Rectorul SNSPA spune că demersul din Parlament al partidelor extremiste prin care se încearcă suspendarea președintelui este un demers fără temei constituțional și irațional.
El acuză Rusia că încearcă să creeze haos în România, dar și în celelalte state UE și NATO.
Remus Pricopie, despre suspendarea lui Iohannis: ”Rusia are interes ca în România să inducă haos”
Într-o postare pe Facebook, Remus Pricopie susține că mecanismele constituționale ale statului trebuie să funcționeze în sensul întăririi echilibrelor instituționale, în interesul cetățenilor, și nu în sensul slăbirii acestora.
”Suspendarea Președintelui României și ”Înțelepciunea rusească”
Rusia are interes ca în România – la fel ca și în celelalte state UE și NATO – să inducă haos politic, economic și social. În această notă trebuie înțeles și demersul din Parlament al partidelor extremiste (AUR, SOS, POT) prin care se încearcă suspendarea Președintelui României, demers fără temei constituțional și irațional.
Într-un moment de instabilitate politică, determinată de atacul hibrid al Rusiei, cu ocazia alegerilor din noiembrie 2024, mecanismele constituționale și legale ale statului trebuie să funcționeze în sensul întăririi echilibrelor instituționale, în interesul cetățenilor, și nu în sensul slăbirii acestora.
Constituția României nu are precizări distincte pentru situația în care se declanșează o procedură de suspendare a unui președinte aflat în „prelungire de mandat” (Art. 83, alin. 2). Spiritul Constituției, însă, se referă la stabilitatea instituțiilor statului. Constituția limitează orice acțiune care ar putea, în mod neargumentat și nejustificat, să perturbe activitatea unei instituții, în interiorul unui mandat atribuit legal.
De exemplu, Art. 89 din Constituție stabilește o serie de limitări, în situația în care Președintele Republicii ar avea în vedere dizolvarea Parlamentului. În oglindă, și Parlamentul României are limitări constituționale legate de un eventual demers strict politic de destituire a Președintelui, adică fără să existe acele elemente de încălcare a Constituției.
Prin urmare, în contextul actual, în care Președintele Iohannis se află sub incidența articolului 83, aliniat (2), din Constituția României, situație confirmată prin Hotărârea Curții Constituționale nr. 32, din 6 decembrie 2024, iar această prelungire va înceta de drept imediat după validarea alegerilor de pe 4 și 18 mai 2025, adică în mai puțin de 100 de zile, inițierea unui demers parlamentar de destituire a unui președinte aflat în prelungire de mandat nu are acoperire în textul constituțional.
Această discuție despre suspendarea Președintelui României are loc deoarece unii politicieni – și chiar unii candidați la prezidențiale – sunt ezitanți și lipsiți de curaj, în fața ofensivei partidelor extremiste. În loc să acționeze strict în spiritul Constituției României și al blocării ingerințelor străine în politica românească, unii politicieni, care se autodefinesc „pro-europeni”, împrumută din retorica reprezentanților Moscovei la București.
Avem în Parlamentul Românei politicieni pro-ruși care subminează constant fundația României Suverane, deși ei clamează în fiecare zi „suveranitatea”. Aceștia încalcă Constituția, în timp ce, în mod demagogic, invocă „valorile constituționale”. Totodată, acționează subversiv împotriva intereselor românilor, deși discursul lor public mimează o falsă „grijă pentru români”.
Toate acestea lucruri pot fi contracarate prin acțiuni hotărâte ale politicienilor care se consideră pro-europeni și democrați și prin aplicarea fermă a legii. În vremuri tulburi, ca cele pe care le trăim azi, este nevoie de inteligență, curaj și patriotism pentru a proteja interesele țării și ale românilor.
Prin urmare, reiterez solicitarea mea, lansată prima dată în septembrie 2023, adresată Parlamentului României și partidelor politice pro-europene, de a avea curajul să activeze mecanismele prevăzute explicit de legislația în vigoare pentru a investiga ingerințele străine în politica românească, legalitatea înființării și funcționării unor partide politice, inclusiv a unor partide parlamentare, finanțarea acestora și a liderilor lor.
Acest demers este o obligație, nu o opțiune, dacă vrem să păstrăm România în sfera statelor democratice și prospere. Cealaltă variantă, clamată de Georgescu, Simion, AUR, SOS, POT, este așezarea țării sub „înțelepciunea rusească”. Eu îmi exprim adeziunea și acționez în sensul primei opțiuni. Aștept ca și președinții partidelor politice pro-europene (PSD, PNL, UDMR, USR) și candidații la prezidențiale care se declară PATRIOȚI, CREDINCIOȘI și ONEȘTI să facă același lucru.”, a precizat Remus Pricope.
Rectorul SNSPA mai spune acest demers arată imaturitate politică.
”Este regretabil că, într-un fel sau altul, toți cei trei candidați din zona pro-europeană (Elena Lasconi, Crin Antonescu și Nicușor Dan) susțin demisia / demiterea președintelui în funcție. Asta arată imaturitate politică, mai exact incapacitatea de a gândi limpede, ancorat în norme și legi, indiferent de modă și context.
De asemenea, performanțele lor electorale în viitoarea competiție prezidențială nu depind de „asocierea cu Iohannis" sau „denigrarea lui Iohannis", ci de capacitatea de a se lupta pentru România. În acest moment, nu văd această capacitate, ci văd frica de a se confrunta cu politicienii extremiști pro-ruși”, a arătat Remus Pricopie.