PSD știa. În 10 martie, UDMR a cerut Autonomia Ținutului Secuiesc în Camera Deputaților

DE Petre Bădică | Actualizat: 05.05.2020 - 15:05

Cei doi inițiator ai proiectului legislativ au vorbit despre Autonomia Ținutului Secuiesc pe 10 martie 2020, în plenul Camerei Deputaților.

SHARE

PSD nu a dat importanță momentului și nu a supus la vot inițiativa legislativă a deputaților UDMR. Proiectul de lege privind Autonomia Ținutului Secuiesc a fost adoptat tacit în Camera Deputaților la data de 29 aprilie.

Newsweek România a arătat că, inclusiv pe data de 19 martie, la Camera Deputaților s-ar fi putut pune pe ordinea de zi și un vot pe proiectul de autonomie a Ținutului Secuiesc.

Citește și: Ciolacu minte că nu s-ar fi putut vota autonomia: în acele zile a avut loc o ședință de plen comun

PSD – care deține majoritatea la Cameră și președinția acestui for - a luat la cunoștință de existența inițiativei legislative, în mod nemijlocit, în data de 10 martie 2020.

„Cerem deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare”

Din stenograme reiese că majorității PSD din Camera Deputaților i s-a reamintit, în două rânduri, pe 10 martie de existența proiectului de lege privind  Autonomia Ținutului Secuiesc.

În ședința Camerei Deputaților din 10 martie 2020, deputatul UDMR Biro Zsolt-Istvan a vorbit despre „câteva aspecte ce vizează autonomia Ţinutului Secuiesc”:

„Azi, 10 martie, sărbătorim Ziua Libertăţii Secuieşti. În 1854, în această zi, au fost executaţi, la Târgu Mureş, secuii care au dus mai departe făclia Revoluţiei paşoptiste.

Se apropie şi ziua de 15 martie. Altă zi simbolică, ziua în care a izbucnit Revoluţia maghiară, în 1848, şi, de atunci, data de 15 martie a devenit Ziua Maghiarilor de Pretutindeni….

Într-o ţară în care drepturile comunităţilor sunt garantate exemplar ar fi de neimaginat ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută în Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, unde, pe ascuns, să nu spun "Noaptea, ca hoţii", cum se obişnuieşte acum, deci, pe ascuns, se respinge fără dezbatere şi fără dialog Proiectul de Lege care vizează autonomia Ţinutului Secuiesc...

În acest proiect de lege nu cerem, nici mai mult, nici mai puţin, decât ceea ce este normal într-o ţară a Comunităţii Europene, în secolul XXI. Nu cerem, nici mai mult, nici mai puţin, decât ceea ce ni s-a promis la 1 decembrie 1918. Alineatul unu al punctului trei din Proclamaţia adoptată atunci prevede deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare”.

Solicităm autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc!

În aceeași zi, 10 martie 2020 ia cuvântul și Kulcsár-Terza Vózsef-György care face o declaraţie politică: "10 martie - Ziua Libertăţii Secuieşti":

„Azi, 10 martie, este Ziua Libertăţii Secuieşti, zi în care noi, secuii din ţară şi din străinătate, urmând calea legii şi a democraţiei, declarăm din nou, în unanimitate - solicităm autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc! Mesajul Zilei Libertăţii Secuieşti - aceasta nu este doar ziua comemorării martirilor, dar este şi ziua revendicărilor privind drepturile noastre legitime.

Doresc să subliniez - autonomia Ţinutului Secuiesc nu lezează unitatea teritorială şi suveranitatea României, nu restricţionează interesele cetăţenilor de naţionalitate română şi a altor naţionalităţi din Ţinutul Secuiesc şi nu este în contradicţie cu Constituţia ţării”.

Cei doi deputați UDMR sunt inițiatorii proiectului de lege privind Autonomia Ținutului secuiesc.

După declarațiile celor doi, PSD nu mai poate invoca faptul că nu știa de această inițiativă legislativă.

Așa cum a arătat Newsweek România, după declarațiilor deputaților UDMR din 10 martie, președintele Marcel Ciolacu a avut posibilitatea pe 12 martie și pe 19 martie să supună la vot proiectul de lege privind Autonomia Ținutului Secuiesc și să îl respingă.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, nu a răspuns apelului Newsweek România de a-și exprima un punct de vedere.

Proiectul a fost adoptat tacit de Camera Deputaților pe 29 aprilie.

În ședință de urgență, Senatul a resins proiectul de lege privind Autonomia Ținutului Secuiesc.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te