Rafila: Nu putem crea în interiorul unităţilor sanitare discrepanţe salariale foarte mari

DE Bianca Iosef | Actualizat: 15.06.2022 - 18:55
Rafila: Nu putem crea în interiorul unităţilor sanitare discrepanţe salariale foarte mari/ gov.ro

Rafila a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, ce mesaj are pentru angajaţii din Sănătate care au protestat în faţa Guvernului, ei afirmând că au salarii foarte mici.

SHARE

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, miercuri, referindu-se la protestul angajaţilor din Sănătate că trebuie găsită o soluţie pentru acele categorii care asigură buna desfăşurare actului medical, precizând că nu pot fi create în interiorul unităţilor sanitare discrepanţe salariale foarte mari.

 
 
„Ştiţi care este problema? Nu ştiu dacă este neapărat problema sporurilor, există situaţii foarte diferite, există o categorie de personal, care nu este asimilat personalului medical, mă refer la personalul TESA sau alte funcţii auxiliare, care îşi desfăşoară în spitale activitatea. Trebuie sigur să găsim o soluţie pentru aceste categorii care în mod evident asigură buna desfăşurare a actului medical. Nu putem crea în interiorul unităţilor sanitare discrepanţe salariale foarte mari, având în vedere că nu poate să funcţioneze, de exemplu, un spital fără servicii economice sau administrative, şi aceşti oameni trebuie să beneficieze de o salarizare care să fie oarecum proporţională cu a celorlalţi angajaţi”, a explicat Rafila.
 
Întrebat dacă se poate face acest lucru, ministrul Sănătăţii a răspuns: „Asta este o problemă în momentul de faţă, ştiţi că totdeauna când ai o criză economică şi nu cred că este cineva care să nege existenţa acestei crize economice, care nu e doar naţională, este o criză economică globală, pandemia urmată de conflictul din Ucraina. Asta este o întrebare foarte bună, dar eu sunt convins că dacă se găseşte o soluţie de dialog şi mai ales de realizare a unui calendar aprobat în comun între cei care solicită actualizări salariale şi autorităţi se poate găsi o soluţie rezonabilă”, potrivit News.ro
 
 
De asemenea, el a mai fost întrebat dacă va fi afectat sistemul de sănătate de la 1 iulie când nu vor mai putea fi făcut angajări. 
 
„Este posibil, rămâne de văzut care va fi formula care va fi adoptată în ceea ce priveşte angajările după data de 1 iulie, dar sigur posturile unice nu vor fi afectate că există multe domenii în care există astfel de posturi unice, pe de o parte, iar pe de altă parte însă trebuie să ţinem cont şi de specificul fiecărei unităţi medicale, de structura de personal. Cred că o abordare uniformă nu este foarte bună, că ar trebui să existe o abordare individualizată. (…) Gândiţi-vă la un lucru extrem de serios legat de implementarea proiectelor finanţate din bani europeni ca să poţi să le implementeze, ai nevoie de personal pentru că dispui de miliarde de euro care trebuie în mod evident realizate de oameni care să fie angajaţi, să fie calificaţi, instruiţi pentru că există şi consultanţă pentru aceşti oameni şi atunci trebuie să găsim o soluţie care să permită şi derularea acestor proiecte”, a mai transmis Rafila.
 
Sindicaliştii Sanitas au protestat, miercuri, în Capitală. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te