PSD Bihor a propus săptămâna trecută o listă cu candidaturile susținute de filială. Pe primul loc pentru Camera Deputaților se afla Ion Mang, președintele organizației locale, iar pe locul al doilea candidatul PSD la Primăria Oradea, care obținuse doar 7% în alegerile locale din septembrie.
Conducerea centrală a partidului a decis, în schimb, ca primul loc pe listă să fie ocupat de Steluța Cataniciu, care nu are nici o legătură cu Bihorul și, paradoxal, nici nu e membră PSD.
Steluța Cataniciu este și acum deputat, dar de Cluj și reprezintă în Parlament noul partid al lui Dan Voiculescu, PPU-SL, după ce a fost membru ALDE și PNL.
În 2009, Agenția Națională de Integritate a constatat că Steluța Cataniciu a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese întrucât, în calitate de consilier local, a participat la adoptarea unei hotărâri privind o societate cu care avea raporturi juridice, ca avocat.
Politiciana a atacat raportul ANI, dar în 2015 Înalta Curte i-a respins definitiv, menținând decizia Agenției de Integritate prin care, vreme de 3 ani, până în noiembrie 2018, Steluța Cătăniciu nu ar mai fi avut voie să ocupe nicio funcție publică, aleasă sau numită.
Doar că, deși la momentul deciziei definitive, Steluța Cataniciu era membru în Parlament, a ignorat, susținută de colegi parlamentari, decizia instanței și a rămas deputat. Mai mult, în ciuda interdicției, în 2016 a candidat din nou, fiind aleasă din partea ALDE.
PSD: Plagiatorii Social Democrați
Pe locul doi pe lista de candidați pentru Camera Deputaților la Bihor a rămas Ioan Mang. Profesor la Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei a Universităţii din Oradea, acesta a fost pentru scurt timp ministru al Educației în primul Guvern Victor Ponta, dar a pierdut funcția după ce s-a aflat public că a semnat şapte lucrări ştiinţifice plagiate.
În 2015, Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării a publicat, în sfârşit, raportul final al anchetei care l-a vizat pe Mang, concluzionând că acesta e vinovat doar de plagierea, şi aceea parţială, a unui singur articol. În legătură cu celelalte şase, eticienii au considerat că, fiind semnate împreună cu alţi "autori", vina le aparţine acestora. Inclusiv soţiei sale, Erica Mang, potrivit Bihoreanul.
La audierile din Parlament pentru obținerea funcției de ministru al Educației, Ioan Mang a negat categoric şi chiar s-a jurat că, dacă va fi acuzat oficial de acest lucru, va demisiona. A făcut-o după doar 9 zile de mandat.
Bodog, verdic definitiv de furt intelectual
La alegerile parlamentare de anul acesta, PSD vrea să câștige la Bihor și cu Florian Bodog, primul pe lista de candați pentru Senat.
În 2018, Universitatea de Vest din Timișoara a anunțat că fostul ministru al Sănătății, Florian Bodog, a plagiat în aproape o treime din teza de doctorat, încălcând standardele de calitate academice.
Raportul experților de la Universitatea din Timișoara arătau că „în teza de doctorat analizată, există un procent de 20,73% similaritate cu alte surse ce nu sunt menționate conform practicilor academice (1.208 rânduri din cele 5.826 rânduri menționate ale tezei de doctorat analizate)“.
În iulie, 2019, Florian Bodog a rămas în mod oficial fără titlul de doctor în Management după ce Consiliul Național pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis că și-a plagiat teza de doctorat. Este cea mai mare dezonoare care i se poate întâmpla unui profsor sau cercetător, a scris Newsweek România.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis în această vară, definitiv, să îi retragă PSD-istului titlul de profesor abilitat şi dreptul de a conduce doctorate, pe motiv că nu a îndeplinit criteriile minime pentru această avansare profesională.
În ciuda verdictului definitiv, Florian Bodog a beneficiat de o creștere salarială de cîteva sute de euro pe lună și este prorector al Facultății de Medicină a Universității din Oradea.
Florian Bodog a fost ministru al Sănătății în perioada 4 ianuarie 2017 – 29 ianuarie 2018. Este senator PSD de șapte ani.
În 2018, a câștigat 21.000 de euro de la Universitatea Oradea și 26.300 de euro ca senator.
A câștigat lunar, de la două instituții de stat, suma de 4.000 euro. În 2017, a câștigat de la Universitatea Oradea suma de 18.000 euro, în 2016 – 21.000 euro, în 2015 – 16.000 euro, în 2014 – 14.000 euro, în 2013 – 12.000 euro. În șase ani, Bodog a câștigat 92.000 de euro de la Universitatea Oradea.