Acordului de la Paris”, a subliniat preşedintele.

Președintele a mai subliniat că o ambiţie mai mare în domeniul climei se traduce, de asemenea, în mai multe oportunităţi pentru economia şi cetăţenii noştri.

”România intenţionează să contribuie la lanţurile valorice globale ale energiei solare şi să îşi sporească competitivitatea în această industrie prin valorificarea capacităţilor actuale de manufactură ale României în produse conexe.

Cetăţenii României sunt deschişi şi susţin noile tehnologii de generare a electricităţii.

Până în septembrie 2023, aproape 97.000 de prosumatori au instalat peste 1,2 Gigawaţi de surse de energie distribuită conectate la reţea, majoritatea covârşitoare bazându-se pe tehnologia solară fotovoltaică.

În plus, România găzduieşte la Constanţa cel mai mare centru de calificare pentru locuri de muncă în domeniul energiei verzi din Europa de Sud-Est.

Centrul a pregătit deja mii de tehnicieni din România şi din străinătate, toţi lucrând în industriile eoliană şi solară, inclusiv foşti mineri. De asemenea, intenţionăm să deschidem noi centre de formare şi să le punem la dispoziţia cursanţilor din ţările în curs de dezvoltare.

 Vă încurajez să lucrăm împreună şi să învăţăm unii din experienţele altora pentru a profita la maximum de această sursă energetică valoroasă, soarele! Alianţa Solară Internaţională constituie o platformă excelentă în acest sens”, a afirmat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: România are unele dintre cele mai scăzute emisii

”Am subliniat astăzi, în declarația națională pe care am susținut-o în cadrul COP28, că ne confruntăm zi de zi cu provocări tot mai mari și mai complexe, iar atenția noastră în ceea ce privește mediul trebuie să fie menținută. Este esențial să ne sporim ambiția în materie de climă și să accelerăm implementarea angajamentelor climatice deja asumate.

România are unele dintre cele mai scăzute emisii pe cap de locuitor din UE și ne propunem să le reducem până în 2030 cu aproximativ 80% față de nivelurile din 1990 și să ne îndreptăm apoi într-un ritm rapid către neutralitatea climatică.

Până în 2050, mixul energetic național al României va fi format în proporție de 86% din energie regenerabilă, completat de energie cu emisii reduse de carbon, cum ar fi energia nucleară. Am evidențiat, totodată, legătura strânsă dintre acțiunea climatică, educație și dezvoltarea competențelor verzi, precum și faptul că marea majoritate a tinerilor români consideră că acumularea de cunoștințe despre schimbările climatice în școală este esențială pentru implicarea lor în acțiuni climatice”, a declarat președintele sâmbătă seara.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, în perioada 2-4 decembrie, la cea de-a 28-a Conferinţă a Statelor parte la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), care se va desfăşura în Dubai, Emiratele Arabe Unite. 

Duminică participă la evenimentul care marchează alăturarea României la Alianţa Solară Internaţională. În mesajul său, președintele Iohannis a explicat, printre altele, beneficiile pentru România care derivă din aderarea la această alianţă de state care promovează extinderea energiei solare.

 Prezenţa preşedintelui României la COP28 se înscrie în rândul acţiunilor privind clima şi sustenabilitatea iniţiate şi sprijinite constant de-a lungul celor două mandate şi transmite un semnal puternic la nivel naţional şi internaţional în ceea ce priveşte angajamentul serios şi consecvent al ţării noastre de a răspunde provocării schimbărilor climatice. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te