Raed Arafat: "Salvatorii români vor rămâne în Turcia cât va fi necesar. Credem în miracole"

DE Daniel Toșa | Actualizat: 09.02.2023 - 15:41
Raed Arafat: "Salvatorii români vor rămâne în Turcia cât va fi necesar. Credem în miracole" - FOTO: Facebook/IGSU

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat joi că autorităţile încă mai cred în miracole și salvatorii trimiși în Turcia vor rămâne acolo cât timp este necesar.

SHARE

"Condiţiile pot să însemne încet-încet o încetinire a găsirii supravieţuitorilor, având în vedere că deja au trecut peste 60 de ore. Deja temperaturile scăzute continue au impact pe zonele de căutare. Dar aşa cum am auzit pe cineva din Turcia întrebând 'credeţi în miracole?', 'Da, credem în miracole' şi poate totuşi mai reuşim să găsim oameni în următoarele zile, sau copii care sunt sub dărâmături. Vom lucra până la momentul în care se va decide că nu mai este nevoie", a spus Raed Arafat.

El a dat asigurări că echipele de salvatori din România vor rămâne în Turcia cu acordul Ministerului şi al Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi că statul român va susţine cu tot ce este nevoie autorităţile turce şi siriene.

"Vor rămâne acolo, iar dacă e necesar, vom face schimburi până când ni se va spune că nu mai este nevoie. Au fost aprobate 40 de tone de ajutoare umanitare pentru Siria, în baza unei liste dată de guvernul sirian prin Mecanismul de Protecţie Civilă. Am urcat, cu acordul premierului, pe portalul Protecţiei Civile Europene propunerea noastră. Urmează să vedem care va fi modalitatea de transport şi modalitatea de livrare.

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane şi în aer liber

Citește și: Polonia se pregătește de război cu Rusia. SUA îi dă HIMARS în valoare de 10 miliarde $

Costurile pentru transport se acoperă de regulă în proporţie de 75%, pentru situaţia asta costurile se acoperă chiar 100% ca să ajungă materialele în zona respectivă şi să fie distribuite într-un mod care va fi decis de Comisia Europeană pentru a fi siguri că ajung la beneficiarii lor", a afirmat Arafat, potrivit Agerpres.

Ar putea fi o imagine cu 9 persoane şi în aer liber

Ce spune șeful DSU despre starea spitalelor din România?

Referitor la situaţia spitalelor din Bucureşti, care ar putea avea de suferit în cazul producerii unui cutremur cu magnitudine mare în ţara noastră, şeful DSU a spus că în ultimul timp s-au făcut o serie de reabilitări, principalele unităţi beneficiare fiind Spitalul Universitar şi Spitalul Bagdasar.

Citește și: EXCLUSIV. VIDEO A treia zi de la cutremur, niciun ajutor pentru locuitorii din nordul Siriei

"Au fost consolidate în ultima perioadă. Asta înseamnă că ne întăreşte faptul că ele vor rămâne în picioare la un cutremur. Dar problema spitalelor e alta, nu e numai prăbuşirea. Când se întâmplă un cutremur, spitalul ca să fie funcţional trebuie să fie pregătit, trebuie să aibă toate echipamentele fixate, surse de apă, surse de curent, toate utilităţile funcţionale. Un cutremur poate să ducă la incapacitarea unui spital, chiar dacă el se află în picioare şi nu are problemă structurală. 

Din cauza asta planurile de intervenţie includ în primul rând spitale de campanie. Şi aici avem, mai ales după pandemie, spitalul principal al MApN, la care s-au alăturat încă două spitale de campanie ale Ministerului Apărării, şi încă un spital care este recent preluat de DSU şi care poate fi şi astăzi utilizat în astfel de situaţii. Pe lângă asta, mai avem două proiecte europene în care suntem implicaţi.

Unul e pe fonduri europene româneşti în care suntem implicaţi în achiziţia unui spital mobil de nivel II, cu toată dotarea lui, la care aşteptăm să se deruleze procedura. Anul acesta sperăm să-l primim. Dar mai este şi un proiect european care se numeşte EMT (Emergency Medical Teams), unde România este membră", a precizat Raed Arafat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te